Domuztepe'nin Figürleri Ilmek Ilmek Isleniyor

Domuztepe'nin Figürleri Ilmek Ilmek Isleniyor

Dünyadaki en eski yerlesim yerlerinden biri olan Domuztepe Höyügünde kazi çalismalari sirasinda ortaya çikan tarihi eserler, usta egitmenlerin ellerinde ilmek ilmek naksediliyor.

Gerek radyokarbon tarihleme yöntemi, gerek ele geçen çanak çömlegin degerlendirilmesiyle MÖ 6500 - 5500 yillarina tarihlendirilmesi öngörülen Demoztepe Höyügü, Kahramanmaras’in Pazarcik ve Türkoglu ilçeleri sinirlarinda yer aliyor. Tarihî ve kültürel degerlerin korunmasina yönelik çalismalar yürüten Kahramanmaras Olgunlasma Enstitüsü, Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi Halil Tekin ve ekibinin “Domuztepe” yerlesimine dair elde ettigi birtakim bulgulari somutlastirmak adina farkli sanat kollari tarafindan tasarlanan 65 üründen mütesekkil “Domuztepe Koleksiyonu”nun hazirliklarini sürdürüyor.

Kazi çalismalari sirasinda elde edilen çanak, çömlek gibi çesitli yapitlarin yani sira, farkli çizimler ve bulgular olgunlasma enstitüsü tarafindan çalismaya alindi.

Günümüz ile geçmis arasinda bag kurmak ve kültürel mirasi gelecege tasimak amaciyla yola çikan olgunlasma enstitüsünün eserleri önümüzdeki aylarda sergilenecek.

Enstitüde tasarimlari yapilan tarihi eserlerden kimisi ayakkabiya, kimisi kumasa, kimisi de çesitli materyallere naksediliyor. Birbirinden farkli 65 tarihi ürünün kataloglari için çalismalarin yapildigini ifade eden Kahramanmaras Olgunlasma Enstitü Müdürü Mutlu Aslantürk, “Bütün yil yaptigimiz bir çalismanin son asamasina geldik ve katalog çekimlerimdeyiz artik. Domuztepe, Göbeklitepe’den 2 bin yil sonra Kahramanmaras’in Türkoglu ve Pazarcik Ilçesi sinirindaki bir bölgeye yerlesmesiyle olusmus kültür hazinesi biz bu kültür hazinesiyle ilgili iletisimlerimizi Hacettepe Üniversitesi hocalarindan Prof. Dr. Halil Tekin araciligiyla yapmaya basladik ve o bölgedeki buluntulari görselleriyle ilgili bilgiler verdi. Biz bu görseller üzerinden atölyelerimizde tasarimlar yaptik. Ayakkabi atölyesinden tutup kuyumculuga, bakir atölyesinden tutup nakis atölyesine, giyim atölyesinden tutun birçok alanda tasarimlar yaptik. Yaklasik 65 parça ürünümüz var bu ürünlerin katalog çekimleri yapiliyor suanda insallah önümüzdeki sonbaharda vatandaslarin begenisine sunacagiz. Bu çalismanin amaci, Domuztepe’nin tanitimina katkida bulunmak” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile