Avrupa Birligi ve Türkiye tarafindan finanse edilen, Saglik Bakanligi Saglik Hizmetleri Genel Müdürlügü Kan ve Kan Ürünleri Dairesi Baskanligi tarafindan yürütülmekte olan ‘Türkiye’de Kan Transfüzyon Yönetim Sisteminin Gelistirilmesi için Teknik Yardim Projesi’ ikinci yilini tamamladi. ‘Düsün Koru Yönet’ sloganiyla sürdürülen projenin farkindaligini artirma faaliyetleri kapsaminda kan bagisinin önemine dikkat çekmek için ‘Dünya Gönüllü Kan Bagisçilari Günü’nde çevrimiçi basin toplantisi düzenlendi.
Toplantinin açilis konusmasini yapan projenin takim lideri Prof. Dr. Idil Yenicesu, “Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) her yil bugüne özgü bir slogan olusturuyor. Bu yilin slogani da ‘Kan Ver ki Dünyanin Nabzi Atmaya Devam Etsin’ seklinde paylasildi” dedi.
Her geçen gün kan ihtiyacini karsilayacak kan bagisçisi sayisinin azaldigina dikkat çeken Yenicesu, ülke nüfusunun giderek yaslanmasindan ve genç nüfusun giderek azalmasindan dolayi bu sayinin azaldigini ifade etti.
Hasta kan yönetimi uygulamalarinin ihtiyaci karsilayacak bir yöntem olduguna deginen Yenicesu, “60 ve 79 yas arasindaki popülasyonun bin nüfus basina ihtiyaci hasta kan yönetimi uygulamalari hayata geçirilmeden önce 144’tü, bu uygulamalar hayata geçirilince 103’e kadar düstü. Bu uygulamalarda kullanilacak kan bileseni oranlarinda yaklasik yüzde 20 ile 40 arasinda bir azalma saglama mümkün oluyor” diye konustu.
Türk Kizilay’in kan bagisçisi kazanim programlarini basariyla uyguladigini söyleyen Yenicesu, “Bizim de bir yandan artma ihtimalini gördügümüz grafigi karsilayabilmek için kan bilesimlerinin optimum kullanimina imkan verecek, bir yandan da ihtiyaci azaltacak hasta kan yönetim uygulamalarini hayata geçirmemiz gerekiyordu. Bu projeyle de bunu saglamis olduk. Bunu saglayamazsak kan bagisçisi popülasyonu olan genç grubun 65 yas üstü olan gruba olan oraninin yillar içinde ne sekilde azaldigini da görme sansina sahip olabiliriz” açiklamasinda bulundu.
Toplantida bir sunum gerçeklestiren Türk Kizilay Kan Hizmetleri Genel Müdürlügü Medikal Direktörü Dr. Levent Sagdur, “Kan bagis sayilarimiza baktigimizda Türk Kizilay tarafindan gönüllü bagisçilarindan toplanan kan bagis sayilari düzenli olarak artis göstermektedir. Ancak 2020 yilinda görülen pandeminin etkisiyle bir önceki senenin üzerine çikamadik. Pandemi döneminde bütün dünyada kan bankaciligi alaninda zorlu bir dönem oldu. Bu seneki hedefimiz 2 milyon 950 binleri bulmak kan bagisinda. Türk Kizilay tarafindan 2021 yilinda 2 milyon 947 bin ünite kan bagisi toplanmasi hedeflendi. Ilk 5 aylik dönemde 1 milyon 140 bin 131 ünite kan bagisi toplandi. 2019 yilinda ülke kan bagisi ihtiyaci 3 milyon ünitenin üzerindeyken pandeminin etkisiyle 2020 yilinda ülke olarak toplanan kan bagisi 2 milyon 700 bin olarak gerçeklesti. Ülke kan ihtiyacinin yüzde 90’i Türk Kizilay, yüzde 6’si süreli bölge kan merkezleri ve yüzde 4’ü transfiron merkezleri tarafindan karsilandi” dedi.
Türkiye’de toplam 11 milyon 858 bin 574 bagisçi bulundugu bilgisini veren Sagdur, “Bunlarin yüzde 83’ü erkek, yüzde 17’si kadin bagisçilardan olusmakta. Ögretim durumlarina baktigimizda yüzde 31’i lise mezunu, yüzde 24’ü lisans mezunu” ifadelerini kullandi.
Çevrim içi toplantiya Avrupa Birligi Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkinma Bölümü Baskani Angel Gutierrez, Hollanda Akademik Enstitü IDTM Direktörü ve ISBT WP Global Kan Güvenligi Baskani Dr. Martin Smid, Saglik Bakanligi Saglik Hizmetleri Genel Müdürlügü Kan ve Kan Ürünleri Daire Baskani Dr. Himmet Durgut, il saglik müdürleri, bashekimler, doktorlar ve dernek yöneticileri katildi.
Dr. Sagdur Açiklamasi 'Kan Bagisinda Hedefimiz Bu Sene 2 Milyon 950 Binleri Bulmak'
ANKARA – Türk Kizilay Kan Hizmetleri Genel Müdürlügü Medikal Direktörü Dr. Levent Sagdur, “2020 yilinda görülen pandeminin etkisiyle bir önceki senenin üzerine çikamadik. Pandemi döneminde bütün dünyada kan bankaciligi alaninda zorlu bir dönem oldu. Bu seneki hedefimiz 2 milyon 950 binleri bulmak kan bagisinda” dedi.