Dr. Karatas, Yilan Ve Akrep Sokmasinda Yapilmasi Gerekenleri Anlatti

Dr. Karatas, Yilan Ve Akrep Sokmasinda Yapilmasi Gerekenleri Anlatti

Tunceli Devlet Hastanesi acil hekimi Dr. Celal Oktay Karatas, yilan ve akrep sokmasinda yapilmasi ve yapilmamasi gerekenler hakkinda bilgilendirmelerde bulundu.

Tunceli Devlet Hastanesinde görevli acil hekimi Dr. Celal Oktay Karatas, özellikle yaz aylarinda artan yilan isiriklari ve akrep sokmalarinda yapilmasi gerekenler hakkinda açiklamalarda bulundu. Yilan ve akrep zehrinin etkilerinin türlerine, etkilenen bölgenin konumu ve kisinin metabolik yapisina göre degisiklik gösterdigini belirten Dr. Karatas, ’’Yilan isirigina ve akrep sokmasina maruz kaldigimizda öncelikli olarak panik yapmamali, nabzimizi hizlandiracak aktivitelerden kaçinmaliyiz. Bu yapacagimiz aktiviteler nabzi hizlandiracagindan dolayi zehrin etkisinin daha çabuk görülmesine neden olabilecektir. Yilan isirigi ve akrep sokmasindan etkilenen bölgenin kalp seviyesinin alt kisminda tutularak su ve sabunla yikanmasi gerekir. Etkilenen bölgeyi 8-10 santim yüksekligindeki bölgeden bandaj uygulamasi yapmaliyiz. Bu yaptigimiz bandaj uygulamasi dolasimi tamamiyla kesmemeli. Yapilan yanlislardan biri dolasimi tamamiyla etkileyecek sekilde turnike uygulamasi yapilmasidir. Bu yapilan uygulama etkilenen bölgenin alt kismindaki dokunun nekrozuna neden olmaktadir. Bu yüzden asiri sikacak sekilde olmayacak sekilde bandaj uygulamasi yeterli olacaktir’’ dedi.

Zehirlenen bölgenin emilmesi veya kesilmesinin sakincalarina vurgu yapan Dr. Celal Oktay Karatas, “Siklikla yapilan bir baska hataya deginecek olursak zehirlenen bölgenin emilerek o zehri çikarma islemi ve kesilerek o bölgeden zehri atma islemi. Bu islemlerden öncelikli olarak zehri emerek bir diger kisinin çikarmaya çalismasi kisinin agzinda minimal da olsa bir yara varsa o kisinin de zehirlenmesine yol açacaktir. Diger yanlis ise kesilen bölgenin temizlenmeye çalisilmasi, kesim bölgesinden sonra zehrin dolasima daha hizli katacak ve kisinin zehirlenme sürecini hizlandiracaktir. Bu hatalari yapmamayi öneriyoruz’’ diye konustu.

Bandaj uygulamasinin ardindan yapilmasi gerekenler hakkinda bilgi veren Dr. Karatas, “Son olarak bandaj uygulamasi yapildiktan sonra bölgede kalan 8-10 santimlik kisma buz uygulamasinin yapilmasi dolasimi biraz daha yavaslatacaktir. Bu islemleri yaptiktan sonra 112 ile irtibata geçip en yakin saglik kurulusuna basvurmalisiniz” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile