Iklim degisikliginin sadece gezegeni ve çevreyi etkilemekle kalmadigi ayni zamanda insanlari ve sagligi da tehdit ettigi ifade ediliyor. Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) tarafindan 21. yüzyilin en büyük saglik tehdidi olarak kabul edilen küresel isinmanin, dünyadaki insani krizin ana nedeni olmaya basladigi belirtiliyor.
Dünya Doktorlari artan iklim degisikligi ile mücadele etmek için Birlemis Milletler’e üye ülkelerine çagrida bulundu. Misir’da yapilan Birlesmis Milletler Iklim Degisikligi Çerçeve Sözlesmesi 27. Taraflar Konferansina atifta bulunan çagrida, iklim degisikliginin görülen etkilerinin giderek arttigina vurgu yapildi ve üye ülkelerine sorumluluk almalari çagrisinda bulunuldu. Dünya Doktorlari açiklamasinda önüne geçilmedigi takdirde 2050’li yillarda milyarlarca insanin iklim degisikliginden olumsuz etkilenecegi kaydedildi. Buna göre iklim degisikligine bagli olarak, göçler, sel, su sorunlari, kuraklik ve farkli bölgelerde yasanacak savaslardan dolayi yüz milyonlarca insanin evinden ve yurdundan olabilecegi belirtildi. Buna göre iklim degisikliginin olumsuz etkilerini hissedecek ülkelerin basinda geri kalmis ve üçüncü Dünya ülkeleri geldigi kaydedildi. Özellikle Ortadogu, Asya ve Güney Amerika bölgelerinde milyonlarca kisinin açliktan ölme tehlikesinin bulundugu ifade edildi.
Dünya Doktorlari çagrisinda, dogrudan asiri hava kosullarindan kaynaklanan ölümler, yaralanmalar ya da hastaliklar disinda, iklim krizinin gida ve temiz su eksikliginden kaynaklanan hastaliklar gibi saglik üzerinde çesitli dolayli etkileri bulundugu kaydedildi. Açiklamada Çok Uluslu Sirketlerin CO2 emisyonlarinin neredeyse yüzde 20’sine sebep oldugu belirtilirken, kâr odakli kontrolsüz ve kitlesel üretim ile asiri tüketimin, iklim degisikligi etkisinin bu kadar hizli bir sekilde hissedilmesinin baslica sorumlularindan oldugu vurgulandi.
Doktorlardan Birlesmis Milletler'e Çagri
Birlesmis Milletler Iklim Degisikligi Çerçeve Sözlesmesi 27. Taraflar Konferansi (COP27), dünya liderlerini ve önemli paydaslari 6-18 Kasim 2022 tarihleri arasinda Misir’da iklim krizine çözüm aramak üzere bir araya geliyor. Doktorlar da acil eylem plani için bu konferansin, tarihi Paris Anlasmasi’na uymak adina uluslararasi dayanismayi artirmanin son firsati çagrisinda bulundu.



















