Donan Gölde Adada Mahsur Kalan Besiciler, Dönüs Yolunda Tekneleri Buzlar Arasinda Sikisinca Kurtarildi

Donan Gölde Adada Mahsur Kalan Besiciler, Dönüs Yolunda Tekneleri Buzlar Arasinda Sikisinca Kurtarildi

Konya’nin Beysehir ilçesinde, donan Beysehir Gölü’ndeki adalardan Haciakif Adasi’nda bir süredir mahsur kalan Yesildagli besiciler karsi kiyiya geçmek isterken tekneleri buz kütlelerinin arasinda sikisip kalinca zor anlar yasadi. Mahsur kalan tekne, karsi kiyidan hareket eden bir baska teknedeki besicilerin yardimiyla kurtarilarak yoluna devam edebildi.

Beysehir’in Yesildag Mahallesi’nde yasayan Ahmet, Yakup Eren ile Mustafa Gök isimli besiciler, otlatmak amaciyla yaz döneminde Haciakif Adasi’na çok sayida küçükbas hayvan saldi. Yagan kar sebebiyle Haciakif Adasi’nda kar örtüsünde küçük ve büyükbas hayvanlarinin yiyecek sikintisi çekmesi nedeniyle besiciler, donan gölden adaya bir süre önce buzlari kirarak tekneyle ulasmayi basardi. Gölün buz tutarak tamamen donmasi üzerine adadan dönüs yapamayan ve dört tarafi buzlarla çevrili kara parçasinda mahsur kalan besicilere, 30 Ocak 2022 tarihinde Beysehir Jandarma Komutanligi ekipleri yardim talep etmeleri üzerine drona bagladiklari ekmek ve ilaci ulastirdi. Adada günlerdir mahsur durumda olan ve burada bulunan bir evde kalan besiciler, hayvanlarini buz tutan gölde adaya gelen kurt, çakal ve tilki gibi yabani hayvanlardan korumak için de basindan ayrilamayarak dönüsünü gerçeklestiremedi.

Adadaki hayvanlarin yiyeceginin azalmasi üzerine karsi kiyiya bugün geçirme karari alan balikçilar, buzlari motorlu testere ile keserek önce teknelerinin geçebilecegi bir yol açti. Besiciler tekneler üzerinde geçirmeyi planladigi küçükbas hayvanlari adanin kiyisina kadar getirdi. Ancak, besiciler buz kirmak için açildiklarinda çikan siddetli rüzgarin buz kütlelerini hareket ettirmesi sonucu buzlar arasinda sikisip mahsur kaldi. Buzlar arasinda sikisan tekneyi kurtarmak için de Yesildag Iskele mevkisinden bir baska tekne hareket ederek, mahsur kalan besicilere ulasti. Iki tekne daha sonra yardimlasarak pes pese karsi kiyiya gelmeyi basardi. Adada besici Yakup Eren hayvanlarin basinda kalirken, Mustafa Gök ve Ahmet Eren karsi kiyiya geçebildi.

Jandarmanin dronla gönderdigi ekmekleri aldiktan sonra, “Allah devletimize milletimize zeval vermesin” sözleriyle dikkat çeken besici Mustafa Gök, yaptigi açiklamada, günlerdir adada mahsur kaldiklarini belirterek, “Kendimizde bir sey yok ama mallarimiz rezil oldu. Kardesimizin mallarini bugün adadan çikarabilmek için ugrastik ama çikaramadik. Adada 300 küyükbas, 30 da büyükbas var. Mallari yine birakmak zorunda kaldik adada, tekneyle gelmek isterken de buzlar sikistirdi bizi. Sanki deprem oldu, ortada mahsur kaldik. Fakat sükürler olsun son anda kurtulduk” dedi.

Gölün donmasi üzerine adaya çikan kurt ve çakallarin mallarini zayi ettigini de vurgulayan Gök, “Bayagi bir zayiat oldu. Zaten onlari da kurtarmak, korumak içindi bugüne kadarki mücadelemiz. Dogum yapacak hayvanlarimiz vardi ama çikaramadik. Hava sartlari müsaade ederse artik önümüzdeki günlerde çikaracagiz. Bizim adada iken ilaç ve ekmek gönderen jandarmamiza sikintimizi giderdigi için çok tesekkür ediyoruz. Allah devletimize milletimize zeval vermesin” diye konustu.

Besici yakinlarina yardim için giden besici Hasan Eren de, gölün donmasi üzerine adadaki hayvanlari buzun üzerinde önce yürüyerek karsi kiyiya ulastirmayi düsündüklerini, bunu daha önceki yillarda da yaptiklarini anlatarak, “5-10 sene önce de göl böyle donmus ve hayvanlarimizi gölün üzerinden yürüyerek geçirmistik. Yine aynisini yapalim dedik. Ama, buzun üzerinde kar olmadigi için hayvanlar yürümedi. Çikmadi kayiklara, ayaklari kaydi, buz da patlayinca, çatirdamaya baslayinca tehlike var diye biraktik. Bugün ise önce adadan karsi kiyiya buzlarin arasinda yol açalim diye motorlu testere ile buzlari kestik, yol açtik. Ancak, buz müsaade etmedi, kayiklari sikistirdi rüzgardan. Hayvanlari tekrar adaya biraktik, baslarinda yine iki arkadasimiz var. Havalar düzeldiginde hayvanlarimizi tekrar geçirmeyi planliyoruz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile