Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulunun, "Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi Hakkında Kararı", Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.
Sağlık turizmi, bilişim, eğitim ve film sektörlerine yönelik destek unsurlarına yer verilen karara göre, söz konusu sektörlerde faaliyet gösteren yararlanıcılar tarafından gerçekleştirilen ürün ve hizmet tesciline ilişkin harcamalar ile yurtiçinde tescil ettirilmiş markalarının yurtdışında tescili ve korunmasına ilişkin giderleri yüzde 50 oranında ve yıllık en fazla 50 bin dolara kadar desteklenecek.
Reklam, tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine ilişkin harcamalara da yüzde 60'ına kadar yıllık en fazla 400 bin dolar destek verilecek.
Sağlık turizmi ve eğitim sektörlerinde, Türkiye'ye uluslararası hasta ve öğrenci getirilmesine, film ve bilişim sektörlerinde ise yapımların/ürünlerin yurtdışında satış ve dağıtımına yönelik acentalara yapılan komisyon ödemeleri yüzde 50 oranında ve yıllık en fazla 100 bin dolar desteklenecek.
- İlave destekler
Sağlık kuruluşlarınca yurtiçinde istihdam edilen ve tercümanlık hizmeti veren en fazla iki personelin aylık brüt ücretlerinin yüzde 50'si ve personel başına yıllık en fazla 25 bin dolar veya tercümanlık hizmet alımına yönelik giderleri yüzde 50'si yıllık en fazla 50 bin dolara kadar karşılanacak.
Ekonomi Bakanlığı ile protokol yapan özel sağlık kuruluşları ya da havayolu şirketlerince tedavi edilmek üzere Türkiye'ye getirilen hastaların ulaşım giderlerinin de yüzde 50'si ve hasta başına en fazla bin doları ödenecek.
Sağlık kuruluşları ve eğitim kurumlarının; yurtdışından davet edilen temsilcilerin katılımıyla münhasıran yurtdışına yönelik yurtiçinde düzenlenen tanıtım ve pazarlama etkinliklerine ilişkin giderleri yüzde 50 oranında ve program başına en fazla 50 bin dolar, yurtdışından davet edilen akademisyen/uzman/ilgili kişi veya kurum/kuruluş temsilcilerinin katılımıyla münhasıran yurtdışına yönelik olarak yurtiçinde gerçekleştirilen eğitim programlarına yönelik harcamalar ise yüzde 50 oranında ve yıllık en fazla 100 bin dolarla desteklenecek.
- Bilgisayar oyunları ve mobil uygulamalara destek
Kararda, bilişim ve film sektörlerine yönelik ilave destek unsurları da detaylı olarak anlatıldı.
Bilişim şirketlerinin bilgisayar oyunları veya mobil uygulamaların yurtdışına pazarlanmasına yönelik bazı giderleri, yüzde 50 oranında ve oyun/uygulama başına en fazla 200 bin dolar olmak üzere karşılanacak.
Film dağıtımcısı ve/veya yapımcısı şirketler tarafından, bir filmin yurtdışında pazarlanmasına yönelik gerçekleştirilen pazara giriş giderleri de ülke/ülke grubu başına yüzde 50 oranında ve en fazla 100 bin dolarla desteklenecek. Bu destek, Türkiye'nin sosyal, tarihi, kültürel ve ticari tanıtımını yapan belgesel filmler için yüzde 70 oranında uygulanacak.
Karar uyarınca, mobil uygulamalar ve bilgisayar oyunlarının geliştirilmesine yönelik faaliyetler ile komisyon giderleri de çeşitli oran ve tutarlarda desteklenecek.
- Reklam giderlerinin desteklenmesi
Yurtdışında gösterimi yapılan filmlere verilen reklam giderlerinin; yararlanıcı şirketler, kurum veya kuruluşlar için yüzde 50 oranında ve en fazla 100 bin doları, TİM, TOBB, DEİK, ihracatçı birlikleri, işadamı dernekleri gibi işbirliği kuruluşları için yüzde 70 oranında ve en fazla 200 bin doları karşılanacak.
Bu kapsamda desteklenecek reklamlar marka, logo, imaj, reklam filmi, imaj konumlandırma şeklinde olabilecek. Bir film için verilen toplam destek tutarı, 500 bin doları geçemeyecek.
Yönetim danışmanlığı sektöründe faaliyet gösteren yararlanıcılar da yine çeşitli desteklerden yararlanacak.
- İş birliği kuruluşlarına yönelik destek programı
İş birliği kuruluşlarınca düzenlenen ticaret ve alım heyeti programlarında, yararlanıcı/katılımcıların ulaşım ve konaklama giderleri ile programa ilişkin reklam, pazarlama, danışmanlık, tanıtım ve organizasyon giderleri yüzde 70 oranında ve program başına en fazla 150 bin dolar tutarında karşılanacak. Söz konusu kuruluşlar, bir takvim yılı içerisinde en fazla 10 ticaret ve 10 alım heyeti programına yönelik desteklerden faydalandırılabilecek.
İş birliği kuruluşlarının yürüteceği hizmet sektörü rekabet gücünün artırılması projelerine ilişkin; ihtiyaç analizi, eğitim, danışmanlık, organizasyon ve projede istihdam edilen en fazla iki personelin brüt ücretleri yüzde 75 oranında ve proje bazında en fazla 400 bin dolar, yol ve konaklama dahil yurtdışı ve yurtiçi tanıtım ve organizasyon faaliyetlerine ilişkin giderleri de yüzde 75 oranında ve faaliyet başına en fazla 150 bin dolarla desteklenecek.
- Milli katılım organizasyonları
Diğer faaliyetler ile bireysel katılımlara verilecek desteklere de yer alan kararda, milli katılım organizasyonlarının hangi oran ve tutarlarda destekleneceği açıklandı.
Buna göre, iş birliği kuruluşları veya organizatörler tarafından gerçekleştirilen milli katılım organizasyonlarında; yararlanıcı ve iş birliği kuruluşlarının en fazla iki temsilcisinin ekonomi sınıfı gidiş-dönüş ulaşım masrafları ile katılım giderleri, her bir organizasyon için yüzde 50 oranında ve yararlanıcı/iş birliği kuruluşu başına en fazla 15 bin dolara kadar desteklenecek.
İş birliği kuruluşu veya organizatörün söz konusu organizasyona yönelik reklam, tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine ilişkin harcamaları ile infostand, gösteri/etkinlik/trend alanına ilişkin giderleri de yüzde 75 oranında ve organizasyon başına en fazla 120 bin dolar olmak üzere karşılanacak.
Bu karar kapsamında haksız olarak alındığı ve/veya amacı dışında kullanıldığı tespit edilen destek ödemeleri, ilgililerden 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde geri alınacak. Karar hükümleri çerçevesinde destekten yararlananlar, aynı faaliyeti için diğer destek programlarından faydalanamayacak.
- Marka destekleri
Döviz Kazandırıcı Hizmet Sektörleri Markalaşma Destekleri Hakkında Karara göre de desteklerden Türkiye'de yerleşik iş birliği kuruluşları ile döviz kazandırıcı hizmet sektöründe faaliyet gösteren şirket, kurum ve kuruluşlar yararlandırılabilecek.
İş birliği kuruluşlarının iştigal sahasına giren hizmet sektörlerinin yurtdışı pazarlarda tanıtılması amacıyla gerçekleştirecekleri reklam, tanıtım ve pazarlama harcamaları, danışmanlık giderleri ve pazar araştırması çalışması ve raporlara ilişkin giderler; Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve iştigal ettiği sektörü tek başına temsil eden ihracatçı birlikler için yüzde 80 oranında ve proje başına yıllık en fazla 500 bin dolar, birden fazla sektörü temsil eden birlikler için yüzde 80 ve proje başına yıllık en fazla 250 bin dolar, diğer işbirliği kuruluşları için yüzde 50 oranında ve yıllık en fazla 100 bin doları desteklenecek.
