Dört Haftadan Uzun Süre Ishali Devam Edenler Dikkat

Dört Haftadan Uzun Süre Ishali Devam Edenler Dikkat

Dört haftadan daha uzun süreli yani kronik ishali olan kisilerde inflamatuvar bagirsak hastaligindan süphelenilmesi gerektigini vurgulayan Doç. Dr. Mustafa Akar, bu kisilerin mutlaka bir gastroenteroloji hekimine basvurmasi gerektigini belirtti.

Bursa Yüksek Ihtisas Egitim ve Arastirma Hastanesi’nde görevli Doç. Dr. Mustafa Akar, inflamatuvar bagirsak hastaligi hakkinda açiklamalarda bulundu. Inflamatuvar bagirsak hastaliginin, zayif genetik yatkinlik zemininde çevresel faktörlerin tetiklemesiyle ortaya çikan kronik iltihabi bagirsak hastaligi oldugunu dile getiren Doç. Dr. Akar, “Inflamatuvar bagirsak hastaliklari basligi altinda ülseratif kolit ve crohn hastaligi bulunmaktadir. Ülseratif Kolit, sindirim sisteminde sadece kalin bagirsagi tutan bir hastaliktir. Crohn hastaligi ise agizdan anüse kadar bütün sindirim sistemini atlayici bir sekilde tutabilen bir hastaliktir” dedi.

Özellikle ülseratif kolitte kronik, kanli ve mukuslu ishalin temel semptomlar olduguna dikkat çeken Doç. Dr. Akar, “Eger bir kisinin özellikle 4 haftayi geçen kanli ve sümüksü ishali varsa mutlaka bir gastroenteroloji hekimine basvurmasi gerekmektedir. Çünkü bu tarz sikayetleri olan bir bireyde muhtemelen ülseratif kolit olabilir. Kronik ishalin yani sira karin agrisi, kilo kaybi, ates, istahsizlik gibi birtakim sikâyetler var ise, bu durum Crohn hastaligina isaret edebilir” seklinde konustu.

Ayrica Inflamatuvar bagirsak hastaliklarinin tanisinda, tek bir tani modelitesinin kullanilmadiginin altini çizen Doç. Dr. Akar, tanida hastanin sikayetleri, endoskopik bulgulari, endoskopi esnasinda alinan biyopsilerin incelenmesi ve radyolojik tetkiklerin hep beraber degerlendirilmesi gerektigini belirtti.

Inflamatuvar bagirsak hastaliklarinda ana tedavi olarak, ilaç tedavisinin uygulandigini ifade eden Doç. Dr. Akar, sözlerini su sekilde sürdürdü:

“Özellikle ülseratif kolit tedavisinde hem agizdan ve hem de gerekirse makattan lavman ya da fitil seklinde ilaçlar vermekteyiz. Ayrica bazi hastalarda cilt alti veya damar yolundan uygulanan ilaçlar da kullanilmaktadir. Crohn hastaliginda ise genellikle lavman tedavisi hariç benzer tedavi protokolleri uygulanmaktadir. Bunun yani sira kisinin yasam tarzi degisiklikleri de oldukça önem arz etmektedir. Örnegin crohn hastaligi olan bir kisinin sigaradan kesinlikle uzak durmasi gerekmektedir. Ayrica genel olarak sunu söylemek lazim, inflamutuvar bagirsak hastaliginda özel bir diyet kisitlamasi yoktur. Ancak hastanin hastaneye yatacak kadar agir bir hastalik aktivitesi var ise o zaman hastalarimiza yogun yagli, baharatli ve salçali besinlerden uzak durmasini öneriyoruz. Bu dönemlerde daha hafif olan berrak sivi diyet veriyoruz.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile