Dr. Yusuf Gedikli’nin Azerbaycan edebiyatıyla ilgili Türkiye’de on altı kitabı yayınlandı. Ufuk Ötesi gazetesi genel yayın yönetmeni olduğu 2002 yılından beri birçok yeni kavram ve düşünceyi ilk olarak ülke kamuoyuna duyurdu. Ayrıca etimoloji (kelimelerin kökeni) sahasında yaptığı çalışma neticesinde MÖ 209, yani bundan 2215 yıl önce Çin kaynaklarında bulunan Türkçe kelimelerin Çince tıranskıripsiyonlarını çözdü. Böylece Türkoloji’nin 250 seneden (1756’dan yani Dögini’nin ilk Türk tarihini yazdığı yıldan) beri süregelen problemini çözme başarısını gösterdi. Bunların arasında Ting-ling, Tiele, Teleüt, Töles, Telengit, Telenggit, Kil, Kiş, Kemek, Heftalit, Töles, Talış, As, Az, Aors, Wu-sun~Usun, Ti, Nizak, Kuman, Balamir, Karaton, Kırgız gibi birçok Türk kavim ve şahıs isimlerinin asıllarını ve manalarını halletmek mevcuttur. Bunların her biri Türkoloji’de birer devrim niteliğindedir. Otuz civarında eseri bulunan Dr. Yusuf Gedikli’nin en iddialı olduğu eseri ise Dillerin Şifresi adını taşımaktadır.
İLESAM İstanbul Şubesi Başkanı Cafer Vayni’nin yöneteceği ve Dr. Yusuf Gedikli’nin “Dillerin Şifresi ve Türkçe” başlıklı 79. Çınaraltı Sohbeti, 30 Mayıs 2016 Cumartesi günü saat 15.00’de Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat ve Müze Kütüphanesinde başlayacağı belirtildi.
Dr. Gedikli, İlesam'da Dillerin Şifresi Ve Türkçeyi Anlatacak
Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) İstanbul Şubesinin Çınaraltı Sohbetleri devam ediyor. İLESAM’da bu hafta Dr. Yusuf Gedikli, “Dillerin Şifresi ve Türkçe” başlıklı bir sohbet yapacak.