Birden fazla ihracatçı birliği tarafından oluşturulan ve destek kapsamına alınan projeler, birlik başına 250 bin dolar destek verilecek.
Türkiye'de yerleşik olup döviz kazandırıcı hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren şirket, kurum ve kuruluşlar, Marka Destek Programı kapsamına alındığı tarihten sonra, ürün ve hizmet tesciline ilişkin harcamaları ile markalarının yurtdışında tescili ve korunmasına ilişkin giderleri, yüzde 50 ve yıllık en fazla 50 bin dolar desteklenecek.
Destek kapsamına alınan markalı ürün/hizmetleriyle ilgili belirli ülkelerde gerçekleştirilen bazı reklam, tanıtım ve pazarlama harcamaları, yüzde 50 oranında ve yıllık en fazla 400 bin dolar desteklenecek.
Ekonomi Bakanlığınca onaylanan ülkelerde destek kapsamına alınan markalı ürün/hizmetleriyle ilgili olarak açılan yurtdışı birimlere ilişkin destekler ise şöyle olacak:
"- Brüt kira, belediye giderleri, anılan birimlerin kiralanmasına yönelik uygun mahal araştırması ve komisyon harcamaları ile hukuki danışmanlık giderleri, yüzde 50 oranında ve yıllık en fazla 600 bin doları, kiralanan birimin konsept mimari çalışma ve kurulum/dekorasyon/teknik donanım giderleri, yüzde 50 oranında ve yıllık en fazla 300 bin dolar,
- Çevre, kalite ve insan sağlığına yönelik teknik mevzuata uyum sağlanabilmesi ve yurt dışı birim açılışı ve işletilmesini teminen gerçekleştirilen; kalite, hijyen, çevre belgeleri, ilgili ruhsat ve izinler ile bir ülke pazarına girişte zorunlu olarak aranan veya pazara girişte avantaj sağlayan belge/sertifikalara ilişkin eğitim, danışmanlık dahil her türlü belgelendirme giderleri, yüzde 50 oranında ve belge başına en fazla 50 bin dolar,
- Destek kapsamına alınan markaları ile ilgili olarak franchise vermeleri halinde, franchising sistemi ile yurt dışında açılacak ve faaliyete geçirilecek yıllık en fazla 10 adet mağaza/konaklama tesisi/klinik/kafe/lokantaya ilişkin, kira giderleri yüzde 50 oranında ve anılan birimlerin her biri için en fazla iki yıl süresince ve birim başına yıllık en fazla 50 bin dolar, kurulum/dekorasyon/teknik donanım harcamaları yüzde 50 oranında ve birim başına en fazla 50 bin dolar,
- Uluslararası pazarlarda rekabet avantajını artırmak üzere alacakları belirtilen danışmanlık faaliyetlerine ilişkin giderleri, yüzde 50 oranında ve yıllık en fazla 300 bin dolar, destek kapsamına alınan markalı ürün/hizmetleriyle ilgili, kendisi ve/veya harcama yetkisi verilen şirket/kuruluş tarafından istihdam edilen aşçı/şef, yazılımcı, mühendis/sağlık kuruluşları için tercüman istihdamına yönelik giderleri, aynı anda azami 3 kişi için, yüzde 50 oranında ve yıllık en fazla 200 bin dolar, pazar araştırması çalışması ve raporlarına ilişkin giderleri, veri madenciliği/veri izleme/değerlendirme faaliyetleri ile mali ve hukuki raporlar da dahil olmak üzere yüzde 50 oranında ve yıllık en fazla 100 bin dolar."
Yararlanıcıların bu kapsamda yaptığı harcamalar, ilgili destek dönemi için en fazla 200 bin dolar ve yüzde 75'i oranında desteklenecek.
Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi
Film dağıtımcısı ve/veya yapımcısı şirketlerin, bir filmin yurtdışında pazarlanmasına yönelik gerçekleştirilen pazara giriş giderleri, ülke/ülke grubu başına yüzde 50'sine kadar ve en fazla 100 bin dolar desteklenecek.