Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, 2010 yılının ilk dört ayında Türkiye geneli yaş meyve sebze ihracatının bir önceki yıla oranla miktar bazında yüzde 8 azaldığını, değer bazında ise yüzde 12 artış göstererek 730 milyon 530 bin 801 dolar olarak gerçekleştiğini bildirdi. Satıcı, ilk dört aylık dönemde Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği üzerinden gerçekleşen ise geçen yıla kıyasla Türkiye genelinin üzerinde bir artış göstererek miktar bazında yüzde 22, değer bazında ise yüzde 37 artarak 204 milyon 199 bin 892 dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı.
Satıcı'nın verdiği bilgilere göre, yaş meyve sebze ihracatında ilk beş sırayı Bulgaristan, Rusya Federasyonu, Almanya, Romanya ve Ukrayna aldı. En fazla ihraç edilen ürünler arasında domates, 128 milyon 397 bin 726 dolarla ilk sıradaki yerini korudu. Domatesi, sırasıyla biber, hıyar-kornişon ve nar izledi.
ANNELER GÜNÜ ÇİÇEK İHRACATINI ARTIRDI
Mayıs ayının ikinci haftasında kutlanan Anneler Günü ile Rusya'daki 9 Mayıs Zafer Bayramı, kesme çiçek ihracatını olumlu yönde etkiledi. Ocak-Nisan dönemindeki kesme çiçek ihracatında toplam 26 milyon 13 bin 931 dolar döviz girdisi elde edildi. Süs bitkileri sektörü son 12 aylık dönemde Türkiye'deki tüm ihracat sektörleri içerisinde yüzde 17'lik artış ile en çok artış görülen sektör oldu.
İlk dört aylık rakamları değerlendiren Antalya Kesme Çiçek İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, nisan ayında süs bitkileri ihracatında en önemli pazarların sırasıyla İngiltere, Almanya, Rusya, Hollanda ve Türkmenistan olduğunu bildirdi. Aynı dönemde İngiltere'ye süs bitkileri ihracatının yüzde 60, Almanya'ya yüzde 32, Hollanda'ya yüzde 30, Türkmenistan'a yüzde 141 oranında arttığını kaydeden Bağdatlıoğlu, "Bu artışın en önemli nedeni anneler günü sevkiyatları ve Rusya'daki Zafer Bayramı kutlamaları olarak görülmektedir." dedi. Canlı bitkiler ihracatında da olumlu gelişmelerin yaşandığını aktaran Bağdatlıoğlu, özellikle Türkmenistan, Libya, Irak, KKTC, Azerbaycan gibi ülkelerde yurtdışı müteahhitlik hizmetlerindeki gelişmelere paralel olarak dış mekan ve peyzaj bitkilerinin kullanılmasının ihracatı arttırdığını dile getirdi. "Bu olumlu artış ihracatımızın emin adımlarla ilerlediğini göstermektedir." diyen Bağdatlıoğlu, şöyle konuştu: "Son dönemde görülen olumlu gelişmeler de bizleri sektörde yeni yatırımcıların görüleceği konusunda beklenti içerisine sokmuştur. Sektörün 500 milyon dolar ihracat hedefine ulaşması konusunda yapılan öngörülerin bu artışlarla ve yatırımlarla güvence altına alınacağına inanmaktayız."
TEKSTİLDE İHRACAT ARTIŞI SÜRÜYOR
Tekstil ve hammadde ihracatı ise, yılın ilk dört ayında yüzde 17,45 oranında artış kaydetti. Sektör, Ocak-Nisan döneminde 28 milyon 364 bin 92 dolar döviz girdisi sağladı. Antalya Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Azize Kalkavan, 2010 yılının ilk dört ayında en fazla tekstil ve hammadde ihracatının, sırasıyla Almanya, Rusya Federasyonu, Fransa, İngiltere ve İtalya'ya gerçekleştirildiğini bildirdi.