Malatya İl Tarım Müdürü Ali Selvi, konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, “İlimizde 2013 İlkbahar dönemi itibariyle bazı bölgelerimizde meydana gelen don olaylarıyla ilgili olarak düzenlenmesi gereken İl Afet İhbar Formu için kısa süreli ve bölgesel bazda lokal bir çalışma yapılmış, sadece tahmine dayalı olarak belirlenen ön bilgiler 21 Mart 2013 Tarihi itibariyle İl Müdürlüğümüz Resmi Web Sitesinde yayınlanmıştır. Ancak bu bilgilendirmenin yanlış algılanabileceği düşünüldüğünden kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla bu açıklamanın yapılması gereği hasıl olmuştur” ifadelerini kullandı.
“Üretici bazında hasar tespit çalışmaları Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) eksperleri tarafından yapılmakta olup, Ön Hasar Tespit çalışmalarına başlanmıştır. Yine TARSİM eksperleri tarafından Mayıs ayı sonu itibariyle kesin hasar tespit çalışmaları yapılacak ve zarar gören sigortalı çiftçilerin zararları bu çalışma sonucuna göre kesinleşecektir. Sigortalı çiftçilerimizin zararlarının tazmini için yapılan ve yapılacak olan bu hasar tespit çalışmalarıyla kurumumuzun bir alakası olmayıp, tamamen TARSİM eksperlerinin çalışmalarıdır” diyen Selvi, açıklamasını şöyle tamamladı: “İl Müdürlüğümüzce ilkbahar dönemindeki oluşan don, dolu gibi afetler için öncelikle bölgesel bazda lokal tespitler acil olarak bir ön bilgi için belirlenmekte, kesin hasar sonuçları ise yapılacak kesin hasar tespit çalışmaları sonucunda kesinleşmektedir. Üretim rekoltesinin belirlenmesinde de bu tür tespit çalışmaları yapılmakta ve kesine yakın sonuçlara ulaşılması esas alınmaktadır.
21 Mart 2013 Tarihi itibariyle İl Müdürlüğümüz Resmi Web Sitesinde yayınlanan duyuruda da bu konu özellikle belirtilmiş, tespitlerin ön tespit olduğu, meydana gelen don afetinin kayısı üretimi ve rekoltesine kesin etkisinin köyler bazında detaylı tespit çalışmaları neticesinde kesinlik kazanacağı, özellikle meyve ağaçlarında çiçek dönemindeki tabii afetlerden meydana gelen zararlarının tespiti ve zarar tazminatlarının ödenmesi 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu kapsamına alınması nedeni ile hasar gören çiftçilerimizin doğrudan TARSİM veya sigorta acentelerine hasar ihbarlarını hasar tarihinden itibaren en geç 10 gün içerisinde yapmaları gerektiği açıkça belirtilmiştir. Kamuoyuna bir ön bilgi olarak açıklanmış olan hususlar kesin hasar tespit sonuçları olmadığından, hasar tespitleriyle ilgili olarak hiçbir kurum ve kuruluş için meydana gelebilecek ihtilaflarda dayanak olamaz.”
Dondan Zarar Gören Kayısı Zarar Tespit Çalışmaları Başlıyor
Don afetinin kayısı üretimi ve rekoltesine kesin etkisinin köyler bazında detaylı tespit çalışmaları neticesinde kesinlik kazanacağı bildirildi.