Döner Avrupa Ile Kültürel Bütünlesmenin Simgesi Oldu

Döner Avrupa Ile Kültürel Bütünlesmenin Simgesi Oldu

Bir radyoda yayinlanan ‘Memleket Treni’ adli programa katilan SUBÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatlari Bölüm Baskani Prof. Dr. Serkan Sengül, AB’nin Türk dönerini tescile hazirlanmasina yönelik açiklamalarda bulunarak dönerin Türklerin Avrupa’ya göçünde kültürel bütünlesmenin bir simgesi haline geldigini söyledi.

Sakarya Uygulamali Bilimler Üniversitesi (SUBÜ), Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatlari Bölüm Baskani Prof. Dr. Serkan Sengül, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), Türkiye’nin Sesi Radyosu’nda (TSR) yayinlanan ‘Memleket Treni’ programinin canli yayin konugu oldu. Sunucu Gülnur Akalin’in sorularini cevaplayan Sengül, Avrupa Birligi’nin (AB) Türk dönerini geleneksel ürün adi olarak tescile hazirlanmasina iliskin degerlendirmelerde bulundu.

Türk döneri için kritik bir adim atildigini kaydeden SUBÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatlari Bölüm Baskani Prof. Dr. Serkan Sengül, “Uluslararasi Döner Federasyonu’nun basvurusu ile baslayan süreçte döner, 2021 yilinda Türk Patent ve Marka Kurumu tarafindan geleneksel ürün adi olarak tescillendi. Daha sonra 2022 yilinda AB’ye tescil için basvuru yapildi. Geçtigimiz günlerde AB Resmi Gazetesi’nde basvuru olarak yayinlanan dönerin kabulü için önümüzde 3 aylik bir itiraz süreci var. Bu süreçte herhangi bir itiraz olmaz ise tescil kesinlesecek. Döner, 1962’den 1979’a kadar yogun bir sekilde devam eden Türklerin Avrupa’ya ve özellikle Almanya’ya göçünü neticesinde kültürel bütünlesmenin bir simgesi haline geldi. Dönerin adi ve üretim süreci degismeden Almanya ve diger Avrupa ülkelerine yayildi. Türk mutfaginda da dönerin ayri bir yeri vardir. Avrupa’da en popüler sokak lezzetleri arasinda olan döner, Türkiye’den AB’de tescillenen ilk geleneksel ürün adi olacak” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile