Dpü'de Uluslararası Arkeoloji Sempozyumu

Dpü'de Uluslararası Arkeoloji Sempozyumu

İç Batı Anadolu Arkeoloji Araştırmaları adı altında, Dumlupınar Üniversitesi, (DPÜ) Freiburg Üniversitesi ve Alman Arkeoloji Enstitüsü'nün Organizasyonuyla uluslararası boyutta düzenlenen 3

İç Batı Anadolu Arkeoloji Araştırmaları adı altında, Dumlupınar Üniversitesi, (DPÜ) Freiburg Üniversitesi ve Alman Arkeoloji Enstitüsü'nün Organizasyonuyla uluslararası boyutta düzenlenen 3. Uluslararası Arkeoloji Sempozyumu, Dumlupınar Üniversitesi Merkez Kampüsü'nde yer alan Merkez Kütüphane Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.
Açılış konuşmalarıyla başlayan konferansın ilk gününde Sempozyum Bilim Kurulu adına söz alan Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nejat Bilgen ve Freiburg Üniversitesi Öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ralf Von Den Hoff, birer açılış konuşması yaparak 3. kez düzenlenmekte olan Uluslararası Arkeoloji Sempozyumunu Dumlupınar Üniversitesi, Alman Arkeoloji Enstitüsü Başkanlığı ve Aizonai Kazı Başkanlığı'nın katılımıyla yapıldığını hatırlattılar.
Kazı çalışmaları sonucunda çok önemli bulgular ortaya çıkarıldığına dair, teşekkür mektupları aldıklarını ifade eden Prof. Dr. Bilgen ve Prof. Dr. Hoff, elde edilen başarının gururunu yaşadıklarını belirterek, bugüne kadar desteklerini esirgemeyen başta Üniversite Rektörü Prof. Dr. Güner Önce olmak üzere Kütahya Valiliği, SLİ İl Müdürlüğü , Müze Müdürlüğü, Alman Arkeoloji Enstitüsü ve Freiburg Üniversitesine teşekkür ettiler.

"ANADOLU COĞRAFYASININ KÜLTÜR ZENGİNLİĞİNİ KORUMAK HEPİMİZİN GÖREVİDİR"
Sempozyumda söz alan Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Önce, kültür varlıklarını gün ışığına çıkartmanın tüm ülkelerin, toplumların hedefi olması gerektiğini belirterek şöyle konuştu: " Ülkemiz için de böyle olmuştur. Ülkemiz coğrafyasında, Anadolu'nun zengin coğrafyasında çeşitli kültürler ortaya çıkmış ve birbirinden değerli eserler, izler bırakmışlardır. Bu kültür zenginliği bizler için korunması gereken büyük bir hazinedir. Bu eserleri korumak, ortaya çıkartmak ve tanıtmakla görevli olan herkes nasıl bir misyon yüklendiğinin bilincinde olmalıdır.

"YAKLAŞIK 100 YILDIR DEVAM EDEN KAZILAR KÜLTÜRÜMÜZE ZENGİNLİK KATAN ESERLER VE BULGULAR ORTAYA ÇIKARTMIŞTIR"
Anadolu coğrafyasında yaşamış kültürlerin izlerini gün ışığına çıkartmak konusunda Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin büyük bir ehemniyetle çalıştığını, yaklaşık 100 yıldır bu kazıların devam ettiğini ifade eden Prof. Dr. Güner Önce, bu yerleşim yerlerinin, eski kültürlerin Anadolu'da çok sayıda olmasından dolayı bu kazı çalışmalarının daha uzun yıllar daha devam edeceğine inandığını söyledi.
Alman Arkeoloji Enstitüsü ve Freiburg Üniversitesi'nin ilimizde bulunan muhteşem antik yerleşim yeri Aizonai'de uzun yıllardır kazı ve restorasyon çalışması yapmaya devam ederek önemli bir misyon yüklendiklerini hatırlatan Rektör Prof. Dr. Güner Önce, "Bize, ülkemize, kültür mirasımıza yaptıkları bu değerli hizmetlerden dolayı başta Freiburg Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ralf Von Den Hoff olmak üzere, Alman Arkeoloji Enstitüsü çalışanlarına teşekkürlerimi sunuyorum."dedi.
Üniversite olarak arkeoloji bilimine, arkeoloji faaliyetlerine önem verdiklerini belirten Prof. Dr. Güner Önce, 4 yıldır kazı çalışmalarının yürütüldüğünü ortaya 4000'e yakın eser çıkartıldığını ve bu eserlerin bir kısmının yakın zamanda Üniversitede kurulması düşünülen arkeoloji müzesinde sergilemeyi düşündüklerini söyledi.
2 gün sürecek olan sempozyumun başarılı geçeceğine inandığını kaydeden Önce, emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasını noktaladı.
3 oturum halinde sunulan sempozyumun ilk gününde öncelikle Arş. Gör. Asuman Kuru başkanlığında "Seyitömer Yeni Araştırmaları, Seyitömer Höyük Kazıları,(Prof. Dr. Nejat Bilgen) Höyük Mimari Kalıntıları, (Yrd. Doç. Dr. Gökhan Coşkun), Helenistik Dönem Mimarisi ( Öğr. Gör. Nazan Yüzbaşıoğlu) , M.Ö 2. Binyıl Seyitömer Höyük Orta Anadolu İlişkileri anlatıldı.
2gün süren Uluslar arası Sempozyuma Dumlupınar Üniversitesi Öğretim Üyelerinin yanı sıra, İstanbul Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Sofia New Bulgarian Üniversitesi, Alman Arkeoloji Enstitüsü, Fransız Milli Bilimsel Araştırma Merkezi, Freiburg Üniversitesi, Edinburgh Üniversitesi, Burdur Mehmet Akif Üniversitesi, Heidelberg Üniversitesi, Göttingen Üniversitesi, Cottbus Üniversitesi, Wiesbaden Üniversitesi, Buffalo Üniversitesi, Haliç Üniversitesi ve Acıbadem Üniversitesi'nden öğretim üyeleri ve uzmanlar katıldılar. Üniversite öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği konferansta kazı çalışmaları sonucunda ortaya çıkartılan eserler gösterilerek, bilgiler verildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile