Gaziemir’de tanınmış iki müteahhidin başlatacağı temelden daireler için vatandaşlar 2015 yılında başvurularını yapmaya başladı.
İddiaya göre, apartmanın yapılacağı alandaki gecekonduların bir kısmı yıkılmaya başlandı ve daire almak isteyenlere apartmanın yapılacağı yer gösterildi. Ancak, aylar geçmesine rağmen apartmanın temeli atılmadı. Daire satın alanlar müteahhitleri sıkıştırırken, aynı PTT’de çalışan iki postacının, aldıkları daire ile ilgili konuşmaları bir dolandırıcılık olayını ortaya çıkardı. Postacılar, aynı dairenin kendilerine satıldığını anlayınca müteahhide ulaşmaya çalıştı ancak ulaşamadı. Sosyal paylaşım sitesinden başlarına gelen olay ile ilgili grup kurup durumu anlatan, aynı yerden daire alan postacılar, sosyal paylaşım sitesinden dolandırıldıklarını anlayınca avukat tutarak savcılığa suç duyurusunda bulundu. Olayla ilgili iddianame hazırlayan savcı, müteahhit Hüseyin P., ortakları Selim Ö. ve Abdulkadir A. hakkında 120 kişinin şikayeti sonucu ‘Nitelikli dolandırıcılık’ suçlamasıyla 2 ile 5 yıl hapis ceza istemiyle toplamda 240 yıldan 600 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı. İzmir 11. Ağır Ceza Mahkemesinde dava görülmeye başlandı.
Dedektif gibi gibi takip edip yakaladılar
Mağdur olan 120 kişi ise olayın çıkmasının ardından kendi arlarında toplanarak şikayet ve dava sürecinde toplu hareket etmeye başladı.
Yaklaşık 2 yıl önce dolandırıcılık olayının ortaya çıkmasının ardından yakalanamayan müteahhit Hüseyin P., ortakları Selim Ö. ve Abdulkadir A.’yı yakalamak için mağdurların kendi aralarında oluşturduğu ekip şüphelileri polis gibi takip ederek yakalayıp polise teslim ederken, şüpheliler tutuklanarak cezaevine gönderildi. Mağdurlardan Oğuz Mermer, ‘’Dolandırıcılık olayını öğrendikten sonra kendi aramızda organize olup yargı sürecini başlattık. Bu süreçte ise şüpheliler firariydi. Biz yargılama sürecini hızlandırmak için mağdur grubumuzda bulunan emekli polis, astsubay arkadaşlarımız arasından bir ekip kurup sıkı bir takip sonrası Hüseyin P.’yi Aydın’ın Kuşadası ilçesinde yakaladık. Yakalama sürecinde Hüseyin P.’nin kullandığı araçları ve evleri takibe aldık. En son bankaya kredi başvurusunda bulunduğunu öğrendik. Kredi için verdiği adresin Kuşadası’nda bulunan bir adres olduğunu belirledik. O adresi takip ettik, günlerce evin önünde kaldık, parayı çekebileceği bankamatikleri takip ettik. Ve en sonunda evde yakaladık. Bizi görünce süre istedi, mağduriyetin giderileceğini söyledi.
Biz de buna inanmayıp Hüseyin P.’yi polise teslim ettik. Yine şüphelilerden Selim Ö.’yü de Bornova ilçesinde takip sonucu yakalayıp polise teslim ettik’’ dedi.
Mağdur Erol Mermer, mağdur grup olarak lokma etkinliklerini olayın başından beri yaptıklarını, bu sefer yaptıkları lokma dağıtımının 2 şüphelinin yakalanmasıyla sevinçli geçtiğini belirtti.
Beyin kanaması geçirip felç oldu
Mağdurlardan Erol Öztürk (52) ise dolandırma olayından sonra yaşadığı stres ve gerilimden dolayı beyin kanaması geçirdiğini belirterek, “1 ay hastanede yattım. Sağ tarafım felç oldu. İşimi bırakmak zorunda kaldım. Sağ kolum ve bacağım tutmuyordu. Yeni yeni iyileşmeye başladım. Bu olayda hem paramızı kaybettik hem de sağlığımızı. Biz adalete güveniyoruz. Yargılama sonucunda hukuk bizden yana olacak” dedi.
Dolandırıldıkları Müteahhitleri Dedektif Gibi İz Sürüp Yakaladılar
İzmir’in Gaziemir ilçesinde, iddiaya göre iki müteahhit, yapılan ve yapılmayan daireleri 4-5 kişi üzerine satıp yaklaşık 6 ile 10 milyon lira arasında dolandırıcılık yaptı. Yaklaşık 2 yıldır haklarında yakalama kararı olan ve firari şüpheliler Hüseyin P. ve ortağı Selim Ö., mağdur kişiler tarafından emekli polis ve astsubaylardan oluşturulan ekip tarafından sıkı takip sonucu yakalanıp polise teslim edildi. 2 şüpheli çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.