Kahramanlar’daki Ege Onkoloji Radyoterapi Merkezi doktorlarından Radyasyon Onkoloji Uzmanı Dr. Çimen Akçay, kanser tedavisinin planlanmasının önemli olduğunu belirterek, "Kanser son yıllarda gerek teşhis gerek tedavi olanaklarına karşın en çok ölüme yol açan hastalıklar arasında ikinci sırada yer almaktadır. Kanserle mücadelede 3 ana tedavi şekli bulunuyor; cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi. Bu üç tedavi şekli kişinin ve hastalığının özelliğine göre önem ve öncelik sırasına sokularak tedavi yapılmaktadır. Kimi hastalarda tek başına cerrahi, radyoterapi veya kemoterapi yeterli iken sıklıkla gereken kombine eş zamanlı iyi düzenlenmiş tedavilerdir. Kanser tedavisi konusunda öncelik verilmesi gereken hedef her hastaya standart tedavi verilmesi yerine her bireyin özelinde tedaviyi planlamaktır’’ dedi.
"KANSER HÜCRELERİNİN DNA’LARINA ZARAR VERİRLER"
"Radyoterapi hastalığın tedavi edilmesi için radyasyonun, genellikle X-ışınlarının kullanılması anlamına gelmektedir" diyen Dr. Akçay, X-ışınlarının 1895 yılında keşfedildiğini ve bu tarihten itibaren radyasyon teşhis ve tanı (röntgen) ve tedavi (radyoterapi) amacıyla tıpta kullanıldığını söyledi.
Kansere sahip 10 hastanın yaklaşık 4’ünün tedavinin bir parçası olduğunu anlatan Akçay, şöyle konuştu:
"Radyoterapi, tedavi alanındaki kanser hücrelerinin DNA’larına zarar vererek onları yok eder. Normal hücreler radyasyondan etkilenmelerine rağmen kanser hücrelerine nazaran kendilerini daha iyi onarmaktadır. Radyoterapiyi genellikle bir kaç gün ya da zarar görmüş olan sağlıklı hücreler genellikle vücudun tamir mekanizmalarının bir parçası olan yeni hücrelerle yer değiştirir. Bu durum hücrenin tipine ve radyasyonun dozuna bağlı olarak değişir."
Dr. Akçay Açıklaması 'Onkolojide Hastaya Özel Tedavi Planlanmalı'
Ege Onkoloji Radyoterapi Merkezi doktorlarından Radyasyon Onkoloji Uzmanı Dr. Çimen Akçay, kanser tedavisinde hastaya standart değil hastaya özel tedavi planlanması gerektiğini söyledi.