Bir firmada garson olarak çalışan Murat Ceylan (25) ile 2 yıllık evli Funda Ceylan (25), 78 gün önce Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde 1'i erkek, dördüz dünyaya getirdi. Bebekler, 7.5 aylık doğdukları için söz konusu hastane ile özel bir sağlık kuruluşunda yaklaşık 2 ay kuvözde bakıma alındı.
Bir süre önce dördüzlerine kavuşan Ceylan çifti, bebeklerine "Sena, Rana, Mina ve Kayra" adlarını verdi.
Bebeklerine, evlerinde annesi, kayınvalidesi ve eşinin yardımıyla bakabilen Funda Ceylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gebeliğinin dördüz olduğunu öğrenince çok şaşırdıklarını belirtti.
Sevinci ve üzüntüyü bir arada yaşadıklarını anlatan Ceylan, "Çünkü asgari ücretle geçinen aileyiz. İhtiyaç kredisiyle de ev aldığımız için geçinmemiz biraz sıkıntılı" dedi.
- Doktorunun, "ikisini sonlandıralım" teklifini reddetmiş
Ceylan, hamileliğinin hem kendisi hem de bebekleri açısından çok riskli geçtiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
"Doktorum, hayati tehlike taşıyan dördüz gebeliğimin üçüncü ve dördüncü ayları arasında, 'hamilelik dönemim rahat geçsin' diye 'ikisini sonlandıralım' demişti. 'Rabbim verdi, eceli de onun emriyle gerçekleşir' dedik. Ayrıca düşük tehlikesi oluşmuştu ve bebeklerden birinin kalbinin durduğu söylenmişti. İki hafta sonra kontrole gittiğimizde, bebeğimizin kalbinin tekrar attığını öğrenince çok sevinmiştik. Çok şükür, 30'uncu haftada sezaryenle dördüzlerim dünyaya geldi. 55 gün kuvözde kaldılar. Sıkıntılı geçen günlerden sonra bebeklerimi ilk kez kucağıma aldığımda, her şeyi unuttum. O an, 'iyi ki doktorumuzun teklifine onay vermemişiz' diye düşündüm. Bebeklerimin, doğumdan sonra da vefat etme, 'down sendromu'na yakalanma riski vardı. Rabbime şükürler olsun, şimdi bebeklerimin sağlıkları yerinde."
- "Bakımları zor"
Dördüzlere bakımın zor olduğunu vurgulayan Ceylan, maddi anlamda kendilerine büyük külfet getirdiğini aktardı.
Ceylan, yetkililerden ve hayırseverlerden kendilerine yardım etmelerini isteyerek, şunları kaydetti:
"Şu anda öncelikle ihtiyacımız mama, bez ve ilaç. İlerleyen zamanlarda bebek arabasına da ihtiyacımız olacak. Bebeklerimiz, prematüre ve gelişimlerini tamamlayamadıkları için vitamin takviyesi gibi bazı ilaçlar kullandırmak zorundayız. Aylık masrafı 200 lirayı bulan bu ilaçları sigorta karşılamıyor. İki kızımın inek sütüne alerjisi olduğu tespit edildi ve bu yüzden onlara 400 gramı 140 lira olan özel mama da almak zorundayız. Bu mamayı da satın alırken zorlanıyoruz."
Dördüz babası olmanın çok değişik bir duygu olduğunu aktaran Murat Ceylan ise "Rabbimizin lütfu. Anlatılmaz yaşanır. Eşim hamile kaldıktan sonra iki hafta arayla bebek sayısı arttı. Önce 'ikiz', sonra 'üçüz' dediler. Sonunda 'dördüz' de karar kıldık. Bebeklerimizin bakımı için maddi anlamda desteğe ihtiyacımız var" diye konuştu.
Dördüzlerle 'Mutlu ve Zorlu Hayat'
Eskişehir'de bir çift, hayati risklere rağmen dünyaya gelen dördüzlerinin mama, bez ve ilaç masraflarını karşılayabilmenin mücadelesini veriyor.