Dr. Ögr. Üyesi Özturan Açiklamasi 'Ruh Ve Beden Sagligi Için Günde 30 Dakika Egzersiz Yapin'

Egzersizin saglikli yasam için önemine dikkat çeken Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. Ögr. Üyesi Beril Özturan, “Her gün en az 30 dakikanizi fiziksel aktivite için ayirdiginizda daha saglikli bir vücuda sahip olabilir, yasam kalitenizi artirabilir ve kronik saglik problemlerine yakalanma riskini azaltabilirsiniz” dedi.

Liv Hospital Ankara’dan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. Ögr. Üyesi Beril Özturan, 10 Mayis Saglik Için Hareket Et Günü dolayisiyla uyarilarda bulundu. Egzersizin faydalarini siralayan Dr. Ögr. Üyesi Beril Özturan, “Egzersiz kas kuvvetini, dayanikliligini, esnekligini artirir, kiloyu azaltir ve korur, kalp damar hastaliklarinin riskini azaltir, kan sekeri ve kan yaglarinin düzeylerini düsürür, psikolojik durumu ve uyku kalitesini düzeltir, kemik mineral yogunlugunu artirir, bazi kanser tiplerini ve kronik agriyi azaltir” seklinde konustu.



“Ruh ve beden sagligi için günde 30 dakika egzersiz yapin”

Yetiskinlerde kalp hastaliklari ve inme riskinden korunmada Amerikan Kalp Dernegi’nin egzersiz önerilerinde bulunduguna dikkati çeken Özturan, “Günde en az 30 dakika, haftada en az 5 gün orta siddette aerobik egzersiz ya da haftada 3 gün, 25 dakika siddetli egzersiz önerilmektedir. Dirençli egzersizlerin kan basincini düsürdügü, oksijen tüketim degerini arttirdigi ve vücut yaglarini azalttigi bilinmektedir. Ayrica metabolik sendrom risk faktörleri olan obezite, HbA1c ve sistolik kan basinci üzerine de etkileri bulunmaktadir ”ifadelerini kullandi.

“Egzersiz depresyon ve demans riskini azaltir”

Egzersiz programlari ile depresyon semptomlarinda ve demans gelisim riskinde azalma görüldügünü belirten Özturan, “Obezite yani fazla kilolu olmak, pek çok kronik hastaliklar ve psikolojik sorunlarla iliskilidir. Obezite tedavisinde egzersizin kilo kaybi üzerine etkisi diyetten daha azdir. Egzersiz özellikle diyetle birlikte etkili bir kilo verme aracidir. Baslangiçta haftada 3-5 gün, 30-45 dakikalik orta siddette egzersiz, uzun dönemde ise haftanin her günü veya çogu gününde, en az 30 dakika veya üzerinde orta siddette fiziksel aktivite olmalidir” seklinde konustu.



“Kireçlenmeye karsi etkili”

Obezite ile birlikte bulunan kireçlenme (osteoartrit), fibromiyalji, bel agrisi ve migren gibi kronik agri sendromlarinda da egzersizin oldukça etkili oldugunun altini çizen Dr. Ögr. Üyesi Özturan su bilgileri paylasti:

“Osteortritte kilo vermek ekleme olan yükü azalttigi gibi inflamasyonuda azaltarak sikâyetlerde gerileme yapmaktadir. Özellikle karin yaglanmasi ciddi bel agrisi ile iliskili bulunmustur. Osteoporozda kosma, siçrama gibi egzersizler önerilirken, 50 yas üzeri ve egzersiz aliskanligi olmayanlarda aerobik, aralikli kosma gibi düsük siddetteki egzersizler daha uygundur.”

“Günlük yasaminizda hareket aliskanligi kazanin”

Günlük yasamda da hareket etmek için firsatlar olusturabilecegini kaydeden Dr. Ögr. Üyesi Özturan, “Sagliginiz elverdigi ölçüde asansör yerine merdiven kullanin, evcil hayvanlariniz varsa onu gezdirin, isleriniz kendiniz yapin, dans edin. Unutmayin düzenli egzersiz ruh ve beden olarak daha saglikli, daha mutlu ve enerjisi yüksek bireyler olmanizi saglayacaktir” diyerek sözlerini sonlandirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile