KTO Karatay Üniversitesi Medicana Tip Fakültesi Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. Ögretim Üyesi Sinan Bagçaci, teknolojik gelismelere bagli olarak bogun fitigi görülme sikliginin giderek arttigini söyledi.
Bel omurgasindan sonra boynun vücudun en hareketli omurga segmenti oldugunu ifade eden Dr. Ögretim Üyesi Sinan Bagçaci, "Omurga boyun bölgesinde kafanin agirligini tasimakla birlikte, bas ve boyunda birçok eklemden olusan yapi; hareketlerin yapilmasini ve bas kontrolünü saglamaktadir. Omurlar arasinda bu hareketlerin saglanmasi ve boyuna binen yüke karsi konulabilmesi için omurlar arasindaki diskler görev almaktadir. Diskler omurlar arasina uygulanan kuvvetin emilerek dagitilmasini saglar. Omurgaya esnek bir yapi verir ve bundan dolayi zedelenmesine engel olur. Genç kisilerde disklerine anormal yük binmesi, yasli kisilerde ise zamanla disklerinde dejenere olmasi sonucunda disk içeriginin fitiklasmasi ile sonuçlanan boyun fitigi görülebilmektedir. Ayrica yas ilerledikçe disklerin içerisindeki su miktarinda da azalma olur ve bundan dolayi da boyun fitigi omurilik ve sinirlere baski uygulayarak istenmeyen sonuçlar ortaya çikabilir" dedi.
"Boyun fitigi yasam kalitesini düsürüyor"
Dr. Ögretim Üyesi Sinan Bagçaci, "Boyun fitigi; boyun bölgesini zorlayabilecek ani hareketler, düsme, trafik kazalari gibi nedenler ile ortaya çikabilmektedir. Boynu baski altinda birakabilecek uzun süren agir yükler tasinmasi, durus bozukluklari sonucunda omurgaya binen yükün artmasi, masa basinda boyunu öne egerek uzun süre çalisma, boyunun yapisal olarak uzun yapida olmasi, hipermobilite gibi nedenler ile ortaya çikabilmektedir. Özellikle masa basinda bilgisayar, mobil telefon, tablet vb. cihazlarin saatlerce kullanildigi meslek gruplarinda yasam kalitesini düsürmekte ve önemli ölçüde is gücü kaybina neden olmaktadir’’ dedi.
Ayrica boyun fitiginin boyundan basa yayilan agri yapabilecegi gibi boyundan bir yandan kola vuran ve kürek kemiklerinde batma tarzinda ortaya çikan agriya da neden olabilecegini belirten Bagçaci, "Zamanla ilerleme ortaya çikarsa agrinin oldugu kolda zayiflama olusabilir. Omurilik baskisi yaparsa denge kayiplari ve düsme, yürürken kasilmalara dahi neden olabilir. Etkilenen kolda uyusma karincalanma siklikla vardir. Boyun bölgesi hareketlerinde kisitlilik çogunlukla eslik eder" diye konustu.
Boyun fitigi tedavisi
Dr. Ögretim Üyesi Bagçaci, "Boyun fitigi çogunlukla fizik tedavi uygulamalari ile tedavi edilebilir. Boyun fitiginda medikal tedavi, istirahat, korse kullanimi, tedavi amaçli girisimsel enjeksiyonlar, manuel terapi, mobilizasyon yöntemleri çogunlukla hastalarin tedavisinde faydali olabilmektedir. Tedavilerde elde edilen kazanimlarin korunmasi, omurganin biyomekaniginin saglanmasi ve nüks durumlara engel olunmasi için postüral egitim ve egzersiz oldukça önemlidir. Boyun fitigi egzersizleri düzenli olarak uzun süre yapilmalidir. Hayatinizin bir parçasi olmalidir. Özellikle masa basinda çalisan bireyler mutlaka sirt ve bel destegi olan sandalyelerden yaralanmali ve çok uzun süre sabit öne egilerek oturmaktan kaçinmalidir. Karsilarinda bulunan monitöre bakmak için boyun bölgelerini ne öne egmeli ne de çok geriye dogru atmalidirlar. Göz hizasinda normal postür ve durusu bozmadan monitöre bakmalidirlar" seklinde konustu.
Dr. Sinan Bagçaci Açiklamasi 'Boyun Fitigi Gençlerin Teknolojik Hastaligi Olmaya Aday'
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. Ögretim Üyesi Sinan Bagçaci; masa basinda bilgisayar, mobil telefon, tablet gibi cihazlarin saatlerce kullanildigi meslek gruplarinda boyun fitigi görülme sikliginin giderek arttigina dikkat çekti.