Dr. Ögr. Üyesi Banu Süzen Uyardi Açiklamasi 'Tam Tahilli Undan Üretilen Ekmegi Tüketin'

Dr. Ögr. Üyesi Banu Süzen Uyardi Açiklamasi 'Tam Tahilli Undan Üretilen Ekmegi Tüketin'

Türkiye’nin ilk gastronomi lisesinde ögrencilere ekmegin tarihi ve kaliteli ekmek yapimi anlatildi. Ögretim Üyesi Banu Süzen, "Pisirilen ekmegin de saglikli olmasi gerekiyor. Biz diyetisyenler rafine edilmis beyaz undan degil de tam tahilli undan yapilmis ekmegin daha saglikli oldugunu düsündügümüz için onu tavsiye ediyoruz” dedi.

Ürgüp Kapadokya Gastronomi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Kapadokya Üniversitesi is birligiyle ögrencilere ekmegin tarihçesi anlatilarak, kaliteli ekmek yapimi uygulamali olarak gösterildi. Düzenlenen panelde konusan Kapadokya Üniversitesi Saglik Bilimleri Yüksek Okulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Ögretim Üyesi Banu Süzen, “Ekmek tarih boyunca arkeolojik kalintilarda, antik kitabelerde ve hikayelerde yerini almis bir besindir. Biz ekmege birçok seyi atfediyoruz. Destanlarda siklikla yemekler tasvir edilir. Bu tasvirlerde özellikle av eti ve yaninda ekmegin tüketildigini tasvir eder. Özellikle Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde 46 çesit ekmegin bu topraklarda yapildigina dair bilgiler var ve ekmeklerin tariflerine de ulasilabiliyor” dedi.

Ekmegin toplumumuzun ve kültürümüzün en önemli parçasi oldugunu söyleyen Süzen, “Biz ekmegi kutsal sayariz. Burada ekmek nasil üretiliyor, ekmek nasil yapiliyor, iyi bir ekmek nasil olmali ve iyi bir ekmek nasil pisirilir, ayrica ekip halinde nasil çalisilir bunu ögretiyoruz. Iyi bir ekmek, iyi bir ekmeklik unla olacaktir. Bunun için de iyi bir yogurma, iyi bir mayalanma, iyi bir pisirme süreci gerekiyor. Kullandigimiz malzemelerin kaliteli olmasi gerekiyor. Pisirilen ekmegin de saglikli olmasi gerekiyor. Biz diyetisyenler rafine edilmis beyaz undan degil de tam tahilli undan yapilmis ekmegin daha saglikli oldugunu düsündügümüz için onu tavsiye ediyoruz” seklinde konustu.

Ürgüp Kapadokya Gastronomi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Kapadokya Üniversitesi ögrencileri daha sonra usta sefler nezaretinde hamur yogurarak ekmek yapti. Düzenlenen panele Nevsehir Il Milli Egitim Müdürü Memet Polat, Kapadokya Üniversitesi akademisyenleri, Kapadokya Gastronomi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Kapadokya Üniversitesi ögrencileri katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile