DOST Projesi'ne Katilan Çocuklar Tasarimlara Basladi

DOST Projesi'ne Katilan Çocuklar Tasarimlara Basladi

Nilüfer Belediyesi, Nilüfer Kent Konseyi ve Bursa Uludag Üniversitesi is birligiyle gerçeklestirilen Degisebilir Oyunlari Sen Tasarla Projesi, çocuklarin, mimarlik ögrencilerinin ve akademisyenlerin birlikte çalistigi tasarim çalistayi ile devam ediyor. Çalismalarin sonunda çocuklarin tasarimlarinin hayata geçirilmesi hedefleniyor.

Çocuklarin saglikli gelisimlerine katki saglayacak oyun elemanlarinin ve alanlarinin ortaya çikmasini hedefleyen Degisebilir Oyunlari Sen Tasarla Projesi (DOST), adim adim ilerliyor. Kamusal açik alanlarda 7-14 yas grubundaki çocuklarla birlikte tasinabilir oyun elemanlarinin tasarlanmasini hedefleyen proje, geçen aralik ayinda Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem, BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yilmaz, Nilüfer Kent Konseyi Baskani Neslihan Binbas, BUÜ Mimarlik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Tülin Vural Arslan, Nilüfer Kent Konseyi Çocuk Meclisi Baskani Özlem Yilmaz ile akademisyenler ve yöneticilerin katilimiyla imzalandi; hemen ardindan da çalismalara baslandi.

Prof. Dr. Sibel Polat, Doç. Dr. Ece Sahin, BUÜ Mimarlik Fakültesi Ana Bilim Dali doktora ögrencileri Ayse Burcu Zülfikar ve Neslihan Isik’in yürütücülügündeki proje çalismalari hizla ilerliyor. Proje çerçevesinde çocuklar önce 3 hafta boyunca gerçeklestirilen tasarim atölyelerinde, 3 boyutlu düsünmeyi ve tasarim fikirlerini ifade etme yöntemlerini akademisyenlerden ögrenerek, tasarim becerilerini gelistirdiler. Sunulan video ve görsellerle, geleneksel oyun elemanlarinin disinda, kendi oyunlarini üretebilecekleri, degistirilebilir, tasinabilir, farkli yerlerde kullanabilir oyun elemanlarini incelediler. Hayallerindeki oyun elemanlari önerilerini çizip, maketlerini yaptilar ve kendi boyutlarinda oyun elemanlari üreterek, bedensel deneyimlerle onlari kullanmayi tecrübe ettiler. Bu asamalarin ardindan tasarim çalistayina basladilar.

Pancar Deposu Tasarim Atölyesi’nde gerçeklestirilen ve 3 gün sürecek çalistayda Bursa Uludag Üniversitesi Mimarlik Bölümü’nden gönüllü ögrenciler, çocuklarin ortak fikirlerini dinleyip, oyun elemanlari tasarimini gelistirmelerine yardimci olacak, çizim, kolaj, maket ve dijital tekniklerle tasarimlarini ortaya çikaracaklar.

Yariyil tatillerini degerlendirerek çalistaya katilan ve tasarimlar olusturmanin heyecanini yasayan çocuklarin, sürpriz bir konuklari da oldu. Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem, çocuklari çalisma alanlarinda ziyaret ederek, onlara destek verdi. Çocuklarla sohbet ederek yaptiklari çalismalar hakkinda bilgi alan Baskan Erdem, böyle bir etkinlikte yer aldiklari için hepsini tebrik etti ve sonuçlari heyecanla bekledigini söyledi.

Baskan Erdem, çalistaya katilan Prof. Dr. Sibel Polat ve Doç. Dr. Ece Sahin ile de görüserek süreçle ilgili bilgi aldi.

Çalistayin tamamlanmasinin ardindan 10 Subat’ta Mimarlik Bölümü ögrencileri, çalistayda yapilan tasarimlari 3 boyutlu modeller üzerinden çocuklara sunarak, onlarin görüslerini alacak. 24 Subat’ta ise, gelistirilen oyun elemanlari tasarimlari Nilüfer Belediyesi, Bursa Uludag Üniversitesi ve Nilüfer Kent Konseyi’ne tanitilacak.

Daha sonra da proje ekibinin ve paydaslarin bu oyun elemanlarini gerçege dönüstürebilmesi için uygulama projelerinin yapim süreci baslayacak. Oyun elemanlarinin prototiplerinin üretilmesinin ardindan önümüzdeki Eylül ayinda çocuklarin kullanimina sunulmasi hedefleniyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile