DPÜ'de Mutasavvif Pesendi Haci Ali Dede'yi Anma Etkinligi

DPÜ'de Mutasavvif Pesendi Haci Ali Dede'yi Anma Etkinligi

Kütahya Dumlupinar Üniversitesi (DPÜ) Genç Türkologlar Toplulugu ile Kütahya Bilim Sanat Kültür ve Tanitim Federasyonu (KÜTAF) ile tarafindan Mutasavvif Pesend Haci Ali Dede’yi Anma etkinligi düzenlendi.

Germiyanoglu Yakup Bey Salonu’nda iki bölüm olarak icra edilen etkinligin ilk bölümünde Kütahya Mevlana Arastirma Kültür Sanat Dernegi (KÜMAKSAD) Musiki Toplulugu tarafindan Dernek Baskani Riza Tekin Ugurel’in yönetiminde Kütahyali Pesendi Ali Dede Konseri icra edildi. Musasavvif Pesendi Haci Ali Dede’nin dört eseri ve Kütahya halk sairlerinden Arifi’nin bir eseri de ilk defa bestelenerek bu konserde dinleyicilere sunuldu.

Etkinligin Türk Dili ve Edebiyati Bölüm Baskani Tunca Bülbül tarafindan yönetilen panel bölümünde ilk olarak “Salih Özden Pesendi’nin Siirlerinde” isimli sunum yapildi. Sunumunda Pesendi’nin tarihi hayati, siirlerinden örnekler ve siirlerinde en çok kullandigi temalara deginen Özden, Kütahya’nin önemli kültür sehirlerinden oldugunu belirterek genç kusaklarin bunlarin farkinda olmadigini söyledi.

Özden’den sonra söz alan Isa Kahraman ise Pesendi’nin yasayan torunlariyla ilgili hatiralarini anlatti ve Pesendi’nin kullandigi yaklasik 150 yillik asasini ve tirnak hattiyla yazdigi bir siirinin tablosunu katilimcilarla paylasti.

Doç. Dr. Ayse Nur Sir Dündar Pesendî’nin Menkibeleri adli sunumunda gerçeklestirdi. Mutasavvif Pesendi’ye ait dördü yazili dördü de kaynak kisilerden olmak üzere sekiz menkibe belirledigini kaydetti.

“Kulluga Kabul Eder misiniz?, Içi Bos da Ondan, Bundan Güzel Kebap Olur mu?” adli menkibelerini paylasan Dündar, Pesendi’nin tasavvufi sohbetleriyle yasadigi döneme, sehrine ve insanlara isik tuttugunu ifade etti.



“Kütahya yüzlerce sair yetistirmis bir yerdir”

Kütahya’nin yüzlerce sair yetistirmis bir yer olduguna dikkat çeken konusmacilardan Doç. Dr. Erdal Aday, Destan Söyleme Gelenegi içinde “Pesendi’nin Yeri” isimli sunumunda Selçuklu’dan Germiyan’a, Osmanli’dan cumhuriyete kadar yüzlerce sair yetistiren Kütahya’da halk siiri gelenegi 18. asirdan 20. asrin ilk yarisina kadar zengin bir sekilde devam ettigini ve asik tarzi siir gelenegi ürünü olan destan üretimlerinin Kütahya’da yaygin oldugunu vurgulayarak, Pesendi’nin Ortakçi Destani adli eseri hakkinda bilgiler verdi.

Doç. Dr. Aday,” Pesendi destaninda sair, Kütahyalinin gözüyle köylünün kurnazlik yaparak sehirliden istifade ettigi fikrini islemektedir. Pesendi köyü ve köylüyü uzaktan görüp isitmis bir sair degildir. O halkin aydini olmus bir fikir adamidir. Dogruluk ve dürüstlük kavramlarinin ortadan kalktigi bir dönemi anlatan bu destan asrin önemli problemlerine dikkati çekmektedir. Bu destan o kadar çok sevilmistir ki, 1946 yilinda Trabzon Halkevi Dergisi Inan’in 23, 24 ve 25. sayilarinda ‘Ortakçilik Bir Memleket Meselesi’ adiyla yayinlanmistir” dedi.

Konusmalarin ardindan DPÜ Islami Ilimler Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ali Çelik, Kütahya Bilim Sanat Kültür ve Tanitim Federasyonu (KÜTAF) Baskani Kerim Vural katilimcilara programa verdikleri katkidan dolayi tesekkür ederek Üniversitenin Taç Kapisi’ni sembolize eden birer anahtar, tesekkür belgeleri ve plaket sundular.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile