Dr. Özcan Açiklamasi 'Çocuklara Depremle Ilgili Anlayabilecekleri Düzeyde Bilgiler Verilmeli'

Dr. Özcan Açiklamasi 'Çocuklara Depremle Ilgili Anlayabilecekleri Düzeyde Bilgiler Verilmeli'

SANKO Üniversitesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sagligi ve Hastaliklari Bölümünden Uzm. Dr. Burcu Gökalp Özcan, depremde yetiskinler gibi çocuklarin da çok zor günlerden geçtigini belirterek, çocuklara dogal afetler ve depremle ilgili yaslarina uygun, anlayabilecekleri düzeyde bilgiler verilmesi gerektigini söyledi.

Depremden etkilenen çocuklar için animasyonlarin, kitaplarin, oyuncaklarin, kuklalarin anlatimda faydali olacagini ifade eden Dr. Özcan, su noktalara dikkat çekti:

“Bu konuyu konusurken üzgün degilmis gibi davranmayin. Eger konusmaya hazir degillerse zorlamayin. Duygu yükü agir cümleler yerine “yasananlardan dolayi üzgünüm” demeniz yeterli olacaktir. Dinlemeye hazir olun ancak zorlayici olmayin. Çocugunuz zor sorular sorarsa ögrenip/düsünüp daha sonra bilgi vereceginizi söyleyebilirsiniz. Sosyal medya/haber içerikleri çocuklara uygun olmayabilir, izleyecegi içerikleri lütfen denetleyin.”

“Çocuklar farkli ruhsal ve duygusal tepkiler verilebilir”

Çocuklarin farkli yas dönemlerinde farkli ruhsal ve duygusal tepkiler verebileceginin unutulmamasi gerektiginin altini çizen Dr. Özcan, çocuklarla konusurken dikkat edilmesi gerekenleri ise söyle siraladi:

“Sakin olun, yumusak ve kibar bir biçimde konusun. Olay hakkindaki görüslerini dinleyin. Göz seviyelerinde konusmaya ve anlayabilecekleri kelimeler ve açiklamalar kullanmaya çalisin. Yaslarina göre ilgileri hakkinda sohbet etmeye ve oyun oynamaya çalisin. Onlara zaman taniyin ve ilgi gösterin. Günlük rutinleri devam ettirmeleri için yardim edin. Ne olduguna dair gerçek bilgileri paylasin ve güncel durumu anlatin. Üzgün olmalarina izin verin. Güçlü olmalarini beklemeyin. Düsüncelerini ve korkularini yargilamadan dinleyin. Karsilastiklari tehlikeleri sorun, onlari destekleyin ve zarar görmekten en iyi nasil kaçinacaklarini tartisin. Baskalarina yardim edecek firsatlara izin verin ve tesvik edin.”

“Okul öncesi dönemdeki çocuklarla iletisim”

Okul öncesi dönemdeki çocuklarla iletisim kurarken soru sormalarina izin verilmesinin önemine deginen Dr. Özcan, söyle devam etti:

“Okul öncesi dönemdeki çocuklarla iletisim kurarken açik, net ve birbirine yakin cümlelerle çocugun yasina uygun cevaplar verin. Oyunlar oynayin, güvende hissetmesi için bol bol sarilin. Depremi sahneleyen oyunlar kuruyorsa izin verin, oyuna eslik edin.”

“Ilkokul dönemindeki çocuklarla iletisim”

Dr. Özcan, ilkokul dönemindeki çocuklarla iletisim konusunda dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili ise su önerilerde bulundu:

“Rutini korumaya özen gösterin. Okula gitmek, spor yapmak, uyku düzenini eskiye döndürmek çok önemli. Ögretmeniyle ve arkadaslariyla iletisim kurmasi ve iletisimi sürdürmesini saglayin. Çocugunuzun düsüncelerini ve duygularini iyi anlamaya çalisin. Bunun için önce kendi duygu ve düsüncelerinizi çocugunuzla paylasin.”

“Ergenlik dönemindeki çocuklarla iletisim”

Her yas döneminde oldugu gibi ergenlik dönemindeki çocuklarla da iletisimin büyük önem tasidigini vurgulayan Dr. Özcan, su bilgileri paylasti:

“Yalniz kalma istegine anlayis gösterilmelidir. Ögüt vermeden onlarla sohbet etmeye çalisin. En kisa sürede rutinlerine geri dönün. Arkadaslariyla paylasmasina destek verin. Sevdigi projeler, yardim faaliyetleri ve sosyal etkinliklere katilimini saglayin. Gündelik islerinizde yardim firsati olusturun. Kararda söz hakki almasi önemli ancak anne-baba rolü gibi agir sorumluluklar degil. Örnegin ne yemek istedigi, bugün nereye gitmek istedigi gibi konularda karari ona birakabiliriz.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile