Dogan, yaptigi açiklamada, 20 Mart sabahinda eksi 5 derecede görülen don olayinda kavun, karpuz, domates, biber, enter limon, mayer limon gibi ürünlerle, narenciye ürünlerinin çogunun zarar gördügünü söyledi.
Dogan, "Bir çok ürünümüzün yani sira sert çekirdekli meyveler de çok zarar gördü ve neredeyse verim alinamayacak duruma geldi. 2022 üretim sezonunda çiftçilerimiz mayer ve enter limondan meyve alamayacaklar, seftali ve kayisi gibi ürünlerin de verimleri çok az olacak" diye konustu.
Iklim degisikliginin etkileri ile dogal afetlerin her geçen yil etkisini artirdigini ifade eden Dogan, "Üstü açik fabrika olarak tanimlayabilecegimiz tarim alanlarimizda ekinlerin, agaçlarin dogal afetle karsilasma riski bulunuyor. Adana’da yasadigimiz don da bunun önemli bir göstergesi. Çiftçilerimiz don sebebiyle olusan zararlari için ilçe tarim ve orman müdürlüklerine dilekçelerini teslim ettiler. Fakat henüz ödemeler gerçeklesmedi. Verim alinsa da alinmasa da çiftçilerimiz bahçelerini korumak için ilaçlama ve gerekli bakimlarini yapmak zorundalar. Yani 2023 yili sezonuna kadar çiftçilerimiz bahçelerine masraf edecekler. Bakanligimizdan, çiftçilerimiz tarafindan dilekçeleri verilen, don zararlarinin ödenmesi için acil destek bekliyoruz" seklinde konustu.
Dondan Zarar Gören Çiftçiler Ödeme Bekliyor
Yüregir Ziraat Odasi ve Ziraat Odalari Il Koordinasyon Baskani Mehmet Akin Dogan, Adana’daki don zararlari için dilekçelerin teslim edildigini belirterek, "Çiftçinin masrafi çok, ödemeleri bekliyor" dedi.