Dr. Keleş Açıklaması

Dr. Keleş Açıklaması

Aksaray Halk Sağlığı Müdürü Dr. Oğuz Keleş, 17 Nisan "Dünya Hemofili Günü" dolasıyla yaptığı açıklamada, Hemofili hastalığının bulaşıcı bir hastalık olmadığını belirterek, bu hastalığın kalıtsal olarak nesilden nesile geçtiğini ve sadece erkeklerde görülen ciddi bir kan hastalığı olduğunu söyledi.


Halk Sağlığı Müdürü Dr. Oğuz Keleş, Hemofili hastalığının kanın pıhtılaşmasını sağlayan bazı proteinlerin eksikliği nedeniyle oluşan kanama hastalığı olduğunu ifade etti.

Bu hastalığın kalıtsal olarak nesilden nesile geçtiğini ve sadece erkeklerde görülen ciddi bir kan hastalığı olduğunu kaydeden Dr. Keleş, "Hemofili bulaşıcı bir hastalık değildir. X kromozomuna bağlı genetik bir hastalık olduğundan ailenin erkek bireylerinde ortaya çıkar, kadınlar ise taşıyıcıdır. Eğer baba hemofili hastası, anne sağlıklıysa tüm erkek çocuklar sağlıklı olur. Kız çocuklar hemofili genini taşırlar ancak hasta değillerdir. Annede hemofili geni varsa ve baba sağlıklıysa kız çocuklar yüzde 50 ihtimalle taşıyıcıdır; erkek çocuklar da yüzde 50 ihtimalle hemofili hastasıdır. Nadirende olsa, kalıtımsal bir geçiş olmadığı halde bir kişide de hemofili gelişebilir” dedi.


Dr. Keleş, hemofili hastalarında vücudun değişik kısımlarında aşırı kanamalar meydana geldiğini ve bunun faktör 8 ve 9’un kan seviyesine bağlı olarak değiştiğini söyledi.

DR. Keleş, “Hemofilinin belirtisi kanamadır. Erkek çocuklarda genellikle 1-2 yaşlarında çarpmalar ve düşmeler sonrası kol ve bacak derilerinde morarmalar ile diz ve dirsek gibi eklemlerde ağrılı şişlikler ortaya çıkar. Bu şikayetlerin nedeni deri altına ve eklem içine olan ve durmayan kanamalardır. En çok etkilenen eklemler diz, bilek ve dirseklerdir. Kanama yaşayan hastalar klinik açıdan belirgin bir ağrı ve şişlik ortaya çıkmadan önce etkilenen alanda ılık bir karıncalanma hissi tarifler. Tekrarlayan kanamalar eğer hızla müdahale edilmezse eklem kıkırdağına ve kemiğe zarar vererek, zaman içerisinde eklem hasarı oluşur ve sakatlık meydana gelebilir. Bazı kanamalar hayatı tehdit edici olabilir ve acil müdahale gerektirir. Bir türlü durdurulamayan burun kanamaları, dişeti kanamaları, sünnet sonrası kanamalar ve kesilen yerin geç iyileşmesi dikkati çeken diğer şikayetlerdir. Hemofili hastalarında kanama, hastalığın şiddetine bağlı olarak hayat boyu devam eder“ diye konuştu

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile