Dokuz Eylül'den Sürdürülebilirlik Seferberligi

Dokuz Eylül'den Sürdürülebilirlik Seferberligi

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), küresel gelismeleri yakindan takip ederek doga ve çevre dostu uygulamalarini her geçen gün yayginlastiriyor. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, DEÜ’nün gelecek nesillere daha yasanabilir bir dünya birakmak için gayret gösterdigini belirterek, “Arastirma Üniversitemizin çevre dostu uygulamalarini artirarak, Ar-Ge ve bilimsel faaliyetlere agirlik vererek ‘sürdürülebilir üniversite’ hedeflerimizi yerine getirmeye devam edecegiz” dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), ‘sürdürülebilir gelecek’ ve ‘sürdürülebilir yerleske’ hedefine yönelik faaliyetlerine ara vermeden devam ediyor. Sürdürülebilirlikle ilgili çalismalarina her geçen gün yenilerini ekleyen DEÜ, enerji, altyapi, atik yönetimi, su, çevreci ulasim ve iklim degisikligiyle ilgili önemli çalismalara imza atarken bu alanda egitim ve arastirma faaliyetlerini sürdürüyor. Paris Iklim Anlasmasi’na taraf olan ve 2053’e kadar sera gazi emisyonlarini sifirlama taahhüdünde bulunan Türkiye’nin hedefleri dogrultusunda sürdürülebilirlikle ilgili yerel ve küresel gelismeleri yakindan takip eden DEÜ, kisa ve uzun vadeli hedeflerini mensuplarinin özverili çalismalariyla yerleskelerinde hayata geçiriyor. Üniversitelerin yesil alan ve sürdürülebilirlik bakimindan degerlendirildigi UI GreenMetric Dünya siralamasinda 165 sira birden yükselerek 295. siraya yerlesen DEÜ, katilan Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanliginin ‘iklim dostu üniversite’ hedefi dogrultusunda doga ve çevre dostu uygulamalarini her geçen gün yayginlastiriyor.

“Sürdürülebilirlik saglayici ve ekosistemi iyilestiren bir yaklasimi benimsiyoruz”

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin bilgi birikimi ve arastirma kabiliyetiyle sürdürülebilirlik konularinda öncü ve fark olusturan çalismalara imza attigini söyleyen DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Ülkemizin 11. Kalkinma Plani ve Birlesmis Milletler Kalkinma hedeflerinde sürdürülebilirlige özel önem veriliyor. Biz de üniversite olarak bu konuda ülkemizin hedefleri ve küresel gelismeler çerçevesinde öncü çalismalara imza atiyor; sürdürülebilirlik saglayici ve ekosistemi iyilestiren bir yaklasimi benimsiyoruz. Sürdürülebilirligin temelini olusturan çevre, ekonomik büyüme ve toplumsal gelisim alanlarina yönelik akademik ve bilimsel çalismalar gerçeklestiriyor; bizden sonraki nesillere daha yasanabilir bir dünya birakmak için gayreti çalisiyoruz” dedi.



“Iklim degisikliginin önüne geçecek adimlar atiyoruz”

Türkiye’nin ‘sifir emisyon ve ‘yesil kalkinma’ hedeflerine yönelik faaliyetlerini sürdürdüklerini ifade eden Rektör Hotar, “Yerleskelerimizde hizmete aldigimiz sürdürülebilirlik uygulamalariyla çevreye ve dogaya saygi gösteriyor; iklim degisikliginin önüne geçecek adimlar atiyoruz. Sifir atik çerçevesindeki geri dönüsüm oranini artiyoruz. Yenilenebilir enerji kaynaklarindan en iyi sekilde faydalanmaya gayret gösteriyor; muhterem Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in baslattigi ’yesil kalkinma seferberligi’ne uygun olarak iklim dostu yatirimlari destekliyoruz. Arastirma Üniversitemizin çevre dostu uygulamalarini artirarak, Ar-Ge ve bilimsel faaliyetlere agirlik vererek ‘sürdürülebilir üniversite’ hedeflerimizi yerine getirmeye ve ülkemizin gelecegine katki koymaya devam edecegiz” diye konustu.



DEÜ yesile sahip çikiyor

Geçtigimiz yillarda çikan yanginlar sebebiyle her bir ögrencisi için bir fidan bagislayan Dokuz Eylül Üniversitesi, kampüslerinde de yesilin korunmasina ve artirilmasina büyük önem veriyor. Geçtigimiz yil 11 Kasim Milli Agaçlandirma Günü etkinlikleri çerçevesinde Tinaztepe Yerleskesi’nde 40.Yil Hatira Ormani olusturan DEÜ, karbondioksit depolama kapasitesini dikkate alarak toprakla bulusturdugu fidanlarla gelecege nefes oluyor. Geçtigimiz günlerde yine Tinaztepe Yerleskesi’nde meyve fidanlarindan olusan 40.Yil Bereket Korusu olusturan DEÜ, 1500 meyve agacindan elde edilecek ürünleri ögrencileri ve vatandaslarla bulusturacak.

Çevreci ulasim yayginlasiyor

Dokuz Eylül Üniversitesi, Tinaztepe yerleskesinde çevreci ulasim olanaklarini mensuplarinin hizmetine sunuyor. DEÜ’nün en büyük yerleskesi Tinaztepe’de konumlandiran elektrikli scooterlar, kisa mesafe hareketlerinin geleneksel araçlar yerine çevreci araçlarla yapilmasini sagliyor. Yine Tinaztepe Yerleskesi’nde baslatilan ücretsiz bisiklet uygulamasi ile DEÜ’lü ögrenciler istedikleri noktaya çevreci ve saglikli ulasim araçlariyla ulasabiliyor.

DEÜ enerjisi günesten alacak

DEÜ, günümüzde giderek artan ve maliyetleri yükselen enerji ihtiyacina yönelik de önemli adimlar atiyor. Dokuz Eylül Üniversitesi, üniversitenin elektrik ihtiyacini karsilamak amaciyla bütün yerleskelerinin çati ve otoparklarinda Günes Enerji Sistemlerinin (GES) kurulmasi için çalismalarini sürdürüyor. Buca Egitim Fakültesi’de yer alan yemekhanenin üzerine GES kurulma islemi devam ederken 15 Temmuz Saglik ve Sanat Yerleskesi’nde de GES kurulmasi için ilk adim atildi. DEÜ Çevre Mühendisligi Aritma Çamurlari Laboratuvari’nda gelistirilen gazlastirma teknolojisi ile de 1 kilo kuru atik çamurdan 1 KWh elektrik enerjisi ve 1,2 metreküp sentez gazi üretimini sagliyor. DEÜ daha önce de ’Dünya 1 Derece Isinmasin Projesi’ çerçevesinde Dokuz Eylül Üniversitesi’nin bütün yerleskelerindeki isinma sistemlerinde sicaklik seviyesi 1 derece düsürmüstü.

Su ve atik yönetimine özel önem

‘Sürdürülebilir yesil kampüs’ hedefi dogrultusunda önemli adimlar atan DEÜ, atik yönetimine de özel önem veriyor. Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligindan alinan destekle yerleskelerindeki çesitli noktalarda Atik Toplama Merkezleri olusturan DEÜ, dogaya sahip çikmaya devam ediyor. Ayrica, kisa sürede 15 yerleskesine Sifir Atik Belgesi kazandiran DEÜ, Sifir Atik- Entegre Atik Yönetim Biriminin kurulmasi için de çalismalarina devam ediyor. Hayata geçirdigi Yagmur Hasadi Projesi’nden elde ettigi suyu tarimsal sulamada kullanan Dokuz Eylül Üniversitesi, TRUST projesiyle de endüstriyel atik sularinin aritilarak yeniden kullanilmasini hedefliyor. Üniversite, yemekhaneden çikan sebze ve meyve atiklari ile budama ve bahçe atiklarindan elde edilen kompost ürünü gübre olarak degerlendiriyor.

Çevreyle sinirli kalmiyor

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde sürdürülebilirlik faaliyetleri sadece çevreyle sinirli kalmiyor. Bilgi güvenliginin sürdürülebilirligi amaciyla kisa süre önce Ana Veri ve Felaket Kurtarma Merkezi olusturan DEÜ; egitim, ögretim ve arastirma konularinda sürdürülebilir yaklasimlari ve gelisimi esas aliyor. Dokuz Eylül Üniversitesi, özel önem verdigi uluslararasilasma stratejisine yönelik hedeflerini de üniversitenin stratejik plani dogrultusunda sürdürülebilir bir anlayisla sürdürüyor. Egiticinin Egitimi programiyla egitim verecek kisilerin bilgilerini güncellemesi ve egitimde sürdürülebilirlik saglamasi amaçlaniyor. Arastirma kapasitesini her geçen gün artiran DEÜ, arastirmacilarinin performanslarini sürdürülebilir kilmak amaciyla da yetkinlik gelistirici mekanizmalari hizmete aliyor. Türkiye’nin sürdürülebilir kalkinma hedefleri dogrultusunda 11.Kalkinma Plani’nda yer alan alanlara yönelik bilimsel ve akademik çalismalarina hiz veren DEÜ, Birlesmis Milletler kalkinma hedefleri çerçevesinde de düzenli olarak faaliyetler yürütüyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile