Down Sendromlu Semazenlerin Gösterisi Büyüledi

Down Sendromlu Semazenlerin Gösterisi Büyüledi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, "Yeni sınav sisteminde zihinsel engelli çocuklarımızı kendi içinde sınav ettik, bedensel engellilerle yarıştırmadık.

Şimdi aldıkları puanla yerleşmeye başladılar. 2 Nisan'da, Başbakanımızın da olacağı bir toplantıda 8 bin kadroyu kamuya yerleştiriyoruz" dedi.

Türkiye Beyazay Derneği Ankara Şubesi'nin Rixos Oteli'nde düzenlenen "Dünyanın Melek Yüzleri" programına Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve eşi İzzet Şahin, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, AK Parti Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu, AK Parti İstanbul Milletvekilleri Mihrimah Belma Satır, Lokman Ayva, AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri ve Sesli Betimleme Derneği Başkanı Kenan Önalan, Türkiye Beyazay Derneği Ankara Şubesi Başkanı Muhammed Abdullah Tuncay ile Muhteşem Yüzyıl dizisinin başarılı oyuncusu Halit Ergenç ile milletvekilleri, bürokratlar ve Türkiye'nin dört bir tarafından gelen down sendromlu çocuklar ile aileleri katıldı

DOWN SENDROMLU MİNİKLERDEN SEMA GÖSTERİSİ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'e down sendromlu çocuklar yoğun ilgi gösterdi. Bakan Şahin ise minik bir down sendromlu kız çocuğu kucağına alarak bir süre sevdi. Bakan Şahin, gecenin anısına PTT Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve üzerinde 2 adet damga pulu bulunan tabloyu imzaladı. Sunuculuğunu Şenol İpek'in yaptığı gecenin sonunda Ankara'daki rehabilitasyon merkezlerinde eğitim gören down sendromlu çocuklar sema gösterisi icra etti. Büyüklerini aratmayan çocuklar, izleyenlere duygu dolu anlar yaşattı.

Programın açılış konuşmasını yapan Bakan Şahin, "Eksiği olmayıp fazlası olan, sevimli, bizim için çok kıymetli olan kardeşlerimizle 21 Mart Dünya Down Sendromlular Günü'nü kutluyoruz" dedi.

Bakan Şahin, "adalet ve kalkınma" diyerek yola çıktıklarını belirterek, "Hukuki alt yapımızı güçlendiriyoruz. Eksilerimizi tamamlamaya çalışıyoruz. Eğitimde ve sağlıkta gelinen noktayı çok önemsiyoruz. İsmimiz ne olursa olsun, engelli olalım, engelsiz olalım. Nasıl yüzümüzün, saçımızın rengi farklıysa bu bir zenginlikse, kromozomumuz farklı ve fazla da olabilir bu da bir zenginliktir" ifadelerini kullandı.

8 BİN KADRO MÜJDESİ

Engelli çocukların yaşamın bir parçası olması yönünde çalıştıklarını ifade eden Şahin, istihdamda çok önemli kararlar aldıklarını, girişimcilik ve engel tanımazlık konusunda, KOSGEB'le beraber 30 bin lira hibe vererek, engellilerin girişimci olmasını sağladıklarını hatırlattı. Bakan Şahin, otistik, zihinsel engelli ve down sendromlu olan gençlerin güçlerini kullanacağı sistemi geliştirdiklerini belirterek, "Onların korumalı işyerlerini kullanacağı sistemi geliştirdik. İŞKUR'la çalışmamızı tamamladık. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız talimatlandırdı. Şu anda bu yıl için 20 korumalı iş yeri açma hedefini belirledik" dedi.

Denizli'de ve Malatya'da başta olmak üzere Türkiye'nin her yerinde korumalı işyerleri açacaklarını kaydeden Şahin, şunları kaydetti: "Hem ailelerimiz daha mutlu olacak hem de gelecek adında 'bizden sonra ne olacak' endişesi olmayacak, onlar zaten iş sahibi olacaklar, Sosyal Güvenlik Sistemi'nin içerisinde olacaklar. Başbakanımızın talimatıyla kamudaki yüzde 3'lük kadroyu dolduruyoruz. Geçen yıl 7 bin kadro açtık, yeni bir sınav sistemi yaptık. Artık down sendromlu arkadaşlarımız kamuda da özel sektörün içinde de iş bulabiliyorlar. Yeni sınav sisteminde zihinsel engelli çocuklarımızı kendi içinde sınav ettik, bedensel engellilerle yarıştırmadık. Şimdi aldıkları puanla yerleşmeye başladılar. 2 Nisan'da, Başbakanımızın da olacağı bir toplantıda 8 bin kadroyu kamuya yerleştiriyoruz. İki gün önce de 5 bin ilkokul mezunu kardeşimizin kurasıyla kadroları yerleştirdik. Yani şuna inanmanızı istiyoruz; siz bizim kaderimizsiniz, biz sizinle beraberiz, acınız acımız, sevinciniz, sevincimiz, kederiniz kederimiz, çocuklarınız çocuklarımız. Biz böyle yaklaşıyoruz. Size bir lütuf olarak, bir imtiyaz olarak bakmıyoruz, hak temelli bakıyoruz. İnanıyoruz ki engeller ne kalpte ne gönülde, ne kulakta ne ayakta. Down sendromu olan kardeşlerimizin baktığı yerden birbirimize baktığımız zaman bütün sorunlar çözülecek ve hayat bayram olacak. Allah'ın izniyle bunu başaracağız."

"YENİ TASARIYI MECLİS TATİLE GİRMEDEN YASALAŞTIRACAĞIZ"

Bakan Şahin, engellilere yönelik yeni bir hukuki altyapı çalıştıklarını ifade ederek, "Birleşmiş Milletler'in Engelliler Sözleşmesi'ne göre, artık tıbbi alandan değil sosyal alandan, yardım ve imtiyaz alanından değil bir hak ve adalet temelinden yasamızı çalışıyoruz. Sizin şu anda sahada yaşadığınız, birçok sorunu çözecek, bütün kurumlarla olan işbirliğini oluşturuyoruz. En kısa sürede, Meclis tatile girmeden önce milletvekili kardeşlerimizle birlikte yeni tasarımızı yasalaştırarak, Anadolu'ya yayılacağız. Bunu da vatandaşlarla paylaşacağız" açıklamasında bulundu.

"BİZDEN HERKESLE AYNI OLMAMI BEKLİYORLAR"

AK Parti İstanbul Milletvekili ve Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva, sözlerine 21 Mart Dünya Down Sendromlular Günü'nü kutlayarak başladı.

Dünyada çok akıllı, çok kıymetli fikir üretebilen insanların bulunduğunu belirten Ayva, "Ama ben hala anlamış değilim. Biz bu kadar büyük, kocaman dünyayı, milyonlarca kilometrekarelik dünyayı neden birbirimize dar ediyoruz, neden bu dünyada herkes var olamıyor, neden bir zamanlar kız çocukları çeşitlik mağduriyetlere maruz kalıyordu, şimdi biz özürlüler, yaşlısı, genci, fakiri, farklı düşüncesi olan insanlar için acaba şu dünyada yer kalmadı mı da birbirimizi yok etmeye çalışıyoruz. Ben bunun cevabının ne olduğunu bilmiyorum. Benden herkesle aynı olmamı bekliyorlar. Biz farklı olabilmenin güzelliğini, tadını niye bilmiyoruz. Bu iyiliğin niye farkında değiliz. Ben düşüncelerim, bedenim, fizyolojim, duygularım bakımından aynı mı olmalıyım" ifadelerini kullandı

Ayva, sözlerini, "Hepimiz, bu dünyada onurlu bir şekilde yaşamak istiyoruz. Buna da hakkımız var, bunu da başaracağız" diyerek tamamladı.

"DOWN SENDROMLU ÇOCUKLAR, DÜNYADAKİ ŞU UFACIK HAYATTA VERİLEBİLECEK EN BÜYÜK HEDİYE"

"Böyle bir hayata sahip olmayan bilmez, anlaması da kolay değildir" diyen ünlü oyuncu Halit Ergenç ise, "Down sendromlu bireylerimizin bizlerden bir fazlası var. 21. kromozomlarında bir tane daha fazlası var. O da pek çok insanın söylediği ve hepimizin şahit olduğu melek tarafları, hayata bakışları" diye konuştu

Kardeşinin zihinsel engelli olduğu söyleyen Ergenç, "Down sendromlu çocuklar, dünyadaki şu ufacık hayatımızda bir aileye, anneye, babaya, ablaya verilebilecek en büyük hediye. Onlar hayatı bizim görmediğimiz, gerçekten yaşayamadığımız, anlayamadığımız tarafından görüyorlar. Yakından olan insanlara da aslında oradan görebilmeyi öğretiyorlar" şeklinde konuştu.

Türkiye'de yüz binlerce down sendromlu bulunduğunu dile getiren Ergenç, engelli gençlerin sporla rehabilite edileceği bir spor federasyonunu kurulması için Gençlik ve Spor Bakanlığı'na başvuruda bulunulacağını kaydetti

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile