Dr. Şentürk Açıklaması

Ardahan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ulaş Şentürk, Kurban Bayramı'nda aşırı et ve tatlı tüketiminden kaçınılması gerektiğini söyledi.


Kronik hastalığa sahip olan bireylerin (kalp damar hastaları, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları ve böbrek hastaları) risk altında olduğunu ifade eden Dr. Şentürk, "Kurban bayramında iştahımızın kurbanı olmamak için yediklerimize dikkat etmeliyiz. Bayramda şeker ve şekerli besin tüketiminin yanı sıra et tüketimimiz de artmaktadır. Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Özellikle yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu durumda aşırı beslenmeden en çok olumsuz etkilenecek gruplar; kalp-damar hastaları, yüksek tansiyon hastaları, böbrek hastaları, şeker hastaları ve mide hastalarıdır. Bayramda kontrolü kaybederseniz; gaz, hazımsızlık, mide bulantısı, tansiyon yükselmeleri ve baş ağrısı gibi sağlık problemleriyle karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidir." dedi.

Bayramda dikkat edilmesi gereken hususlara değinen Dr. Şentürk, "Güne mutlaka kahvaltı ile başlanmalıdır ve öğün atlanmamalıdır. 3 ana öğün tüketilmelidir. Etlerin doymuş yağ ve kolesterol oranları yüksektir. Etin üzerinden görünür yağlar ayrılsa dahi kırmızı etin yağ içerdiği unutulmamalıdır. Kesilen kurban etini hemen tüketilmemelidir. Çünkü yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratır. Bu sebeple de hazımsızlık, şişkinlik gibi mide rahatsızlıkları meydana gelmektedir Pişirme yöntemi olarak kızartma ve kavurmadan kaçınılmalıdır. Bunların yerine haşlama, fırında pişirme ve ızgara yöntemiyle etler pişirilmelidir. Etler mangal yapılacaksa; kömürleşecek şekilde pişirilmemesi gerekmekte, ateşten 15 santimetre uzakta olmasına ve birden yüksek ısıda pişirmemeye çalışılmalıdır. Böylece oluşan kanserojen ögelerin önlenmesini sağlarız." dedi.

Kurban Bayramı'nda et tüketimi nedeniyle sebze tüketiminin azaldığına da dikkat çeken Dr. Ulaş Şentürk, şöyle devam etti;
"Et yemeklerimizin yanına mutlaka salata veya etleri sebze yemeklerinin içine katarak pişirmeye özen gösterin. Böylece hem posa tüketimi, hem de Vitamin ve mineral yetersizliğini önlemiş olursunuz. Günlük 2 veya 2 buçuk litre su tüketimine dikkat edilmelidir. Yapılan ikramlardan küçük miktarda tüketmeye özen gösterilmeli, ikram edilen hamur tatlıları ve çikolata yerine sütlü tatlılar ve meyveler tercih edilmelidir. Sakatat tüketimine dikkat edilmeli, kolesterol ve yağ içeriği fazla olduğundan tüketilmemelidir. Şekerlemeler ve tatlılardan mümkün olduğunca uzak durmak gerekir."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile