Dokuzlu; “yurt Dışı Gezi ve Fuarlar Ekonomik Kazanç Anlamında Önemli”

Dokuzlu; “yurt Dışı Gezi ve Fuarlar Ekonomik Kazanç Anlamında Önemli”

Aydın Ticaret Odası Başkanı (AYTO) İsmail Hakkı Dokuzlu, yurt dışı gezileri ve fuarların birçok iş adamının bağlantılar kurarak kazanç elde etmeleri bakımından önem taşıdığını belirtti.

AYTO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da katıldığı İsveç programını değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Gül’ün davetlisi olarak İsviçre, Hollanda, Almanya ve Avusturya gezilerinin ardından katıldığı İsveç gezisinin AYTO ve Aydın için büyük önem taşıdığını ifade eden Dokuzlu, “İhracat ve ithalatta faydalı temaslarda bulunduk. İsveçli oda başkanları ve işadamlarıyla tanıştık. Aydın içinde önem taşıyan yenilenebilir enerjiyle kent ısıtması ve aydınlatması çalışmalarını yerinde inceledik. İsveç gezisinde bulunmak bizim açımızdan çok önemliydi. Gezi sırasında Cumhurbaşkanımız ile sohbet etme fırsatı buldum. Kendisine yakın bir tarihte yine Aydın’da görmek istediğimizi ilettim. Kendisine Aydın’ın ekonomisi ve ticareti hakkında bilgiler verdim. AYTO’nun projesi olan Aydın’ı Tanıtım TIR’ı Cumhurbaşkanımızın oldukça ilgisini çekti ve ikinci kez Aydın’a gelebileceğini bizlere iletti” dedi.

Özellikle yurt dışı geziler ve fuarlar dönüşü insanların akıllarına ilk gelen ilk sorunun “Ne satıldı” diye sorulduğunu ancak o an için satılandan çok ilerisi için yapılacak bağlantıların daha çok önemli olduğunu belirten Dokuzlu, “O anda bir şeyler satmanız önemli değildir. Ticaret bu gün den yarına veya yarından bu güne gelişecek şeyler değildir. Ben kariyer günlerde yapmış oluğum konuşmalarda üç büyük ihracatı anlattım. Bu üç büyük ihracat 8-9 yıllık bir süreç içinde gerçekleşmiştir. Yani 2002 yılında Bulgaristan’a gittiğimiz de bağlantı kuran Köşk’teki zeytincimiz 2002’de yılda 2 TIR zeytin satarken aynı kişi şu anda 2012 yılında 100 TIR üzerinde zeytin satıyor. Yani 2'den 100 TIR’a çıkmıştır. Bunun süreci 9-10 yıldır. Gene 2002 yılında Yunanistan fuarına katılan bir sanayicimiz 2011 yılına kadar aynı fuarlarla kurduğu bağlantılarla 18 milyon dolarlık ihracat yapmıştır. 2003 yılın da İsveç’e gittiğimizde Pizza kutusu imal etmeyen bir firmamız oradan pizza kutusu istenmiştir ve bizim Aydın Organize Sanayimizde firma pizza kutusu üretmiştir. Sadece almış olduğu kartvizitle ‘Ben artık pizza kutusu üretmeye başladım’ demiş ve 2009 yılın da ihracatına başlamıştır” diye konuştu.

“İYİ BİR KONUMA GELDİK” Şu anda Aydın’a gelir sağlayabilecek hatırı sayılır bir konuma gelindiğini kaydeden Dokuzlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Ticaret ve ihracat ülkelerde ve şehirlerde gelişimi hemen olmuyor. Dönüp gerilere bakıldığında 15 yıl önce Aydın da jeotermal ile ilgili hiç bir birikim yoktu. Ama şu anda var. Jeotermalden elektrik üretiliyor ve Aydın İl Özel İdaresi bundan para kazanıyor. 15 yıl önce böyle bir sektör Aydın da yokken bugün bir kazanç kapısı haline geldi. Bakalım Aydın da 15 yıl sonra neler gelişecek. Ama biz bu günden yarına bir şeylerin gelişmesini istersek bugünden planlamak zorundayız. Aydın Gelişmekte ve büyümekte olan bir şehrimiz. Aydın sanayisiyle, tarımıyla her şeyi ile gelişmektedir. Biz bunlara olumlu izlenimlerle bunları harekete geçirmeli ve ufkunu geliştirmeliyiz. Bunları ancak gezmekle görmekle yapabiliriz. Biz dönemimiz boyunca Bulgaristan, Ukrayna, Belarus ve Suriye gezisini KOSGEP destekli yurtdışı gezisi düzenledik. Bu gün yurtdışı gezilerin den birçok iş adamlarımız bağlantılar kurarak kazanç elde etmeye başladılar. Bağlantı kuramayan iş adamlarımız da görerek dağarcıklarını geliştirdiler ve onlar da kazanç elde etmiş oldular”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile