Dr. Ates Açiklamasi 'Verem Hastaliginin Tedavisi Mümkün'

Dr. Ates Açiklamasi 'Verem Hastaliginin Tedavisi Mümkün'

Tüberküloz Tunceli Il Koordinatörü Dr. Esma Hanoglu Ates, 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü nedeniyle yaptigi açiklamada, verem hastaliginin tedavisinin mümkün oldugunu söyledi.

24 Mart Dünya Tüberküloz Günü nedeniyle açiklama yapan Tüberküloz Tunceli Il Koordinatörü Dr. Esma Hanoglu Ates, hastaligin hiç tedavi görmemis ya da düzenli tedavi almamis kisilerin öksürme ve hapsirmayla ortama yaydiklari tüberküloz basillerinin diger kisiler tarafindan solunum yoluyla alinmasiyla olustugunu söyledi.

Dr. Ates, ’’Bu hastalik daha çok akcigerleri tutmakla beraber bütün organlari da tutabilir. Tüberküloz mikrobunu solunum yoluyla alan kisiler vücutlarinda bu mikrobu tasir. Ilerleyen yillarda bu kisilerden yüzde 5’i ile 10’u verem hastasi olur. Hastalarda genel olarak 2-3 haftayi geçen inatçi öksürük, kan tükürme, balgam, nefes darligi, gece terlemesi, son zamanlarda yasanan kilo kaybi ve halsizlik gibi sikayetler mevcuttur. Tüberküloz hastaliginin kesin tanisi baglamin mikroskobik incelemesi ya da kültürde üremesiyle konulur. Yine moleküler testler, akciger röntgeni, tüberküloz deri testi gibi diger tani yöntemleri de vardir” dedi.

Hastaligin tedavisinin mümkün oldugunu kaydeden Dr. Esma Hanoglu Ates, “Hasta, tedaviye uyum saglamazsa, ilaçlara dirençlesebilir ve tedavi sansini kaybedebilir. Tedavi basladiktan 2-3 hafta sonra hastanin bulastiriciligi ortadan kalkar. Verem tedavisi tamamen ücretsiz olup ekonomik yetersizligi olan kisilere devlet tarafindan bir yil süreyle kronik hastalik maasi da baglanmaktadir. Verem hastaligindan korunmanin en iyi yolu bebeklere ikinci ay geldiklerinde yapilan BCG asisidir. Bahsedilen sikayetleri olan hastalarin verem savas dispanseri veya gögüs hastaliklari poliklinigine basvurmalari gerekiyor” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile