Domates ve Biber Tarlada Sıcaktan Etkilenmeyecek

İçel'de, olgunlaşma aşamasında sıcağa dayanabilen biber ve domates üretimi için akademisyenlerin başlattığı yerli tohum yetiştirme çalışmasında deneme ekiminin sürdüğü, gelecek yıl sonuç alınmasının hedeflendiği belirtildi.


Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saadet Büyükalaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yerli tohum kullanımını artırmak amacıyla "TÜBİTAK 1007 Türkiye Sebze F1 Hibrit Çeşit Geliştirilmesi Projesi" kapsamında yürütülen çalışmada çok sayıda yerli tohum çeşidi geliştirildiğini hatırlattı.

Geçmişte sebze tohumunda dışa bağımlıyken yerli tohum üretimi arttıkça bu durumun tersine dönmeye başladığını vurgulayan Büyükalaca, yerli sebze tohumu çeşidini daha da artırmak için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ÇÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu ile GAP Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü'nün 2 yıl önce proje başlatığını anlatan Büyükalaca, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yüksek sıcaklığa dayanıklı yerli biber ve domates tohumu yetiştirmeyi amaçladıklarını bildirdi.

Büyükalaca, TÜBİTAK tarafından mali destek verilen proje kapsamında yetiştirilen çok sayıda tohum türünün testlerinin yapıldığını ifade ederek, yüksek sıcağa dayanıklı biber ve domates çeşitlerinden tarlada da verim alındığını söyledi.

Tohumların denemelerinin sürdüğünü belirten Büyükalaca, şöyle devam etti:

"Bakanlık, iki enstitü ve üniversite, uyum içinde çalışma yapıyor. Projede Şanlıurfa'da yüksek sıcak ve düşük nemli koşullar, İçel'in Erdemli ilçesinde ise yüksek sıcaklığa ve yüksek neme dayanıklı yerli biber ve domates çeşitlerinin geliştirilmesi hedeflendi. Ürünlerin denemesi sürüyor. Projeden 2014 yılı yazında sonuç almayı hedefliyoruz. Gelecek yıl sıcaklığın en yüksek olduğu temmuz ve ağustos aylarında son çalışmalar yapılacak."

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Islah ve Genetik Bölümü Başkanı Dr. Hasan Pınar da geçmişte araştırma enstitüleri ve üniversitelerin birbirinden kopuk çalıştığını, bu nedenle yeterli verim sağlanamadığını savunarak, "Artık üniversiteler ve enstitüler birlikte çalışarak başarılı sonuçlar almaya başladı.

Bu birliktelik yeni ıslahçı akademisyenlerin yetişmesini de sağladı. Tohum geliştirme teknolojisi ile ülkemizde alt yapı da gelişmiş oldu. Bu birliktelik yerli tohumculuğun daha iyi yerlere geleceğini göstermekte" diye konuştu.

Şanlıurfa GAP Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Sebze Araştırmaları Bölümü'nde görevli Dr. Muhammed Zeki Kalıpçı ise geliştirdikleri çeşitleri üreticilerin kullanımına sunarak, sebze üretiminde yerli tohumu artıracaklarını ifade etti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile