DPÜ'lü Akademisyenler Tasarruf Sağlayan Radyatör Geliştirdi

DPÜ'deki iki akademisyen, "inovatif radyatör" adını verdikleri radyatörle, enerjide dışa bağımlılığı da azaltmayı amaçlıyor

Dumlupınar Üniversitesi'nde (DPÜ) görevli iki akademisyen, evlerde ısıtmaya yönelik yüzde 80 tasarruf sağlayan radyatör geliştirdi.

DPÜ Makina Mühendisliği Bölümü Termodinamik Ana Bilim Dalı Başkanı ve Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Arslan ve  Enerji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Akbulut tarafından geliştirilen ve "inovatif radyatör" adı verilen radyatörle, enerjide dışa bağımlılığın azaltılması amaçlanıyor.

Doç. Dr. Oğuz Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geliştirdikleri proje ile radyatörlerin üst kısmına farklı bir sistem uygulayarak daha az enerji sarfiyatıyla daha çok ısı ve verim elde ettiklerini bildirdi.

Projeyle yaklaşık yüzde 80’lere varan enerji tasarrufu sağladıklarını anlatan Arslan, şöyle konuştu:

"Bizim hazırladığımız radyatör, kapalı devreli bir radyatör. İçerisinde kesinlikle su dolaşmıyor. Günümüzde kullanılan radyatörlerle kıyaslayacak olursak, normal radyatörlerde 4 veya 5 litrelik bir su hacmi bulunmakta. Bizimkinde su dolaşımı ve su yok. Normal devrede sadece radyatörün altından girip yine radyatörü alt tarafından terk eden bir su sirkülasyonu var. Yani kullanıcılar 'sistemimizi değiştireceğiz, biz bu sistemi takmak istiyoruz' diye düşünürlerse eğer bizim yapacağımız iş eski radyatörünüzü çıkarıp yenisini takmak. Bunun dışında genel çalışma prensibi açısından hiçbir sıkıntı hiçbir farklılık yok. Sadece radyatörün üst tarafında biz bir çalışma yaptık. Radyatörün üst tarafını geliştirdik. Farklı bir sistem farklı bir termodinamik çevirim uyguladık. Ona göre de geliştirdiğimiz bu sistemi radyatörlere uyguladık. Yüzde 80'e varan da bir tasarruf elde ettik."

Arslan, oluşturdukları sistemin enerjinin olduğu her alanda kullanılabileceğini sözlerine ekledi.

Doç. Dr. Abdullah Akbulut da susuz radyatörle sıcaklık farkını küçük değerlere düşürdükleri için enerji tasarrufunu sağladıklarını anlattı.

Projelerini Ankara’daki bir evde geçen kış mevsiminde uyguladıklarını ve yaklaşık yüzde 46 oranında tasarruf tespit ettiklerini ifade eden Akbulut, şunları kaydetti:

"Günümüzde enerji siyaset mekanizmasının itici bir gücü. Gelişmekte olduğumuz süreçlerde, endüstrinin gelişmesiyle beraber ısınma ihtiyacımız her geçen gün artmakta. Türkiye’de aşağı yukarı 35 milyon insanın şehirde, bunların da 20 milyon kadarının konutlarda yaşadığını ve doğalgaza ihtiyaç olduğunu düşündüğünüzde bu tasarrufun maddi getirisinin hesaplanması çok kolay olacak. 100 metrekarelik bir konutun yıllık doğalgaz giderinin bin 200, bin 300 metreküp olduğu düşünülürse, bizim geliştirdiğimiz radyatörle beraber bu değerlerin yıl, ısıtma sezonu boyunca 600 metreküp gibi değerlerde olacağını rahat bir şekilde söyleyebiliriz. Biz bu verimliliği çok daha üst düzeylere çıkarabileceğimizi gördük. Ama şuan bunu yüzde 40 ve 50 arasında söylememizde fayda var."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile