Dr. Özde 'Anne Sütü Yaratandan Yaratilana En Güzel Hediyedir'

Dr. Özde 'Anne Sütü Yaratandan Yaratilana En Güzel Hediyedir'

DÜZCE – Dr. Sükriye Özde, “Dogumdan sonra ilk gelen kolostrum dedigimiz anne sütü, bebegin ayni zamanda ilk asisi oldugu için çok önemlidir” dedi.

Düzce Üniversitesi Tip Fakültesi Hastanesi Bashekim Yardimcisi ve Tip Fakültesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Anabilim Dali Dr. Ögretim Üyesi Sükriye Özde, saglikli bebek yetistirmede anne sütünün önemi hakkinda dikkat çekici bilgiler paylasti.

Saglikli bir bebek yetistirmek için anne sütünün önemini vurgulayarak sözlerine baslayan Sükriye Özde, “Bütün bebekler ve çocuklar saglikli olmak, sagligini korumak için yeterince beslenme hakkina sahiptir. Emzirme ise; bebeklere ve çocuklara bu hakki saglayan en ideal yöntemdir. Saglikli bir büyümeye giden yolda atilmasi gereken ilk adim anne sütü ile emzirmenin korunmasi, desteklenmesi ve yayginlastirilmasidir. Her annenin sütü bebegine özeldir. Dogumdan sonra ilk yarim saatte, anne ile ten tene temasi saglayip emzirmeliyiz. Yeni dogan bir bebegin ilk ihtiyaci annesinin kokusu, sicakligi ve onun sütüdür. Ne kadar erken emzirmeye baslarsak anne bebek bagi o kadar çabuk olusacak ve anne sütünden bebek bolca faydalanacaktir. Dogumdan sonra ilk gelen kolostrum dedigimiz anne sütü, bebegin ayni zamanda ilk asisi oldugu için çok önemlidir. Anne sütü ilk 6 ay bebegin tüm ihtiyaçlari karsilar ve büyümesi için tek basina yeterlidir, taze ve ekonomik bir besindir” dedi.



Anne sütünün faydalari

Bebek emzirmenin anne ve bebek için faydalari hakkinda da bilgi veren Özde, “Anne sütünün bebege faydalarini sayacak olursak; her zaman sterildir, isi derecesi idealdir, hidrasyon için gerekli suyu saglar, besin degerleri bebegin ihtiyaçlarina uygundur, koruyucu etmenleri içerir, hormonlar ve büyüme faktörleriyle bebegin saglikla büyümesini destekler. Anne sütü alan bebekte solunum ve sindirim sistemi enfeksiyonlari daha az görülür, orta kulak iltihabi riskini azaltir. Saglikli çene ve dis gelisimini destekler. Tip I,2 diyabetes mellitus, çöliak, obezite gibi kronik hastaliklarin riskini azaltir. Astim, atopik dermatit gibi alerjik hastaliklara karsi koruyucudur. Ruhsal, bedensel ve zeka gelisimine yardimci olur. Anne-bebek arasindaki bagin saglikli olusmasini saglayarak bebeklerin huzurlu ve mutlu olmasini saglar. Anne için faydalari ise; her zaman ucuz, hazir ve zahmetsizdir. Anne ve bebek arasindaki duygusal bag güçlenir, yeni bir gebeligi önlemede etkilidir. Annenin; meme kanseri, over kanseri riskini azaltir. Osteoporoz ve anemiden korur” diyerek emzirmenin saglikli bir bebek yetistirmenin yaninda annenin sagligini korumada da ne kadar önemli oldugunu vurguladi.

Bebekler her istediginde emzirilmelidir

Bebeklerin her istediginde mutlaka emzirilmesi gerektiginin ve akillardan çikarilmamasinin altini çizen Dr. Ögr. Üyesi Özde, “Ilk ay bebek emzirme sikligi en yüksek olan aydir. 2. ve 3. aylarda bebek emmeyi ögrenir ve midesi ilk aya göre büyür. Bu nedenle bebek emzirme sikligi degisir. Bebek, bir defada daha çok süt aldigi için daha uzun süre acikmadan uyuyabilir. Emzirme araliklari uzar. 6 aydan sonra ek gidalar sayesinde süre sikligi yine degismeye devam eder. Yeni dogan bebekler için emzirme sikligi kisiden kisiye farklilik gösterse de gün içerisinde ortalama 2 saatte bir emzirilmesi gerekir. Normal sartlarda bir bebek tek bir memede 15-20 dakika kalmalidir. Eger bebek hala emmek istiyorsa diger memeyle emzirilmeye devam edilmelidir. Ilk aydan sonra bebekler güçlü bir sekilde emmeyi ögrenir. Bebek emzirme saatleri eger bebegin gelisimi ideal sekilde ilerliyorsa uzamaya baslar. Örnegin 2 aylik bebek emzirme sikligi geceleri eger kendi uyanmiyorsa 4 saat kadar beklenilebilir. Bebek emzirme sikligi 3 ayin sonunda uzamaya baslar. Alti aydan sonra baslanilan ek gidalar sayesinde günde 4-5 kez emzirilmeye kadar düser” ifadelerini kullandi.

Bebegin aciktigini ve doydugunu gösteren belirtiler

Bebegin emmek istedigini anlatan birtakim isaretleri oldugunu söyleyen Özde bunlari; “Bebek elini agzina götürüyor ve parmaklarini emmeye çalisiyorsa, agzini açarak dilini disari çikariyorsa, kucaga alindiginda kafasiyla meme ariyorsa bu bebegin emmek istedigine isarettir” seklinde siraladi.

Basarili emzirmenin anneye ve bebege ait belirtilerinin oldugunu vurgulayan Dr. Özde, anneye ait belirtilerini; “Emzirme önce ve sonrasinda memede dolgunluk, bebek emerken diger memeden süt akmasi, memelerde igneler batma hissinin varligi, dogum sonrasi ilk günlerde emzirme sonrasi rahimde kasilmalarin hissedilmesi, meme basinda agri olmasi” seklinde siralarken, bebege ait belirtilerinde ise; beslenme yeterliliginin en önemli göstergesinin haftalik tarti alimi oldugunu vurgulayarak, ilk 6 ayda 150-250 gr/ hafta tarti aliminin ideal oldugunu söyledi.

Ayrica günlük en az 5-6 defa idrar çikisi ve bir defa da kaka yapiyor olmasinin bebegin yeterli beslendiginin isaretlerinden oldugunu sözlerine ekledi.

Daha huzurlu olurlar

Anne sütü alan bebeklerin sindirim sistemi yakinmalarinin mama alanlara göre kesinlikle daha az oldugunun altini çizen Dr. Sükriye Özde, anne sütü alan bebeklerin daha huzurlu bebekler oldugunu vurguladi.

Birçok annenin, sütünün yetersiz oldugunu düsünerek ek besine ya da mamaya basladigini söyleyen Özde, “Her anne iki bebek büyütecek süt üretme kapasitesine sahiptir. Bazen bebekler yeterince süt almazlar ancak; bunun genellikle nedeni bebeklerin yeterli veya etkin emmemesidir. Bu süreçte anneleri; anne sütünün artmasi için; yorgunlugunu, uykusuzlugunu paylasip destekleyerek endise ve stresini azaltmak anneye ve bebege verecegimiz en kiymetli hediyedir. Anne sütünü arttirmak için; bebegi her istedigi zaman istedigi kadar emzirmek de çok etkilidir. Anne sütü ne kadar talep olursa o kadar çok olacaktir. O nedenle sütünüzü arttirmak için özellikle ilk on gün boyunca saate bakmaksizin bol bol emzirin. Emzirmek anneler için anne ile bebek arasinda bagi güçlendirir ve anne için dogal sakinlestiricidir” dedi.



Emzirme destek sistemi nedir

Emzirme destek sistemi hakkinda da bilgi veren Özde, “Anne ya da bebek kaynakli bazi saglik sorunlari nedeniyle yeterli emzirme mümkün olmadigi durumlarda, anne sütü eksikligi ya da yoklugu gibi durumlarda gelisimlerini sürdürebilmeleri için çocuk doktorunuza danisarak bebeklere beslenme destegi verilmesi gerekebilir. Ebeveynler; sagilmis anne sütü, devam sütü gibi beslenme desteklerini kimi zaman biberon, fincan ya da kasikla verirler. Aslinda bebegin olumlu beslenme aliskanliklari gelistirmesine ve anne ile bag kurmasina yardimci olan baska bir yöntem vardir: Emzirme destek sistemi (EDS). Emzirme destek sistemi, beslenme takviyesi verilmesi gereken bir bebegin hem memeden emip hem de ihtiyaç duydugu gidalari almasina yardimci olan bir araçtir. Bu emzirmeyi destekleyici sistemde; bir tüpün ucu, meme basina sabitlenerek memeyi kavrayan bebegin agzina dogru sokulur. Tüpün ucu, bebegin agzina memenin ucu kadar yerlestirilmelidir. Tüpün diger ucunda ise sagilmis anne sütünün bulundugu biberon benzeri bir hazne bulunur” seklinde konustu.



“Hastanemiz anne ve bebek dostu hastanedir”

Bebekler için anne sütünün önemini tekrar vurgulayarak sözlerine devam eden Düzce Üniversitesi Tip Fakültesi Hastanesi Bashekim Yardimcisi ve Tip Fakültesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Anabilim Dali Dr. Ögr. Üyesi Sükriye Özde, “Anneler bebeklerini anne sütü ile besleyerek bebeklerinin üzerine en iyi yatirimi yapmis olurlar ve yarinlarini garanti altina alirlar. Anne sütü; Yaratandan yaratilana en güzel hediyedir. Bu nedenle anne sütü her bebegin en dogal hakkidir. Saglikli nesiller için anne sütünün öneminin farkindayiz. Hastanemiz; Anne ve Bebek Dostu Hastanedir” diyerek sözlerini sonlandirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile