Dolunun Vurduğu Yenişehir'de Acı Tarsim Gerçeği

Dolunun Vurduğu Yenişehir'de Acı Tarsim Gerçeği

Geçtiğimiz günlerde Bursa'nın Yenişehir ilçesinde meydana gelen dolu yağışı sebebiyle ilçedeki 14 köyde 46 bin dönüm alan tamamen zarar gördü.

46 milyon lira zarara uğrayan çiftçilerin sadece yüzde 3'ünün arazisinin tarım sigortası yaptırdığı ortaya çıktı. Yoğun yağışın Karacabey'de hububat üreticisinin yüzünü güldürdü, dolu yaşanmayan bölgelerde de meyveye yaradı.

Geçtiğimiz günlerde Bursa'da ekili olan yağmur, bazı kesimlerde dolu olarak kendini gösterdi. Yağmur sebebiyle Osmangazi ve Karacabey'de tarım arazileri herhangi bir zarar görmezken, yarım saatlik dolu yağışının görüldüğü Yenişehir'de tarım arazilerinin büyük bir çoğunluğu tahrip oldu. Osmangazi'de etkili olan yağmurun ürünleri olumlu yönde etkilediğini belirten Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Sabri Akçalar, "Osmangazi'de yağış gayet güzeldi. Dolu yok. Osmangazi ve Yıldırım için güzel bir yağış oldu. Ovadaki üretici için bu yağmurdan faydalandı. Kiraz, şeftali armut ve elma arazilerinde herhangi bir zarar olmadı. Hatta faydası oldu. Çiftçilerimizi sulama görevinden kutardı. Birinci sulama yapacaklardı. Sulamayı ertelediler" dedi.

Osmangazi'de 20 bine yakın kişinin tarımla uğraştığını söyleyen Akçalar, "Mayıs ve nisan ayının ortasına kadar yağışsız geçti. Son yağmur bize yararı dokundu. Bu sene beklentimiz iyi. Şeftali ve armutta bereketli bir dönem geçirmeyi bekilyoruz. Bursa'nın şeftali üretiminin 100 bin ton civarında. Armutun da 120 bin ton civarında olacağını tahmin ediyorum. Elma da 40-50 bin ton üretim bekliyoruz" dedi.

"KARACABEY'DE YAĞMUR ÇİFTÇİYE YARADI"
Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, Karacabey'de dolu yağışının olmadığını söyleyerek, "Yağmur da bazı köylerimizde fazla bazı köylerime az yağdı. Biz de domates ve mısır ekilmeye devam ediyor. Hububat ve bezelyeler var. Yağışın bunlara zararı olmadı. Faydası oldu. Hububat ürünleri yağmur istiyor. Buğday bilhassa. Onlara kesin faydaları oldu. Genel anlamda artısı, eksisinden fazla. Biz de 85 bin dekar domates var. 100 bin dekar buğday var. 150 bin dekar da mısır var. Yaklaşık 50 bin kişi tarımla uğraşıyor. Ürünlerimizin büyük bir çoğunluğu sanayi ürünü. Bu sene tarım arazilerinde ciddi beklentimiz olacak" diye konuştu.

YENİŞEHİR'DEKİ DOLUNUN FATURASI: 46 MİLYON TL
Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Şadi Aktaş, ise dolunu vurduğu Yenişehir'de çiftçinin büyük bir bölümünün zarar uğradığını ifade etti.

Yenişehir'de 14 köyün dolu yağışından etkilendiğini söyleyen Aktaş, "46 bin dönümlük bir alanda bu dolu etkili oldu. Buradalarda bezelye, fasulye, buğday, yağlık, şeftali, domates var. Burası Antalya'dan sonra ihracat bölgesi. Avrupa'ya gidecek bu tarım ürünlerinden bu sene yeterince verim alınamayacak. Dolu yağışı sebebiyle de kalite kaybı da yaşayacağız. Biz kesinlikle böyle bir yağış beklemiyorduk. Maddi zarar olarak dönüm başına bin lira zarara uğradık. Toplamda 46 milyon lira zararımız var" şeklinde konuştu.

"100 ÇİFTÇİDEN 3'Ü SİGORTALI"
Yenişehir'de yaklaşık 30 bin kişinin tarımla uğraştığını söyleyen Aktaş, zarara uğrayan çiftçinin yüzde 3'ünün TARSİM'e kayıtlı olduğunu söyledi.

Yenişehir'deki yağışları Ankara'da Tarım Bakanı Mehdi Eker ile görüştüklerini söyleyen Aktaş, "Türkiye Ziraat Odaları Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ın da katıldığı toplantıda Tarım Bakanımız Mehdi Eker ile konuştuk. Toplantı 2 saat sürdü. İlçe çiftçilerimizin yüzde 3'ü sigortalı. Tarım bakanımız dolunun sigorta kapsamında olduğu için Yenişehir'i afet bölgesine alamayacaklarını söyledi.

Yaklaşık bin 130 çiftçimiz sigortalı. Çiftçimiz sıkıntıya düştü. Ankara'dan da çiftçimiz mutlu bir haber alamadı"diye konuştu
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile