Dokuz Eylül'den Sokak Hayvanlarina Sefkat Eli

Dokuz Eylül'den Sokak Hayvanlarina Sefkat Eli

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Veteriner Fakültesi Klinik Arastirma ve Uygulama Ünitesinde sokak hayvanlarina sefkat eli uzatan hekimler, son olarak bir aracin çarpmasi sonucu uyluk kemigi kirilan 5 aylik bir köpegi hayata bagladi. Operasyona alarak kirilan kemige ortopedik implant yerlestiren hekimler, sonrasinda sagligina kavusan köpegi sahiplendirdi.

Izmir’in ilk ve tek veteriner fakültesi olarak Kiraz’da kurulan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Veteriner Fakültesi, yaralanan, sahipsiz, hasta ya da bakima muhtaç sokak hayvanlarina destek olmayi sürdürüyor. Bu çerçevede, DEÜ Veteriner Fakültesi Klinik Arastirma ve Uygulama Ünitesinde sokak hayvanlarina sefkat eli uzatan hekimler, son olarak bir aracin çarpmasi sonucu uyluk kemigi kirilan 5 aylik bir köpegi hayata bagladi. Operasyona alarak kirilan kemige ortopedik implant yerlestiren hekimler, sonrasinda sagligina kavusan köpegi sahiplendirdi. Periyodik olarak röntgenleri alinan ve operasyondan 6 hafta sonra yeniden üniteye getirilen köpegin kemigindeki implant alindi ve sahiplenicilerine saglikli bir sekilde teslim edildi.

Türkiye genelindeki yüksekögretim kurumlari arasinda sosyal sorumluluk projeleri ile ilk siralarda yer alan Dokuz Eylül Üniversitesi, Kiraz Belediyesi ile ‘Sokak Hayvanlarinin Kisirlastirilmasi, Rehabilitasyonu ve Tedavisi’ baslikli bir protokole de imza atti. Protokol çerçevesinde DEÜ Veteriner Fakültesi Klinik Arastirma ve Uygulama Ünitesine getirilen sokak hayvanlarina, Dokuz Eylül Üniversiteli bilim insanlari sifa olacak. Uygulamanin 2022 yilinin Haziran ayinda basladigini ve bugüne kadar 100’den fazla sokak hayvanina müdahalede bulunuldugunu kaydeden Dokuz Eylül Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekan Yardimcisi Doç. Dr. Kadri Kulualp, “Can dostlarimizin birçok rahatsizligina Iç Hastaliklari, Cerrahi ve Dogum/Jinekoloji Anabilim Dali ögretim elemanlarimiz tarafindan aninda müdahale saglandi. Hemogram, röntgen ve ultrason gibi tani tekniklerinin kullanildigi ünitemizde, ortopedik ve yumusak doku hastaliklari güncel metotlar esliginde tedavi ediliyor ve sagligina kavusan hayvanlarimiz yeniden dogaya birakiliyor ya da hayvanseverlere sahiplendiriliyor” dedi.



Türkiye’de bir ilk

Açiklamalarini sürdüren Kulualp, “Rektörümüz Prof. Dr. Nükhet Hotar’in himayelerinde, ünitemize kazandirilan cihaz ve ekipmanlar sayesinde hasta sayisinda ciddi bir artis söz konusu. Rektörümüzün katilimiyla geçtigimiz aylarda temeli atilan ve yakin bir zamanda hizmete geçecek olan Kiraz Belediyesi Geçici Hayvan Bakimevi ve Rehabilitasyon Merkezine tasinacak olan bu protokol, daha modern bir ortamda ögrencilerin klinik uygulama yapabilecekleri bir imkan saglayacak. Fakültemizin egitim-ögretim faaliyetlerine büyük bir ivme kazandiracak olan bu tesis, Türkiye’de üniversite-belediye ortakligiyla hizmet veren ilk merkez olma özelligine erisecek” diye konustu.



Örnek barinak çalismasi

DEÜ Veteriner Fakültesine kazandirilan ve geçtigimiz günlerde yenilenen ameliyathane merkezini ziyaret eden Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, beraberindeki Kiraz Kaymakami Onur Titiz ve Kiraz Belediye Baskani Saliha Özçinar Kutlu ile birimdeki çalismalari yakindan inceledi. Hekimlerden tedavisi süren sokak hayvanlari hakkinda bilgiler alan Rektör Hotar, “Izmir’de ilk ve tek olma özelligi tasiyan veteriner fakültemize kazandirdigimiz klinik arastirma ve uygulama ünitemiz bünyesindeki ameliyathane merkezimizde, yarali sokak hayvanlarina yönelik tedavi ve cerrahi müdahaleler hekimlerimizin sefkatli elleriyle gerçeklestiriliyor. Sokaklarda birçok tehlike ile karsilasilmaktadir. Dolayisiyla Kiraz Belediyesi is birliginde çagdas standartlarda bir barinak çalismamizin da yakinda hizmete girmesini planliyoruz. Bu konuda, toplum ve belediyeler olarak sorumluluk almali; sokak hayvanlarinin barinabilecekleri yerleri insa etmeliyiz” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile