Dokuma Park'ta Davalık Şirketle Sulh Yoluyla Anlaşma Sağlandı

Dokuma Park'ta Davalık Şirketle Sulh Yoluyla Anlaşma Sağlandı

Kepez Belediyesi ile TürkMoll şirketi arasında 12 yıldır süren Dokuma Park davasında anlaşma sağlandı. Şirketin daha önce ödediği tutar olan 10 milyon 260 bin doların tekrar kendilerine ödenmesi koşuluyla davadan vazgeçti. Bu durumda olağanüstü toplanan Kepez Belediyesi, söz konusu parayı ödemek için kasasındaki eksik tutarı tamamlamak için meclisten borçlanma yetkisi aldı.

Kepez Belediyesi bünyesinde bulunan Antalya Pamuklu Dokuma A.Ş’nin 2005 yılında TürkMoll şirketine ihalesiz olarak verilen ve yaklaşık 12 yıldır sonuçlanamayan davada sulh yöntemiyle anlaşmaya varıldı. Buna göre Kepez Belediyesi bünyesinde bulunan Antalya Pamuklu Dokuma A.Ş, şirkete bugüne kadar yatırdığı para olan 10 milyon 260 bin doları ödemesi durumunda anlaşma sağlanacak. Bu çerçevede olağanüstü toplanan Kepez Belediye Meclisi, mevcut kasasında bulunan 8 milyon 111 bin 34 doların üzerine kalan kısmı tamamlamak için meclisten borçlandırma yetkisi istedi. Borçlandırma yetkisi mecliste 3 partinin verdiği oylarla kabul edildi. Toplantıya başkanlık eden Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, “Bu kadar özgüvenle konuşmamızın nedeni kasamızda paramız var. Ödeyelim ve kurtulalım. 3-5 sene sonra bu bittiğinde belediye bunu ödeyecek güçte. Bugün 14 milyon ödemekle kurtulmak var. Yarın öbür gün 100 milyon üstü para ödemek var. Yazık günah değil mi? Bir yıllık yatırım bütçemizi alıp gidecek yazık günah değil mi?” dedi.



“Dokuma’nın yüzde 99.982’lik kısmı Kepez Belediyesi’ne ait”

2009’dan sonra Dokuma ile ilgili bütün yönleri açıklık ve şeffaflıkla en başta belediye meclisinde sonrasında da kamuoyuyla hukuki süreci takip eden hemşerileriyle paylaşmayı esas bilgi olarak bildiğini ifade eden Tütüncü, Dokuma’nın yüzde 99.982’lik kısmının Kepez Belediyesi’ne ait olduğunu söyledi.

Tütüncü, “Bugün burada inşallah hem kamuyu kara geçirecek hem Antalya’ya fayda sağlayacak bir kararı oluştururuz diye düşünüyorum.”

“Dokuma parkı ihalesiz verildi”

Dokuma alanının 2005 yılında Özelleştirme İdaresi tarafından bütün hak ve borçlarıyla Kepez Belediyesi’ne devredildiğini dile getiren Tütüncü, “Sonrasında aynı şekilde uluslararası boyutu olan şirketle ihalesiz bir protokol imzalandı. Arkasına AVM, ön tarafına da parka dönüştürülmesine yönelik anlaşma sağlandı. Siyasi partiler, meslek odaları ve STK’ların ortak girişimiyle sözleşmenin iptali için dava açıldı. 2009 yılının 10 Ocak’ında o zaman Başbakan olan Cumhurbaşkanımız şahsımı Kepez Belediye Başkanı adayı olarak görevlendirdiğinde Dokuma arazisinin çözümünü sağlayıp halka açılmasını sağlayacak çalışmaları yapacaksın diye bu görevi sana verdik demişti. Halkın menfaatine kullanılması ve böyle bir ortamın Antalya’ya kazandırılması demişti” diye konuştu.



“Dokuma, fabrikalarını ve müştemilatların olduğu bir yapıydı”

3 Nisan 2009’da başlayan belediye başkanlığı görevinde temel amacının Dokuma’nın temel hukuki görevini çözmek olduğunu belirten Başkan Hakan Tütüncü, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Çözdükten sonra da halkın nefes alacağı bir yer alana çevirmekti. Dokuma, fabrikalarını ve müştemilatların olduğu bir yapıydı. Göreve gelir gelmez ilk amacımız yerel mahkemelerde görülen davaları çözüme kavuşturmaktı. 1 yılı aşkın bir sürede yerel mahkemelerde davalar sonuçlandı. Burada verilen karar belediye olarak aleyhimize, Antalya için lehimizde olan bir karardı. Bizim istediğimiz de bu yöndeydi.”

“İstedikleri parayı ödememiz mümkün değildi ve mahkemeye gittik”

2013 yılında Dokuma’nın sözleşmeyle kurulmuş üst hakkı ve şirketle yapılmış sözleşmeyi kaldırılmış olduklarını ifade eden Başkan Tütüncü, sözleşmenin bittiğini ve Dokuma’nın Antalyalıların olduğunu vurguladı. Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, “Önemli olan yapılan sözleşmeyi ortadan kaldırmaktı. Hukuken ortadan kaldırdık ama ortada bir sorun daha vardı. Bizim üst kullanım şerhini kaldırmamız gerekiyordu. Şirkete bu konuda bir ihtarname çektirmek kaydıyla bunların kaldırılmasını talep ettik. Onlarda bize ciddi bir alacaklarının olduğu yönde ihtarname çekti. Bizim istedikleri parayı ödememiz mümkün değildi ve mahkemeye gittik. 2013 yılının Aralık ayında tapu tescil davasını mahkemede açtık” şeklinde konuştu.



“Şirket orta yolu bularak bir anlaşmaya varmak istedi”

Karşı şirketin kendilerine sözlü olarak müracaatta bulunduğunu söyleyen Hakan Tütüncü, şirketin orta yolu bularak bir anlaşmaya varmak istediklerini ifade etti.

Tütüncü, “Şirket neticelendirmek istiyorsa arkadaşlara dedik ki çağırın arkadaşları ne istiyorlar. 2 aylık bir görüşme oldu. Onlar şunu istiyoruz dediler, biz vermeyiz dedik. Bugün itibariyle bizce kamu maliyesi olarak ekonomik duruma getirdik. 2005 yılında ödenmiş para neyse o paranın aynen iadesi, herhangi bir tazminat olmadan 2005 yılında şirketin yatırmış olduğu paraları iade etmemiz halinde, bir de belediyeye yatırılan yapı harçlarının iade edilmesi durumunda sen sağ ben selamet şeklinde bitirilmesi oldu. Bu son derece karlı bir iş oluyor. Neticede 2005 yılında yapılmış olan bir sözleşmeye dayanarak yatırılmış paranın iadesi. Normalde daha iyi bir sonuç çıkacağı yüzde 1 bile belli değil” diye konuştu.



“Şirket 15 Aralık’a kadar tamamlanmasını istiyor”

Gelinen noktanın son derece makul ve iyi olduğunu düşündüğünü dile getiren Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, “Bu çerçevede şuan itibariyle belediye ve Dakuma A.Ş olarak adım atmış değiliz. Şirketten izin istedik. Belediye meclisimizde konuşmaya karar verdik. Antalyalılarla bu işi paylaşmamız lazım. Sonuçta şehre ve Antalyalılara hesap veriyoruz. Şirketin ön gördüğü 15 Aralık’a kadar tamamlanmasını istiyor. Bu şirket yabancı bir şirket olduğu için resmi Noel Bayramı öncesi tamamlamak istiyorlar ve bir de tatillerinin çok olması sebebiyle 15 Aralık’a kadar çözelim istiyorlar” dedi.



“Ödememiz gereken rakam 38 milyon 975 bin TL”

Dokuma alanı için davalık olan şirketle sulh yoluna gidildiğini ve şirketin 2005 yılında ödedikleri 10 milyon 260 bin doları talep ettiğini ifade eden Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, bütçelerine ek olarak meclisten 14 milyon 48 bin 17 TL ek bütçe için yetki istediklerini söyledi.

Tütüncü, “Antalya’da çok önemli bir problem, Antalya’nın en önemli noktası olan bir yerden söz ediyoruz. Bununla alakalı tam anlamıyla çözülecekken sulh sözleşmesiyle bambaşka bir yöne götürülecekken her şeyi açık gösterelim istedik. Sözün özü şu, yargılanma tamamlandığında mahkeme aleyhimize neticelendiğinde şuan itibariyle ödememiz gereken ve ödeyerek kurtulmamız gereken rakam 38 milyon 975 bin TL. 9 milyon dolar artı KDV, yani 10 milyon 620 doların eş değeri. Şirket bunu yatırdı ve bunu talep ediyor. Bizim kasamızda 8 milyon 111 bin 34 dolarımız var. Bunun karşılığı 29 milyon 767 bin 370 TL. Biz bunu tamamlayıp ödeyeceğiz. Aradaki fark 9 milyon gibi bir rakam. Bunu da tamamlamak zorundayız. Sonrasında sen sağ ben selamet olarak tamamlayacağız. Belediyeye de 4 milyon küsur ödeme harcı yatırmışlar. Bunu da geri istiyorlar. Toplam bugün biz buradan sulh yoluna gidersek totalde ödeyeceğimiz rakam 14 milyon 48 bin 117 TL. Net olarak bunu ödediğimizde bütün sıkıntılar ve davalardan ebediyen kurtulmuş olacağız. Dokuma’nın tamamıyla halkın olacağı yönünde sıkıntılarımız olmayacak” şeklinde konuştu.



“Sulh yoluna gidilmezse 100 milyonun üzerinde bir fatura doğacak”

Sulh yoluna gidilmezse ve davanın şuan sonuçlanması halinde 100 milyonun üzerinde bir faturanın doğacağını belirten Hakan Tütüncü, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Dava daha sonra biterse bu rakam daha da artacak. Bunu kim ödeyecek. Belediyenin bu yükle karşılaştığını bir düşünelim. Belediyenin durumu o zaman bu kadar paralarla dolu olabilecek mi? Bu kadar özgüvenle konuşmamızın nedeni kasamızda paramız var. Ödeyelim ve kurtulalım. 3-5 sene sonra bu bittiğinde belediye bunu ödeyecek güçte. Bugün 14 milyon ödemekle kurtulmak var. Yarın öbür gün 100 milyon üstü para ödemek var. Yazık günah değil mi? Bir yıllık yatırım bütçemizi alıp gidecek yazık günah değil mi?”

Demir: “Sözleşmenin iptali için 3 dava açılıyor”

AK Parti Grup Sözcüsü ve Dokuma A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Demir, Dokuma alanı ve davalık olunan şirketle ilgili bilgiler verdi. Antalya’nın kıymeti olan Dokuma alanının bir şirkete ihalesiz devredildiğini söyleyen Demir, “Sözleşmenin iptali için 3 dava açılıyor. 3 davadan siyasi partiler tarafından açılan dava kabul ediliyor. Haksız bir sözleşme olduğu yönünde iptal ediliyor. Daha sonra temyize gidiyor ve Danıştay tarafından iptali kabul ediliyor” dedi.



“Bizden 369 milyon 768 bin 895 lira 55 kuruş istediler”

16 Nisan 2012 tarihinde alanın üst hakkının kaldırılmasıyla ilgili başvuruda bulunduklarını dile getiren Serhat Demir, şirketin kendilerinden talepleri olduğunu ve 369 milyon 768 bin 895 lira 55 kuruş istediğini dile getirdi. İstedikleri rakamdan sonra görüşmeyi reddettiklerini dile getiren Serhat Demir, “Akabinde üst hakkının kaldırılması için dava açtık. 2014 yılında seçimler vardı ve o tarihe kadar bir adım gelmedi onlardan. Seçimlerden hemen sonra karşı şirkette belediye ve Dokuma A.Ş şirketine kısmi dava açtı. Açmış oldukları davada tazminat talepleri yoktu. 22 milyon 930 bin 533 TL, ilave olarak 6 milyon 877 bin 200 Avro ve 9 milyon dolar artı KDV talep ettiler. Bunların dava açılırken o zamanki talepleriydi” diye konuştu.



“Şirket KDV ile beraber 10 milyon 620 bin dolar istiyor”

Şirketin ilk yatırdıkları olan KDV ile birlikte 10 milyon 620 bin doları istediğini sözlerine ekleyen AK Parti Grup Sözcüsü Serhat Demir, “Şirket bu konuda anlaşma sağlamak istiyorlar. Bugünkü kurdan TL olarak hesaplandığı zaman 91 milyon 477 bin 493 TL. Bunun üzerine ödemenin 2 yılda ödenmesi planlanırsa 7 milyon 870 bin 744 TL’de faiz ödenmesi gerekecek. Avukatlık ve diğer harçlarla beraber bugün itibariyle biterse yaklaşık 100 milyon TL ödenmesi gerekecek. Şirketle sulh halinde ise 38 milyon 975 bin TL ödenecek.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile