Down Sendromlu Çocuklara At ve Havuzlu Terapi

Kayseri'de özel bir eğitim ve rehabilitasyon merkezinde, down sendromlu çocukların, uygulanan havuz ve atlı terapiyle sakinleşmeleri ve derslerinde daha başarılı olmaları sağlanıyor.

Melikgazi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Hamdi Karakaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zihinsel engelli ve down sendromlu toplam 700 çocuğa eğitim verdiklerini söyledi.

Yaz ve kış dönemlerinde ara vermeden eğitime devam ettiklerini belirten Karakaş, çocuklara normal eğitimlerinin yanı sıra havuz terapi, at terapi ve uzay terapi imkanı sunduklarını ifade etti.

Okulun bahçesinde oluşturdukları yaklaşık 200 metrelik alanda çocukları, gerekli önlemler alındıktan sonra uzmanlar eşliğinde ata bindirdiklerini anlatan Karakaş, bu terapilerle çocukların ruhsal ve fiziki gelişimlerine katkı sağlandığını vurguladı.
Down sendromlu çocukların diğer engelli gruplarına göre daha farklı bireyler olduğunu ifade eden Karakaş, şunları kaydetti:
"Bunlar, gelişim düzeyi olarak duygularını çok açık ifade edebilen, aşırı inatlaşan, istekleri yerine getirilmeden hiç bir şey yaptırılamayan, sinirlendikleri zaman kendilerine, çevresindekilere zarar verebilen çocuklar. Bununla birlikte kendi yaş gruplarıyla vakit geçiremedikleri zaman üzerlerinde negatif enerji birikiyor. Bu enerjiyi atabilmek için de fazla hareket edip agresifleşebiliyorlar. Günlük yarım saat kadar ata binip, havuza giren çocuklar negatif enerjiyi atabildikleri için sosyal uyumları artıyor, çevreleriyle kolay iletişim kurabiliyor, daha uysal ve paylaşımcı olabiliyor."
At ve havuz terapisinin öğrencilerin kaslarını gevşettiğini ve rahatlama hissi yarattığını dile getiren Karakaş, "Bireysel derslerde hırçınlaşan, kendisine ve öğretmenlerine zarar vermeye çalışan, derse odaklanamayan çocuklar, at sırtında gezdirilip sakinleşmeleri sağlandıktan sonra tekrar derse devam ediyor" diye konuştu.

Çocukların havuzda uzmanlar eşliğinde yüzmeyi öğrenip, oyunlar oynadıklarını belirten Karakaş, okulda çocuklara okuma-yazma, zihinsel gelişim ve el becerileri eğitimi de verdiklerini, havuz ve atla terapi yapılan çocukların bu derslerde daha başarılı olduğunu söyledi.

Karakaş, terapi sonrası evlerine giden çocukların aileleriyle kaliteli zaman geçirdikleri, daha rahat uyuduklarını ve yemeklerini sorunsuz bir şekilde yediklerini belirterek, uygulanan terapi yöntemlerinin çocukların psikolojik olarak rahatlamasını sağladığını vurguladı.

- Aileler de mutlu oluyor

Çocuklarının rahatladığını ve daha uyumlu bireyler haline geldiğini gören ailelerin mutlu olduğunu ve özellikle her gün havuza girmelerini istediğini ifade eden Karakaş, "Aileler havuz ve at terapisinin sosyal yönden çocuklarına iyi geldiğini söylüyor. Çocuğunun ata bindiğini, havuza girdiğini ve mutlu olduğunu gören aileler de mutlu oluyor. Mutluluktan ağlayan annelere şahit olduk" diye konuştu.

Okulun beden eğitimi öğretmeni ve hippoterapist Şaban Parladar da havuza girmek istemeyen, ikna etmek için çok uğraştıkları çocukları daha sonra havuzdan çıkarmakta zorlandıklarını ifade etti.

Parladar, "Öğretmenlerinin güçlükle zaptedebildiği çocuklar havuza girdikten 15-20 dakika sonra tamamen sakinleşiyor. Negatif enerjilerinin tamamını atıyor rahatlıyorlar. Havuzdan çıkarmak istediğimiz zaman da direniyorlar" şeklinde konuştu.


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile