Mühendislik Fakültesinden yapilan açiklamaya göre, madenciligin dünya için önemi konusunda farkindalik artirmak ve yenilikçi metotlarla madencilik egitimleri vermek amaciyla hazirlanan HoloGEM projesinin Polonya’nin Wroclaw sehrinde gerçeklestirilen açilis toplantisinda çalisma programi, kurallar, gelistirilecek modüllerle ilgili detaylar görüsüldü. Çiktilarin önemli bir bölümünün iki yil içerisinde hayata geçirileceginin belirlendigi toplantiya, DPÜ’yü temsilen Dekan Prof. Dr. Cengiz Karagüzel ile proje es güdümcüsü Prof. Dr. Oktay Sahbaz katilim saglarken, Türkiye’nin ilk uluslararasi madencilik okulu olan Nurettin Çarmikli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yönetici ve ögretmenleri de ortak olarak toplantida yer aldilar.
Maden Mühendisligi Bölümlerinin cazip hale getirilmesinin gelismekte olan ülkeler için bir zorunluluk oldugunu dile getiren Mühendislik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Cengiz Karagüzel, projeden elde edilecek çiktilarin yeni teknoloji araçlarla egitim verilmesini saglayacagini belirtti.
Maden Mühendisligi ve Maden Teknikerligi bölümlerinde dünyada sayili yerde kullanilan dijital araçlarin Kütahya’da gelistirilecek olmasindan duydugu kivanci dile getiren Prof. Dr. Karagüzel, proje koordinatörü Prof. Dr. Oktay Sahbaz’a emekleri için tesekkür ederek basarilarinin devamini diledi.
Prof. Dr. Oktay Sahbaz, projenin yazim sürecinde dünyada ilk 300’de olan Porto Üniversitesi ve Polonya’nin en iyi üniversitelerinden biri olan AGH ile ortaklik kuruldugunu ve madencilik alaninda önemli bir uluslararasi proje basarisina ulasildigini bildirdi. Desteklerini esirgemeyen bölüm yönetimine tesekkür eden Prof. Dr. Sahbaz, “ Içerisinde çevreci madencilik uygulamalari, VR teknolojileri, holografik ögeler ve yenilikçi modüller olan projenin alana olan ilgiyi artirmasi ve mevcut egitim programlarinin inovatif yaklasimlarla gelistirilmesi hedeflenmektedir” dedi.
“Ilk 300’de olan üniversiteler ile ortaklik kurduk”
Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Hasan Göçmez konuyla ilgili yaptigi açiklamada,” Proje çerçevesinde ilk 300’de olan üniversiteler ile ortaklik kurduk ve önemli bir basariya imza attik. Projeden elde edilecek sonuçlarla yeni teknolojik araçlarla egitim verilebilecektir. Dünyada çok az sayida ülkede kullanilan dijital araçlarin Kütahya’da gelistirilecek olmasindan dolayi çok mutluyum. Projede görev alan tüm arkadaslarimi DPÜ’ye kazandirdiklari bu basaridan dolayi kutluyorum” dedi.
“Çalismanin ve azmin önünde hiçbir engelin duramaz”
DPÜ’nün HoloGEM Projesi’nin Polonya Ulusal Ajansi tarafindan kabul edilmesine iliskin açiklamada çalismanin ve azmin önünde hiçbir engelin duramayacagina vurgu yapan Rektör Prof. Dr. Kazim Uysal, “ Bu projenin Polonya Ulusal Ajansi tarafindan kabul edilmesinin hakli mutlulugunu yasiyoruz. Çalismanin ve azmin önünde hiçbir engelin duramayacagini bir kez daha görmüs olduk. Bundan sonraki hedefimiz bu tip projelerin sayisinin artirilmasi olacak. DPÜ olarak biz bu yönde gerekli destegi vermeyi sürdürecegiz. Söz konusu projeye emek veren arkadaslarimi kutluyor, basarilarinin devamini diliyorum” diye konustu.
DPÜ Maden Mühendisligi Bölümünün Uluslararasi Proje Basarisi
Kütahya Dumlupinar Üniversitesi (DPÜ) Maden Mühendisligi Bölümünce madenciligin dünya için önemi konusunda farkindalik artirmak ve yenilikçi metotlarla madencilik egitimleri vermek amaciyla hazirlanan Holographic Integration for Geosciences Education and Mining (HoloGEM) projesi Polonya Ulusal Ajansi tarafindan kabul edildi.