Germiyan Konagi’nda düzenlenen törene, Kütahya Valisi Ali Çelik, Kütahya Belediye Baskan Yardimcisi Salih Özden, Rektör Prof. Dr. Kazim Uysal, Il Jandarma Komutan Yardimcisi J. Alb. Aykut Gürses, Il Emniyet Müdürü Necmettin Koç, Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Hasan Göçmez ve Prof. Dr. Atilla Batur, Kütahya Saglik Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ahmet Çekirdekçi, Il Özel Idaresi Genel Sekreteri Murat Koyak, Il Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Ünal, dekanlar, müdürler, akademik ve idari personel ile çok sayida davetli katildi.
Kütahya Mevlana Arastirma Kültür Sanat ve Musiki Cemiyetinin konseriyle baslayan törende konusan Rektör Kazim Uysal, “Öncelikle Kütahya Valisi Ali Çelik’e egitim amaciyla kullanacagimiz bu konaklari bize tahsis ettigi için çok tesekkür ederiz. Bu sokakta bize tahsis edilen diger konaklar da olacak ve biz bu konaklarin tamamini aslina uygun amaçla kullanacagiz. Bu konaklarda gençlerimizi sanatla kültürle tanistiracagiz. Kütahya sadece çini sanatinin degil sanatin baskentidir. Ben Antalyaliyim. Benim memleketimde zeytin yetisir, narenciye yetisir. Kütahya’da da sanatçi yetisir. Biz Ustalara Saygi törenini daha önce de yapmistik ve dersliklerimize sanatçilarimizin adini vermistik. Ancak baktik ki, Kütahya tarihine baktikça pek çok sanatçi var. Bugün 15 sanatçimizi daha onurlandiracagiz. Biz bu konaklarda bugün Kütahya sanatina hizmet eden sanatçilarimizla gençlerimizi bulusturacagiz. Çok yakinda bu konaklardan nasil gençler yetistigini herkes görecek. Sayin Valim bu konaklarin emin ellerde oldugundan emin olabilirsiniz. Kütahya gibi kadim sehrin gençleri burada egitim alacaklar. Sanatçilarimiz bu konaklara ruh verecekler, hayat verecekler. Insallah bu sokak uluslararasi düzeyde taninacak bir cadde olacak” dedi.
“Sanatin konustugu yerde bize susmak düser”
“Sanatin konustugu yerde bize susmak düser” diyen Kütahya Belediye Baskan Yardimcisi Salih Özden,” Faruk Nafiz Çamlibel Sanat siirini su dizelerle bitirir. “ Baska sanat bilmeyiz karsimizda dururken, yazilmamis bir destan gibi Anadolu’muz, arkadas, biz bu yolda türküler tuttururken, sana ugurlar olsun, ayriliyor yolumuz”. Kendisini Bati sanati karsisinda küçük gören birine hitaben yazmistir bu siiri. Biz tarihi Türkistan’a dayanan bir medeniyetin bugünkü varisleriyiz. Bugün Valiligimizle, Üniversitemizle, sivil toplum kuruluslarimizla kültür ve sanatin baskentine bir türkü tutturduk. Kütahya’nin 15 sanatçisinin isimlerinin bu atölyelere verilmesinden memnuniyet duyuyor, emegi geçenleri kutluyorum” ifadelerine yer verdi.
“Sanatçilar bizi bize anlatan kisilerdir”
Törende katilimcilara hitaben yaptigi konusmada, “Sanatçilar bizi bize anlatan kisilerdir” sözlerine yer veren Vali Ali Çelik, ”Bugün Kütahya’nin kendi kadim olan degerlerinin onurlandirilmasi törenlerinin ikincisi için bir aradayiz. Bugün farkli bir mekanin Kütahya’nin degerli sanatçilarinin isimleriyle onurlandirilmasi için bir aradayiz. Katilimlariniz için tesekkür ederim. Sanatçilar bizim kim oldugumuzu belirleyen unsurlari sekle bürüyen kisilerdir. Dönüp bakildiginda sanatçilarin eserleri bizi tarif eden eserler oluyor. Tablo, yazi, vazo ya da görselle kendimizi buluyoruz. Eger bir toplumun unsurlarini bir sanat eserinde toplayamiyorsaniz endüstriyel bir ürün üretmissiniz demektir. Germiyan Sokagi’nin bu etkinliklere ev sahipligi yapmasi sanatin, sanatçinin bulusma noktasi olmasi çok kiymetli ve bunu Kütahya sanati için yeni bir baslangiç olarak görüyoruz. Bu bizim açimizdan çok kiymetli” diye konustu.
Konusmasinin ardindan Vali Çelik’e hediye sunan Kütahya Kültür Sanat Dernegi Baskani Bayram Yildiz, "DPÜ ve Rektörümüzün bu girisimleri Kütahya’nin kültür sanat hayatina önemli katkilar sunacaktir. Emegi geçenlere tesekkür ediyorum" dedi.
Törenin son bölümünde atölyelere isimleri verilen Adil Özkan, Ahmet Gürel, Ahmet Kerkük, Ahmet Sahin, Ali Osman Kerkük, Ayse Marim, Cemile Gül, Faruk Sahin, Hakki Çinicioglu, Hakki Ermumcu, Mehmet Çini, Mehmet Üstünkaya, Mustafa Kemal Altinsoy, Usta Ayse ve Yunus Marim için hazirlanan plaketler kendileri ya da yakinlarina sunuldu.
Tören, protokol üyelerinin atölyelerin açilisini gerçeklestirmesiyle sona erdi.
DPÜ'den 15 Çini Sanatçisina Saygi
Kütahya Dumlupinar Üniversitesi (DPÜ), devraldigi Germiyan ve Yilmazlar konaklarinin atölyelerine, “Ustalara Saygi” adini verdigi etkinlikle Kütahya çini sanatina katki sunan 15 sanatçinin adini verdi.