DSİ Balkanlar'dan Afrika'ya Kadar Yatırım Yapıyor

DSİ Balkanlar'dan Afrika'ya Kadar Yatırım Yapıyor

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, DSİ’nin yatırımlarının sadece Türkiye sınırları içerisinde olmadığını Balkanlar’dan, Afrika’ya kadar yatırımlarının devam ettiğini söyledi.

Devlet Su İşleri Genel Müdürü Murat Acu, yaptığı yazılı açıklamada, "Türkiye, Slovenya, Karadağ ortaklığında Karadağ’da Moraça Nehri üzerine 4 adet baraj inşası planlanmakta olup, Mutabakat Zaptı 26 Ekim 2015’te Büyükelçimiz ve 2 ülkenin Bakanlarının katılımı ile imzalanmıştır. Diğer taraftan Türkiye-Makedonya arasında Haziran 2013’te baraj, gölet, sulama ve içmesuyu sistemleri üzerine ikili işbirliği yapılması kararı alınmıştır. Mart 2014’te yapılan arazi çalışmaları neticesinde belirlenen 5 adet göletin planlama ve proje çalışmalarına başlanmıştır. Ayrıca 15 Mayıs 2014 tarihinde Türkiye ve Irak Heyetleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilen toplantı neticesinde; Türkiye-Irak sınırlarında Hacıbey Çayı ve Küçük Zap Suyu üzerinde baraj projeleri yapılması kararı alınmıştır. Alınan karar neticesinde ilk belirlenen Hacıbey, Karadağ ve Küçük Zap Barajları’nın çalışılması kararlaştırılmış olup, ön fizibilite raporları hazırlanmıştır. Somali, Senegal, Moritanya ile su alanında işbirliği anlaşmaları imzalandı, bununla birlikte Cibuti, Sudan, Pakistan, Cezayir ve Afganistan ile anlaşmalar imzalanması planlamaktayız" dedi.

"Afrika’da yeraltısuyu çalışmaları yapıyoruz"’

Afrika’da Sudan, Etiyopya, Nijer, Somali, Somaliland, Burkina Faso, Moritanya ve Cibuti’de yeraltısuyu çalışmalarının da devam ettiğini belirten Acu, "Sudan’a 1 adet su sondaj makinesi hibe edilmiştir. Eğitim amaçlı 3 adet kuyu açılarak, Sudanlı sondörlere uygulamalı eğitim sonunda sertifika verilmiştir. Sudan’daki YAS potansiyelinin tespiti için jeofizik etüt yapılmıştır. Açılması planlanan kuyuların kuyu inşa projeleri ve keşifleri hazırlanarak TİKA’ya gönderilmiştir. Yine Cibuti’de baraj inşası işi kapsamında başkent Cibuti’yi taşkınlardan korumak ve içme suyu sağlamak maksatlı QUEAH P-17 barajının inşası için gerekli bütün etüt ve proje çalışmaları Genel Müdürlüğümüzce tamamlanmış olup, barajın finansmanı hibe yoluyla sağlanacaktır. Bununla birlikte Etiyopya’da TİKA tarafından yapılan ihale ile açtırılan 23 keson kuyu için kontrollük yapıldı. 100 bin kişiye yetecek temiz içme-kullanma suyu sağlanmıştır. Nijer’de 258 adet kuyu ile 874 bin kişiye yetecek temiz içme, kullanma suyu sağlanmıştır. 1 adet su sondaj makinesi, kompresör, kamyon ve avadanlıklarının hibesi için Bakanlar Kurulu Kararı çıkmıştır. Somali, Somaliland’da 25 adet kuyu ile 235 bin kişiye yetecek temiz içme-kullanma suyu sağlanmıştır. Açılan kuyular için 9 adet su deposu yapılmıştır. 1 adet su sondaj makinesi ve ekipmanlarının hibesi için gerekli Bakanlar Kurulu Kararı çıkmıştır. Ancak makine Somaliland bölgesinde bulunmaktadır. Makinenin Somalilanda hibesi için gerekli müsaade beklenmektedir. 2 göletin rehabilitasyonu ve 3 yeni göletin yapımına yönelik fizibilite çalışmaları tamamlanmıştır" diye konuştu.

"260 bin kişiye yetecek temiz içme, kullanma suyu"

Burkina Faso’da 76 adet kuyu ile 260 bin kişiye yetecek temiz içme, kullanma suyu sağlandığını da dile getiren Devlet Su İşleri Genel Müdürü Murat Acu, "Mali’de 36 adet kuyu ile 62 bin kişiye yetecek temiz içme,kullanma suyu sağlanmıştır. Moritanya’da 62 adet kuyu ile 222 bin 220 kişiye yetecek temiz içme-kullanma suyu sağlanmıştır. 2 adet su sondaj makinesi, kompresör, kamyon ve avadanlıkları ile 100 adet su sayacı ve laboratuvar cihazlarının hibesi için Bakanlar Kurulu Kararı çıkmıştır. Cibuti’de 1 adet su sondaj makinesi ve avadanlıkları hibe edilmiştir. Açılan kuyu 400 metre ve eğitim amaçlıdır. Cibutili sondörlere eğitim verilmiştir. Cibuti’de YAS potansiyelinin tespiti için jeofizik etüt yapılmıştır. Toplamda açılan 457 adet kuyu ile 1 milyon 653 bin 220 kişiye yetecek temiz içme, kullanma suyu sağlanmıştır" dedi.

Murat Acu son olarak, Gana Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Akwası Oppong Fosu ve heyetinin 5 Ekim tarihinde DSİ’yi ziyaret ettiklerini belirterek, Türkiye ve Gana devletleri arasında yapılacak anlaşmalar doğrultusunda su yapıları konusunda planlama ve proje çalışması için gerekli işbirliğinin yapılacağını belirtti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile