Domuz Gribi Nedir? Domuz Gribi Belirtileri Nelerdir? Domuz Gribi Nasıl Anlaşılır?

Domuz Gribi Nedir? Domuz Gribi Belirtileri Nelerdir? Domuz Gribi Nasıl Anlaşılır?

Dünya çapında büyük etkisi olan koronavirüsün yanı sıra domuz gribi de rol oynamaya başladı. Domuz gribi ve koronavirüs belirtilerinin benzerliği ise vatandaşların endişelenmesine yol açtı. Peki Domuz Gribi Nedir? Domuz Gribi Belirtileri Nelerdir? Domuz Gribi Nasıl Anlaşılır?

Domuz gribi belirtileri diğer salgınların semptomlarına benzer şekilde soğuk algınlığından farklı ve daha şiddetli olduğu için erken teşhis çok önemlidir. Son zamanlarda covid-19 ile karıştırılan domuz gribinin belirtileri aniden ortaya çıkmakta ve özellikle çocukları etkilemektedir. Domuz gribi ile koronavirüs belirtileri çok benzer olduğu için 'Domuz Gribi Nedir? Domuz Gribi Belirtileri Nelerdir? Domuz Gribi Nasıl Anlaşılır?' soruları çok fazla araştırılıyor. İşte domuz gribi hakkında merak edilenler...

Domuz Gribi Nedir?

Domuz gribi, H1N1 virüsünün (influenza A virüsü olarak da bilinir) neden olduğu bir grip türüdür. Kış aylarında (Ocak ve Şubat gibi) sık görülen bir hastalıktır ve belirtileri mevsimsel grip hastalıkları ile aynıdır. Virüs, domuz gribine neden olan virüse çok benzediği için domuz gribi deniyor. H1N1 virüsü kuş gribi, domuz gribi ve insan gribine neden olan karışık bir virüstür. İnsanlarda yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, üşüme ve üşüme gibi tipik soğuk algınlığı semptomları gösterir. Virüsün hızlı yapısal değişimleri nedeniyle domuz gribi başlangıçta daha az tehlikeli, hafif bir hastalıkken zamanla daha tehlikeli bir hastalık haline geldi.

Domuz gribi, her yaştan insanı etkileyebilen ve tehlikeli olabilen bulaşıcı bir hastalıktır. Bu hastalığa pandemik influenza A (H1N1 virüsü olarak da bilinir) adı verilen ve influenza (önceden kuş gribi olarak bilinirdi) ve insan gribinin bir karışımı olan bir virüs neden olur. Hastalık 2009 yılında Meksika'da ilk teşhis edildiğinde, hızla dünyaya yayıldığında ve bir salgın haline geldiğinde, Dünya Sağlık Örgütü bir pandemi uyarısı yayınladı. Temelde mevsimsel gripten pek farklı olmayan bu hastalık, mevsimsel gripten daha ciddidir çünkü toplumun büyük bir kısmı bu virüsle daha önce karşılaşmamıştır ve bu hastalığa karşı bağışık değildir.

Domuz Gribi Nedir? Domuz Gribi Belirtileri Nelerdir? Domuz Gribi Nasıl Anlaşılır?

Domuz Gribi Belirtileri Nelerdir?

Domuz gribi, H1N1 influenza virüsünün neden olduğu ani bir solunum yolu hastalığıdır. Trakeadan başlar ve üst solunum yolu boyunca zamanla alt solunum yollarına ilerleyebilen inflamatuar değişikliklere neden olur. Virüs insan vücuduna girdikten sonra çoğalmaya başlar.Bu üreme dönemine kuluçka dönemi denir. Domuz gribinin kuluçka süresi ortalama 2 gün olmak üzere 1 ila 4 gün arasındadır. Bazı kişilerde kuluçka süresinin 7 güne kadar uzayabileceği de unutulmamalıdır. Hastanın enfeksiyon dönemi semptomların başlamasından 1 gün önce başlar ve 5-7 gün sürer. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ve daha genç kişilerde enfeksiyon süresi 10 ila 14 güne kadar uzayabilir.

H1N1 virüsünün neden olduğu hastalık olan domuz gribi, mevsimsel grip ile hemen hemen aynı semptomlara sahiptir. Bireysel özelliklere göre değişmekle birlikte domuz gribinin belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

Ateş
Boğaz ağrısı
Öksürük
Vücut ağrıları
Baş ağrısı
Üşüme
Titreme
Burun tıkanıklığı
İştah kaybı

Domuz Gribi Nedir? Domuz Gribi Belirtileri Nelerdir? Domuz Gribi Nasıl Anlaşılır?

Domuz Gribi Neden Olur?

Domuz gribinin nedeni mevsimsel griple hemen hemen aynıdır. Ancak bu gribe domuz gribi demek hem hasta hem de sağlıklı insanlar için stresli olabilir. Domuz gribine neden olan H1N1 virüsü, grip virüsünün başka bir evrimleşmiş şeklidir. Hastalığa domuzlardaki grip virüsüne benzediği için bu isim verilmiştir. İnsan domuz gribi virüsü, kuşların, domuzların ve insanların bir karışımıdır. Hastalığa neden olan H1N1 virüsü, evrimi sonucunda domuzlardan insanlara yayılmaya başladı. Bu nedenle hastalık domuzlardan insanlara solunum yolu ile kolayca bulaşır. Avrupa'daki ve diğer birçok kıtadaki domuz çiftliklerinin çeşitliliği, bu hastalıkların insanlarda yayılmasında önemli bir faktördür. Hastalık sadece solunum yolu ile yayılmakla kalmaz, aynı zamanda H1N1 virüsü ile domuz eti yeterince yüksek bir sıcaklıkta pişirmeden yiyerek de insanlara bulaşabilir.

Türkiye'de domuz eti tüketimi çok düşük olmasına rağmen küreselleşen dünyada insanların birçok ülkeye seyahat etmesi hastalığın yayılmasına katkı sağlıyor. Bu durum göz önüne alındığında, hastalığın neden bu kadar yaygın olduğu açıktır. Eskiden domuzlardan insanlara bulaşan domuz gribi virüsü artık hapşırma veya öksürme yoluyla kolayca bulaşıyor. Hastalık öksürürken veya hapşırırken havaya virüs içeren damlacıkların solunmasıyla ve ortamdaki başka bir sağlıklı kişiden damlacıkların solunmasıyla yayılır. Aynı şekilde domuz gribi virüsleri de hasta kişilerin kullandığı kişisel eşyalar aracılığıyla sağlıklı kişilere kolaylıkla bulaşmaktadır. Sadece kişisel eşyalar kullanılabilir değil, hasta ve sağlıklı insanlar arasındaki el sıkışma sırasında hastalık bulaşabilir.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile