Dolandiricilarin Pes Dedirten 'Sinavasiz Ehliyet' Oyunu

Dolandiricilarin Pes Dedirten 'Sinavasiz Ehliyet' Oyunu

Son dönemlerde çesitli yöntemler gelistiren dolandiricilar, ehliyet almak isteyenleri de sosyal medya üzerinden ’Sinavsiz ehliyet’ paylasimlariyla hedef aliyor. Dolandiricilar, agina düsürdügü kisilerden önce para talep ediyor ardindan ise ‘E-devletinize düsecek, kapiniza belge gelecek’ vaadiyle kayiplara karisiyor.

Internet siteleri ve uygulamalar üzerinden dolandiricilik faaliyetleri her geçen gün artiyor. Özellikle internet üzerinden çok çesitli dolandirma taktikleri gelistiren dolandiricilar, kolay yoldan ehliyet almak isteyen vatandaslari hedef aliyor. Dolandiricilar, sosyal paylasim siteleri üzerinden ’sinavsiz ehliyet’ veya kendi hazirladiklari sahte paylasim videolari ile agina düsürdügü kisilerden para talep ediyor. Tuzaga düsen vatandaslar ise ‘E-devletinize düsecek, kapiniza ehliyet belgeniz gelecek’ vaadine inanarak dolandiriliyor.

“Sinavsiz ehliyet sahibi olmazsiniz”

Dolandiricilarin sosyal medyada üzerinden sinavsiz ehliyet vaadiyle vatandaslari magdur ettiklerini anlatan Orta Anadolu Sürücü Kurslari Federasyonu Baskan Vekili Ramazan Ceylan, “Her sektörde oldugu gibi sürücü kursu sektöründe de dolandiricilar artik sosyal medyada sinavsiz ehliyet, hizli ehliyet buna benzer cümlelerle vatandaslari magdur ediyor. Yüksek bedellerle kayit almaya, ‘sizi sinavsiz veya çok kolay bir sekilde geçirecegiz’ diye vatandasi kandirmaya yönelik paylasimlari biz de görüyoruz, takip ediyoruz. Vatandaslarimiz bu konularda dikkatli olsunlar. Çünkü sinavsiz ehliyet sahibi olamazsiniz. Mecburen bu yasal prosedür geregi, elektronik sinav, akabinde direksiyon egitim ve direksiyon sinavina katilmak zorundasiniz. Eger ki size birileri kolay yoldan ehliyet almayi vaat ediyorsa bu iste bir sikinti vardir. Kesinlikle vatandaslarimizin bu tür paylasimlara veya bu tür seylere itibar etmemesi, bir para ödemesi yapmamasi gerekir” dedi.



“Ehliyet belgesi alinmis olsa dahi bunlarin iptal edilmesi söz konusu”

Saglikli bir ehliyet alma süreci geçirmek için öncelikle güvenilir bir kursa kayit olunmasi gerektiginin altini çizen Baskan Vekili Ramazan Ceylan, “Bir sürücü kursuna kayit olacaklar, teorik derslere devam edecekler. Akabinde elektronik sinava girecekler. Basarili olduktan sonra direksiyon egitimi ve direksiyon sinavina girdikten sonra ehliyetlerini alabilirler. Bu süreci tamamlamadan kesinlikle kolay yoldan ehliyet almayi düsünmesinler, dolandirilirlar. Bunun yani sira tabii joker diye tabir ettigimiz bizim baskasinin yerine sinava girme, iste vesaire fotograf degistirme gibi usulsüz islerin de oldugunu biz duyuyoruz. Bunlarla ilgili Emniyet Genel Müdürlügü, Içisleri Bakanligimiz, Milli Egitim Bakanligimiz takipte. Bu yöntem ile ehliyet belgesi alinmis olsa dahi bunlarin iptal edilmesi söz konusu. Vatandaslarimiza kesinlikle hem bundan dolayi ceza islemi uygulanir hem de ehliyetler iptal edilir. Dolayisiyla bunlara itibar etmesinler” ifadelerini kullandi.

“Bilgi eksikliginden dolayi trafik kazalarina sebep olabilirsiniz”

Egitimsiz belge alinarak trafige çikilmasinin kazalara sebebiyet verebileceginin altini çizen Ramazan Ceylan, “Herhangi bir egitim almadan, derslere katilmadan ehliyet sahibi olsaniz bile, bilgi eksikliginden dolayi trafik kazalarina sebep olabilirsiniz. Yani bir levhanin anlamini bilmiyorsaniz, örnegin sollama levhasini gördügünüzde ne yapilmasi ya da yapilmamasi gerektigini bilmezseniz bir kazaya sebebiyet verirsiniz. Dolayisiyla tabii ki sürücü adaylarimizin derslere katilmasi gerekir. Bilgilerini taze tutmasi gerekir” seklinde konustu.



“E-Devlet’ten onayli ehliyetiniz hazir’ vaadine dikkat”

Dolandiricilarin vaatlerini siralayan Ceylan, “Vatandaslarimiza diyorlar ki, ‘belli bir miktar para gönderin E-Devlet’ten onayli ehliyetiniz hazir.’ Kendileri oradan bir görüntü ayarliyorlar. Aslinda o görüntü de sahte bir görüntü. Yani tasarlanmis bir görüntü. Kisinin bilgilerinin oldugu ama böyle bir seyin olmadigi görüntüler atiyorlar. Diyorlar ki ‘E-Devlet’e islendi, paranizi gönderebilirsiniz, E-Devlet onayli’ diyorlar. Baslangiçta vatandasimiz da buna inaniyor. Yani ehliyet almak isteyen bir vatandasimiza orada bir sahte video görüntüsü gönderiyorlar. Bununla ilgili vatandaslarimiz zaman zaman bize soruyorlar. Inceledigimizde, ’kendi E-devletine gir’ diye yönlendiriyoruz ama kendisinin bulamadigini söylüyor” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile