Dokunulmazlık görüşmelerinde 2. Madde kabul edildi

Dokunulmazlık görüşmelerinde 2. Madde kabul edildi

Meclis'te hakkında fezlekesi olan milletvekillerinin dokunulmazlıkların kaldırılması için ikinci madde kabul edildi

1. TUR OYLANDI! 350 'KABUL' OYU ÇIKTI

Genel Kurul'da, hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifinin maddelerine geçilmesi 350 oyla kabul edildi.

Buna karşın oylamada 155 ret, 8 çekimser ve 27 boş oy çıktı.

MADDELER GÖRÜŞÜLÜYOR! 1. MADDE KABUL EDİLDİ

TBMM Genel Kurulu'nda dokunulmazlıklarla ilgili maddelerin görülmesine devam ediliyor.

1. Madde oylandı. 531 vekilin katıldığı oylama sonucunda 1. Madde 350 oyla kabul edildi. Oylamada 155 'ret', 27 'boş', 5 çekimser oyu çıktı. 1 oy ise geçersiz sayıldı.

Birinci madde yürürlüğe girdiği tarihten itibaren idari mercilerden, başsavcılıklardan ve mahkemelerden Adalet Bakanlığına intikal ettirilerek, dokunulmazlığın kaldırılması talep edilen dosyalardan başlamak üzere, Adalet Bakanlığı, Başbakanlık, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon'da bulunan tüm dokunulmazlık dosyaları ile İçtüzük'te öngörülen usul uygulanmaksızın ve herhangi bir ayırım yapılmaksızın bütün milletvekillerinin dokunulmazlıkların kaldırılmasını içeriyor.

2. MADDE OYLANIYOR...

2. Madde'nin görüşülmesi faslı tamamlandı. Maddenin oylamasına geçildi.

TBMM Genel Kurulu'nda, dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri sürüyor.

Teklifin 2. maddesi üzerinde konuşan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Meclis kürsüsünde yaptıkları konuşmalarla ilgili fezleke düzenlendiğini belirterek, geçmiş dönemlerle kıyaslandığında dosyalarının yüzde 100 arttığını söyledi.

Kimsenin milletvekillerinin bağımsız yargı önünde yargılanacağını iddia edemeyeceğini savunan Beştaş, yargının iktidarın güdümünde çalıştığını ve kimsenin yargıya güveninin kalmadığını ileri sürdü. Beştaş, 'Bu davanın savcısı Cumhurbaşkanıdır, o bu kampanyayı başlatmıştır. Biz dokunulmazlıklarla ilgili sözlerimizin arkasındayız ama sizin inşa ettiğiniz yargıya güvenmiyoruz. Bu senaryoya asla figüran olmayacağız. Bizi Meclisten atmaya çalışıyorsunuz ama bu bizi güçsüz kılmıyor. Korkması gereken bizler değil, sizlersiniz. Halkın bir fiskesiyle öyle yıkılırsınız ki feleğiniz şaşar. Bu teklife evet demek; laikliğin kaldırılmasına, savaşa, Meclisin feshine ve saraydan yönetilmesine, darbeye evet anlamına geliyor. Menderes'leri, Gezmiş'leri anarken verilen oyları da tartışıyoruz.' diye konuştu.

MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın ise madde üzerinde görüşlerini ifade ederken, 'Terörist cenazelerinde boy gösteren milletvekilleri milletin vicdanını incitmiştir. İktidar sapla samanı karıştırarak anayasa değişikliği getirdi. Bir tür ipe un serme olmasına rağmen MHP, milletin acısının azalmasına vesile olacağından hareketle üzerine düşen katkıyı sağlayacaktır.' dedi.

CHP Ankara Milletvekili Zeynel Emir, milletvekili olmak için zırha gerek olmadığını belirterek, dokunulmazlık dosyalarının usulüne uygun görüşülebileceğini aktardı. Emir, 'Bugün yapmaya çalışılan Türkiye'de bambaşka bir yola gidilmesidir. Bir grup milletvekili için çıkarılıyor. Sorunlu bir düzenlemedir. Sizlerden de sizin yargınızdan da korkmuyoruz. Siyaset yapmak için dokunulmazlıklara gerek yok. Milletvekillerinin daha rahat siyaset yaptığı ortamı hazırlamak gerekiyor.' görüşünü ifade etti.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı da dokunulmazlık meselesinin torbadan çıkmadığını anlatarak, her grubun dokunulmazlıklarla ilgili geçmişten beri şikayeti olduğunu, düzenlemenin mevcut haliyle koruma ve kollama getirdiğine dair eleştiriler yapıldığını söyledi.

Meclisteki fezlekelerin bir kısmının terörle ilişkili olduğunu ve hukukun dile getirdiği iddiaların bulunduğunu bildiren Bostancı, haklarında iddia olanların yargılanıp temize çıkmayı istemesi gerektiğini kaydetti. Bostancı, 'Şu kürsünün dili olsa da konuşsa; muhalefet gelip bizlere 'yüzlerce dosyanız var' dedi. Destek verin, kimin ne şaibesi varsa ortaya çıksın' yorumunu yaptı.

AK Parti'nin 14 yıl boyunca yatırım yaparken aynı zamanda ülkede konuşulmayanı da yaptığını anlatan Bostancı, şöyle devam etti:

'Ortak kader ve gelecek duygusu içinde bu işi çözeceksek bizimle, CHP ve MHP ile barışacaksınız. Siz barajı geçmek için nerede Kürt oyu varsa onu almak için ikili dil kullandınız. Tayyip Erdoğan'a hasımlık ettiniz. 'Seni başkan yaptırmayacağız' buradan çıktı. Erdoğan başkan olacaksa milletin oylarıyla olacak. Derdiniz Kürt meselesini ortak kader ve gelecek içinde çözmek olsa, etnik temelli siyaseti sürdürmezdiniz. PKK, 7 Haziran'dan sonra hendek kazıp ülkede özerk bölgeler inşa edeceği zannıyla silaha sarıldığında dik duramadınız. Fezlekeler de buradan çıktı. Bizim görevimiz hukukun bunu konuşmasına imkan vermek. Hukuka güvenmek lazım. Biz hukuka güveniyoruz. HDP'lilerden beklentim, meydan okuyan tavırla bu meseleye destek vermeleridir.'

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, sataşma gerekçesiyle yaptığı konuşmada, Bostancı'nın 'saray güzellemesi yaptığını' savunarak, 'AKP'deki hocalar tek tek gidiyor. Gülen, Davutoğlu... Naci Hoca da gitmekten çekindiği için saray güzellemesi yaptı. Çözüm Süreci'nde birilerini başkan yaptıracağımız sözünü vermedik.' dedi.

AYRINTILAR GELECEK...
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile