Dr. Ögretim Üyesi Koçer Açiklamasi 'Covid Geçiren Hastalar Mutlaka Kontrole Gitmeli'
Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Ögr. Üyesi Bülent Koçer, Covid geçiren hastalarin mutlaka 1 ay sonra ve 3 aylik periyotlar halinde bir hekime kontrole gitmelerini önererek, “6 ay da geçse akcigerde bir hasar biraktigini görüyoruz ve bunlarin tedavileri de mutlaka uzman bir hekim tarafindan gerekmekte” dedi.
Medicana Konya Hastanesi Iç Hastaliklari Uzmani ve Tibbi Direktör Dr. Ögr. Üyesi Bülent Koçer, günümüzün güncel hastaligi olan Covid-19’un yeni bir varyanti Omicron’un çok hizli yayildigini belirtti.
Türkiye’de çok yogun vaka sayisina ulasildigini söyleyen Dr. Ögretim Üyesi Bülent Koçer, “Günlük 64 bin, 65 bin vakalara kadar çikiyoruz. Omicron daha hizli yayilmasina ragmen Delta varyantina göre çok daha hafif seyrediyor. Hastaneye yatis oranlarimiz biraz daha düsük. Ama yine de önlemler almamiz gerekiyor. Özellikle maske kullanimi, toplu alanlara çok fazla girmemek ve el temizligi çok önemli” dedi.
Hastalarda hastaneye yatis endikasyonunu nasil yaptiklarini anlatan Bülent Koçer, “Özellikle zatürre varsa, atesi yüksekse, kuru öksürügü çok fazlaysa ve nefes darligi oluyorsa biz bu hastalari hastaneye aliyoruz. Genelde semptomatik yani bir gribe benzer belirtiyle su anda seyretmekte. Burun akintisi, hafif ates, öksürük, kas ve eklem agrilariyla hastalik kendini göstermekte. Mutlaka bu belirtileri hissedenlerin yine bir PCR testiyle bunu kontrol etmesini öneriyoruz. Sonrasinda hastalarin Covid geçirdikten sonra maalesef akciger problemi olabiliyor. Akcigerde kalinlasmalar basliyor ve nefes darligi gelisebiliyor ya da kalp-damar problemleri çikabiliyor. Pankreasa da saldirabildigi için seker hastaligi bir anda baslayabiliyor. O yüzden Covid geçiren hastalarin mutlaka 1 ay sonra ve 3 aylik periyotlar halinde bir hekime kontrole gitmelerini öneriyoruz. Çünkü 6 ay da geçse akcigerde bir hasar biraktigini görüyoruz ve bunlarin tedavileri de mutlaka uzman bir hekim tarafindan gerekmekte” ifadelerini kullandi.
“HASTALARIMIZI ÇOK SIKI TAKIP EDIYORUZ”
Hastanede özellikle Covid vakalarinda gögüs, dahiliye ve enfeksiyon hastaliklari bölümünde 3 poliklinikte hizmet vermeye çalistiklarini aktaran Koçer, “Uzman hekimlerimiz tarafindan Covid hastalarinin tespiti yapildiktan sonra durum degerlendirmesi yapiliyor. Eger hastalarin durumlari agir, yasli ve ek hastaligi varsa solunum yetmezligi, akciger problemi, zatürre olanlar mutlaka tedaviye alinmak üzere hastanemizde özel ayrilmis bir kata yatiriyoruz ve orada tedavilerine basliyoruz. Poliklinikte olan hastalarimizi da eger semptomlari çok hafifse, kan degerleri düzgünse o zaman evde izolasyon seklinde tedavilerini veriyoruz. Çok siki takip ediyoruz. Sürekli ariyoruz ve onlarin da bizi aramasini istiyoruz. Çünkü bilindigi gibi 5. günden sonra vücutta agir bir reaksiyon baslayabiliyor ve bu da hastanin ölümüne kadar giden bir sürece yol açabiliyor. O yüzden biz hastalarimizi siki takip ediyoruz” diye konustu.
(Enver Furkan Çelebioglu - Ibrahim Yetkin-IHA)