Umman'da yüzlerce kişinin siyasi reform talebiyle gösteri yaptığı bildirildi.
Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki yönetim karşıtı protestolardan sonra, Umman'ın başkenti Muskat'ta da cuma namazından sonra gösteri düzenlendi.
Başkentin ticari merkezi Ruvi'de toplanan 300 dolayında kişi "demokrasi istiyoruz" sloganları atarken, maaş zammı ve iş talebinde bulundu.
Göstericiler, bakanların 4 yıldan uzun süre görev yapmamasını da istedi.
Bir gösterici, kabinenin, üyeleri seçimle gelen Şura Konseyince atanması gerektiğini, yolsuzluğu teşvik ettiği için 10-20 yıl görev yapan bakanlar istemediklerini ifade etti.
Gösteriye katılan bir öğrenci de Reuters'a yaptığı açıklamada, gıda ve diğer ürünlerin fiyatlarının son üç yılda iki katına çıktığını söyledi.
Protestocuların bir saat kadar süren gösterinin ardından bölgeden ayrıldığı belirtildi.
Umman resmi ajansı INA, geçen hafta, işçi maaşlarının 140 riyalden 200 riyale çıkarıldığını duyurmuştu.
Ülkenin resmi bir işsizlik oranı bulunmamasına rağmen, Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatının (CIA) 2004 tahminlerine göre işsizlik oranı yüzde 15 civarında.
Umman Sultanı Kabus Bin Said, 1992 yılında Şura Meclisi'ni oluşturmuştu. Meclisin 84 üyesi ülkedeki 61 bölgenin seçmeni tarafından seçiliyor. Ancak tavsiye organı olan parlamentonun yasama yetkisi bulunmuyor.
BAHREYN: Şİİ LİDER, "ÖNCE ASKERİ SOKAKTAN ÇEKİN" DEDİ
Yönetim karşıtı gösterilerin bir haftadır sürdüğü Bahreyn'de ana muhalefetteki Şii bloku, Kral'ın diyalog önerisini reddederek, öncelikle askerlerin sokaklardan çekilmesini istedi.
İktidarı protesto için önceki gün parlamentodan ayrılan Şii Vifak blokunun üyesi İbrahim Mattar, yetkililerin, "anayasal monarşi fikrini kabul etmesi" ve herhangi bir diyalog başlamadan önce askerleri sokaklardan çekmesi gerektiğini belirtti.
Mattar, "Diyalog konusunda ciddi niyetleri olduğunu düşünmüyoruz, çünkü ordu sokaklarda" dedi.
Yönetimin, ancak anayasal monarşiyi kabul etmesi ve askerleri sokaklardan çekmesinden sonra yeni isimlerden oluşacak geçiş hükümeti için gayret edebileceklerini ifade eden Mattar, bu hükümette mevcut içişleri ve savunma bakanlarının yer almaması gerektiğini kaydetti.
Bahreyn'de bir haftadır süren gösterilerin ardından Kral Hamad Bin İsa El Halife'nin, Veliaht Prens Salman Bin Hamad El Halife'den, gösterilerle krallığı sarsan krizin çözümü için "bütün taraflarla" ulusal diyalog başlatmasını istemişti.
KUVEYT'TE VATANSIZ ARAPLAR VATAN PEŞİNDE
Kuveyt'te vatandaşlık isteyen vatansız Araplarla güvenlik güçleri arasında dün çıkan çatışmalarda 30 kişinin yaralandığı bildirildi.
Güvenlik kaynakları, başkent Kuveyt'in kuzeybatısıntaki Cahra'da düzenlenen gösterilerde 50 kişinin de gözaltına alındığını belirtti.
Aynı kaynaklar, Salibiye köyünde de 80 kişinin benzer gösteri yaptığını söyledi.
Güvenlik güçlerinin Cahra'da göstericilere göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahale ettiği kaydedildi.
İçişleri bakanlığı, göstericilerin güvenlik güçlerine taş attığını açıkladı.
Kuveyt'te uzun süredir yaşayan, ancak vatandaşlığı bulunmayan Bedeviler, vatandaşlık hakkı, parasız eğitim, bedava sağlık hizmeti, iş ve Kuveyt vatandaşlarıyla eşit haklar istiyor.
İRAN: MUHALEFET DİNCİ DİKTATÖRLÜĞE CİHAT İLAN ETTİ!
İran muhalefeti, halka yarın başkent Tahran ve diğer kentlerde düzenlenecek gösterilere katılma çağrısı yaptı.
Muhalefetin kaleme.com internet sitesinden yapılan açıklamada, gösterilerin "İran'daki dinci diktatörlüğe karşı savaş" olacağı belirtildi.
İran'da hafta başında düzenlenen gösterilerde güvenlik güçleriyle muhalifler arasında çıkan çatışmalarda 2 kişi ölmüştü. Ülkedeki sertlik yanlıları, halihazırda ev hapsinde tutulan muhalefet liderleri Mir Hüseyin Musavi ve Mehdi Kerrubi'nin asılmasını istemişti.
IRAK: BARZANİ, "OLAYLAR ADLİ DEĞİL, KARANLIK KİŞİLER İŞ BAŞINDA" DEDİ
Irak'ın kuzey bölgesinde faaliyet gösteren Irak Kürdistan Demokratik Partisinin (IKDP) yetkilisi Neçirvan Barzani, Süleymaniye kentinde meydana gelen olayların "adli" olduğunu belirterek, suçluların en kısa sürede yargılanacağına inandığını belirtti.
Barzani, yaptığı basın açıklamasında, bazı kaynaklara göre 1, bazılarına göre 2 kişinin öldüğü, onlarca kişinin yaralandığı olayların arkasında siyasi bir tarafın değil, karışıklık isteyen kişilerin bulunduğunu ifade etti.
Süleymaniye'deki parti binasının saldırıya uğraması konusunda kimseyi suçlamadıklarını kaydeden Barzani, "Kimseyi suçlamıyoruz. Tüm siyasi taraflar, bizi arayarak olaydan duydukları rahatsızlığı dile getirdi. Sorun adlidir, adaletin en kısa sürede suçluları bulup yargılayacağına inanıyoruz. Bu olayların arkasında karışıklık çıkarmak isteyen karanlık kişiler var" ifadesini kullandı.
Erbil'de önceki akşam kimliği belirsiz kişilerin muhalif Goran (Değişim) hareketinin binasını ateşe vermesinin, Süleymaniye'de meydana gelen olaylara tepki olarak geliştiğini düşündüğünü belirten Neçirvan Barzani, olaylarda partilerinin zarar gördüğünü ifade ederek, partilileri kışkırtmalara kapılmamaya çağırdı.
YEMEN: HÜKÜMET BİNALARI YAKILIYOR
Yemen'in başkenti Sana'da hükümet karşıtlarının bu sabah tekrar gösterilere başladığı bildiriliyor.
Bölgedeki kaynaklar, Sana'da üniversitenin önünde toplanan yüzlerce göstericinin Adalet Bakanlığına doğru yürüdüğünü söyledi.
Ülkenin güneyindeki sahil kenti Aden'de ise grupların hükümet binalarına saldırdığı, yağmaladığı ve yaktığı belirtildi.
Aden sakinleri, saldırı, yağmalama ve yakma olaylarına rağmen kent sokaklarında polis ya da asker olmadığını bildiriyor.
Yemen'de 9. gününe giren protesto gösterilerine polisin müdahalesi sonucu en az 6 kişinin öldüğü, 150'den fazla kişinin yaralandığı belirtiliyor.
Şimdi de Umman...
Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki yönetim karşıtı protestolardan sonra, Umman'ın başkenti Muskat'ta da cuma namazından sonra gösteri düzenlendi.