Dr. Topaloglu Açiklamasi 'Günümüz Sözde Deistleri Sorumluktan Kaçtigi Için Dini Reddediyor'

Dr. Topaloglu Açiklamasi 'Günümüz Sözde Deistleri Sorumluktan Kaçtigi Için Dini Reddediyor'

Hitit Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi Ögretim Üyesi Dr. Hüseyin Taha Topaloglu, günümüz sözde deistlerinin sorumluktan kaçtigi için dini reddettigini açikladi.

Imam Hatip Lisesi ve Ilahiyat Fakültesi Kurma ve Koruma Vakfi (IMVA) tarafindan “Deizm nedir Ne degildir” konulu konferans düzenlendi.

Konferansa konusmaci olarak katilan Dr. Hüseyin Taha Topaloglu, deizm tarihçesi, dünyadaki ve Türkiye’deki deizm akimlariyla ilgili bilgiler verdi.

Dr. Topaloglu, Türkiye’de son 15 yildir dine karsi en önemli itirazlardan biri olan deizmin Allah’i yalnizca ilk sebep olarak kabul eden, evreni bir Allah’in yarattigina inanmakla beraber yaraticinin evrene hiçbir müdahalesi olmadigini ve olmayacagini savunarak vahyi reddettigine dikkat çekti.

Bati’da gerçeklesen Rönesans ve Reform döneminde ortaya çikan deizmin önce Ingiltere’de (Ingiliz Aydinlanmasi) taraftar buldugunu sonrasinda ise Kita Avrupasi ve Amerika’da kabul edilir hale geldigini anlatan Dr. Topaloglu, “Deizm, hiçbir zaman büyük kitlelerin inanç sekli olmamasiyla birlikte daha çok bilim adamlari, filozoflar ve siyasetçilerin Tanri inanci olarak kabul edilebilir dedi.

Deistlere göre deneyim ve tecrübenin yegane bilgi edinme kaynagi oldugunu anlatan Topaloglu, “Insanin bilgi edinme kapasitesi kainatin var olusu ve isleyisi ile alakali hakikate erisebilecek noktadadir. Insanoglu kendisine ve dogaya dair tecrübeler isiginda su sonuca varmistir ki evren mükemmel derecede düzenlidir; belirli kanunlar vardir (doga yasalari) ve bu kanunlar istisna kabul etmeyecek sekilde kainatta isler. Bu sebeple evren rasgele varliga gelmemistir; yani bir var edicisi bulunmaktadir. Bu varliga Tanri adi verilir. Deistlere göre Allah evrene bir defada yaratmistir ve isleyisine karismaz. Çünkü doga yasalarinin istisnasiz bir sekilde islemesi var olmaya basladigi andan itibaren evrenin içinden veya disindan bu isleyise müdahalenin mümkün olmamasi anlamina gelmektedir. Deistlerin en bastan kurulmus ve mükemmel bir sekilde isleyen bir saat olarak nitelendirdigi yaratilmislar alemi düsüncesi onlarin vahiy, Nübüvvet, vahyedilmis ahlaki kurallar, dua, mucize gibi kavramlari reddetmelerine sebep olmustur. Bu kavramlarin dinin temel kurumlari oldugu göz önüne alindiginda onlarin dini kabul etmedikleri açik bir sekilde görülebilir” ifadelerini kullandi.

“Deizmin ortaya çikisina Hiristiyanligin inanislari ve politikalari sebep oldu”

Her düsüncesinin ortaya çikmasina sebep olan etkenler olduguna vurgu yapan Dr. Hüseyin Taha Topaloglu, “Deizmin ortaya çikisina Hritstiyanligin inanislari ve politikalari sebep olmustur. Fizik, biyoloji, astronomi ve kimya gibi doga bilimlerindeki gelismeler insanogluna kilisenin ögretilerinin yanlisligini göstermistir. Bu tür bilgilerin kilise ögretileriyle çelismesi kilisenin engizisyon mahkemeleri araciligiyla insanlara zulmetmesine sebep olmus ve bilimsel bilgiyi göz ardi etmesiyle sonuçlanmistir. Bununla birlikte kilisenin cennetten arsa satmasi gibi istismar tesebbüsleri ve baskici siyasetleri de deizmin ortaya çikmasina neden olan hadiseler olarak görülebilir” seklinde konustu.



Türkiye’deki deizm tartismalari

Türkiye’deki deizm tartismalarima da deginen Dr. Topaloglu, sunlari kaydetti; “Yaklasik 15 yildir Türkiye’nin gündemine giren deizm tartismalari ise özelde imam-hatip lisesi ögrencilerinin genelde ise Türk toplumunun dindarliktan uzaklastigi iddiasiyla ortaya çikmistir. Ibadetlerden ve dini kurumlardan uzaklasan gençligin deizme yöneldigi kabulü toplumda ve ilmi çevrelerde kabul görmüs; üzerine çok sayida makale, sunum, çalistay ve tartisma düzenlenmistir. Ancak günümüzde sahit olunan dinden uzaklasma ancak bir yaraticinin oldugunu kabul etme iddiasinin ortaya çikma sebeplerine baktigimizda, bu durumun deizm ile ayni sey olmadigini söylemek mümkündür. Günümüz sözde deistleri bireysellesme arzusu, mevcut siyasi ortama tepki, teknolojik gelismeler olumsuz sonuçlarindan olan manipülasyon ve spekülasyona karsi makul rehberlik ve destek imkanlarini bulamama ve en önemlisi sorumlulugu reddetme sebebiyle dini reddetmektedirler. Hemen görülebilecegi gibi deizm ve günümüz dindar olmama durumu arasinda bir özdeslikten söz edilemez. Sonuç olarak günümüz deizm tartismalarinin büyük oranda hatali bir benzetmeden kaynaklandigi söylenebilir. Ancak ortada bir sorunun oldugu da göz ardi edilmemelidir. Bu soruna dair çözüm önerileri ise deizmi tartismak ve onu çürütmeye çalismak degil; günümüz sorunlarina çareler üretmektir”

Konferansta Karaman’da düzenlenen "Genç Sada Kur’an-i Kerim’i Güzel Okuma Yarismasi Türkiye finalinde ikinci olan Hafiz Muhammed Emir Gökmen IMVAK tarafindan ödüllendirildi.

IMVAK Yönetim Kurulu üyesi Ali Ilica tarafindan tam altin hediye edildi.

Konferansa Ilahiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ismail Bulut, IMVAK Baskani Sait Kömürcü ve davetliler katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile