Küresel iklim degisikligiyle birlikte daha da ilimanlasan Akdeniz Bölgesi’nin üreticileri de tropik ve subtropik ürünlere yönleniyor, ekim ve ürün sayisi da yayginlasiyor. Daha önce bir birinden farkli ürünlerin yetistigi bölgede bu sefer de tropik ürünlerden gölevez olarak da bilinen kolakasin bahçesi kuruldu. Il Tarim ve Orman Müdürlügü tarafindan da Erdemli’de üretici Ziraat Yüksek Mühendisi Mevlüt Sen tarafindan kurulan bahçede incelemede bulunuldu, hasat etkinligi gerçeklestirildi.
Etkinlige katilanlara kolakas yemegi ikram edilirken kilogram fiyatinin 20-25 TL arasinda satildigi ifade edildi. Dönümde 100 bin TL’ye kadar gelir getiren ürünün özellikle Istanbul, Izmir, Bursa, Ankara gibi büyüksehirlerde Uzakdogu yemekleri sunan restoranlar tarafindan talep edildigi kaydedildi.
"Tropik ve subtropik meyvelerin üretimi oldukça gelisti"
Il Tarim ve Orman Müdür Yardimcisi Mustafa Nevzat Zayim, iklimin ilimanlasmasiyla birlikte özellikle sahil bölgelerinde tropik ürünlerin yetismesine imkan sagladigini belirtti.
Tropik ürün yelpazesinin giderek arttigina dikkat çeken Zayim, "Bugün üreticimizin kendi çabalariyla kurdugu Gölevez yani Kolakas bahçesindeyiz. Tabi biz İçel Il Müdürlügü olarak bir çok üründe çalismalar yapiyoruz. Özellikle bölgemizde son zamanlarda muz ile birlikte tropik ve subtropik meyvelerin üretimi oldukça gelisti. Muzun yaninda avokado, quava, mango gibi ve papaya gibi bitkilerin bölgemizde ekimi yayginlasiyor. Tabi iklimimizin giderek ilimanlasmasi sahil bölgelerinin özellikle tropik meyve konusunda daha çok çalismasina ve üretmesine imkan taniyor. Bugün de üreticimizin yapmis oldugu çabanin karsiligini aldigi güzel bir gün" dedi.
"Saglik için faydali, mikro elementler yönünden zengin"
Bitkinin yetistigi iklim ve özellikleriyle de ilgili bilgi veren Zayim, "Kolakas Güney Dogu Asya’da özellikle Hindistan, Endonezya gibi ülkelerde tropik ve subtropik bölgelerde yetisen bir bitki. Sagliga oldukça faydalari var. Özellikle mikro elementler yönünden. Potasyum, kalsiyum, fosfor, çinko, magnezyum gibi elementler yönünden oldukça zengin bir ürün. Tabi Bozyazi, Anamur, Gazipasa, Alanya gibi daha iliman bölgelerde yillardir yetistiriciligi yapiliyor, tüketiliyor. Özellikle Kibris taraflarinda Kuzey Kibris Türk Cumhuriyetinde tüketiliyor. Bölgemizde de bu ürün özellikle Erdemli ilçesinin iklim sartlarina uygun olmasi sebebiyle yayginlasma gösterebilecek bir potansiyel var" diye konustu.
"Dekardan 100 bin lira gelir getiriyor"
Ziraat Yüksek Mühendisi Üretici Mevlüt Sen de, "Gölevez bitkisi sicak iklim bitkisidir. Akdeniz bölgesinin sahil ovalarinda yetistirilebilir. Dekarda 5-7 ton arasi verim alinmaktadir. Yapraklari devetabani çiçegine, kökleri patatese benzer. İçel halinde suan toptan 25 liradan gidiyor. İçel’de 100 bin kisi bunu tüketiyor. Anamur, Bozyazi, Kibris’ta tüketiliyor. Antalya’da da Alanya, Gazipasa’da tüketiliyor. Dekardan 100 bin lira gelir getiriyor. Türkiye’de bin ton üretim var" dedi.
Esiyle birlikte gölevez olarak da bilinen kolakas üretimi yapan Özlem Sen, "Çok tercih edilen bir bitki, revaçta olan bir bitki. Çok su isteyen bir bitki, sadece suyla büyüyen bir bitki. Masrafsiz, zahmetsiz. Bence çiftçinin yeni gözdesi olmasi gerek" diye konustu.
Erdemli Ziraat Odasi Baskani Rasim Sahin ise suyu seven bir bitki oldugunu dile getirerek, "Dönüm basina 5 ila 7 ton arasinda verim alinmakta, hal fiyati 20-25 lira ve dönümde 75 ila 100 bin lira civarinda bir gelir getirmektedir" seklinde konustu.
Dönümde 100 Bin Liraya Kadar Gelir Sagliyor, Üreticiligi Yayginlasiyor
İçel’in Erdemli ilçesinde tropik ürünlerden gölevez olarak da bilinen kolakasin bahçesi kuruldu. Kilosu 20-25 lira arasinda satilan ürünün dönümde üreticisine 100 bin liraya kadar gelir getirdigi bildirildi.