DSI Ceyhan'da Arazi Gelistirme Projesini Hayata Geçiriyor

DSI Ceyhan'da Arazi Gelistirme Projesini Hayata Geçiriyor

Tarim ve Orman Bakanligi Devlet Su Isleri (DSI) Genel Müdürlügü, tarimda modern sulamayi yayginlastirmak, musluklara saglikli ve içilebilir su ulastirmak ve yerlesim yerleri ile tarim arazilerini taskin risklerine karsi korumak için suyun her damlasina sahip çikarken, toplulastirma ve tarla içi gelistirme çalismalariyla da tarim arazilerinden en yüksek faydayi saglamayi hedefliyor.

Devlet Su Isleri Genel Müdürü Mehmet Akif Balta; Adana Ceyhan Ovasi 1. Kisim Tarla Içi Kapali (Borulu) Drenaj ve Tarla Içi Gelistirme Hizmetleri Projesi kapsaminda devam eden etüt çalismalari hakkinda açiklamalarda bulundu.

Çalismalarin tamamlanmasiyla projenin uygulandigi 318 bin 460 dekar alanda %25’den yüzde 100’e kadar verim artisi hedeflediklerini ifade eden Genel Müdür Mehmet Akif Balta, “Verimli bir tarimsal üretim için toprakta hava-su dengesinin saglikli bir sekilde kurulmasi gerekmektedir. Adana’da çalismalarina devam ettigimiz Tarla Içi Gelistirme Projemiz sayesinde; bitkilerin kök bölgelerine zarar vererek verim kaybina neden olan yüksek taban suyu kök bölgesinden uzaklastirilarak, tarim arazilerimiz islah edilmis olacaktir. Böylece; bitki-toprak-su dengesi saglanacak, üreticinin tarlasina zamaninda girmesi saglanacak, mekanizasyon faaliyetleri kolaylasacak ve hem zamandan hem de akaryakittan tasarruf saglanabilecektir” dedi.

Etüt çalismalari basarili bir sekilde devam ediyor

Projenin ayrintilari hakkinda bilgi veren Balta, “Adana Ceyhan Ovasi 1. Kisim Tarla Içi Kapali (Borulu) Drenaj ve TIGH Projesi kapsaminda 33 mahallede toplam 318 bin 460 dekar alana fayda saglanacaktir. Bugüne kadar; proje alaninda yer alan drenaj kanallarinda rusubat temizligi ve derinlestirme islemi yapilmistir. Kapali dren hatlarinin dösenmesi için toprak etütleri ve taban suyu etütleri basarili bir sekilde devam etmektedir. Ilerleyen safhalarda ise tarla içi kapali drenaj çalismalari, açik drenaj kanallari ve diger su yollarinin temizlenmesi ve derinlestirilmesi, kavsut, menfez yapilarinin yapilmasi, arazide kaba tesviye yapilmasi, lateral ve kollektor borularda yikama (temizlik) ve onarim isleri vatandaslarimizdan hiçbir ücret alinmaksizin gerçeklestirilecektir” dedi.

Balta, Adanali çiftçilerin topraga ne kadar kiymet verdiklerine, Adana’da görev yaptigim süreçte yakindan sahit oldugunu kaydederek, “Çukurova’nin bereketli verimli topraklarini daha da kiymetli hale getirmek, çiftçilerimizin refah seviyelerini artirmak ve tarimsal ekonomimize güç vermek için bugüne kadar oldugu gibi bundan sonra da tüm mesai arkadaslarimizla birlikte çalismaya devam edecegiz” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile