DSİ Genel Müdürü Murat Acu, son 14 yılda Balıkesir şehir merkezine yıllık 53 milyon metreküp içme suyu sağladıklarını, 17 baraj ve 13 gölet inşa edip, 546 bin 525 dekar araziyi sulamaya açtıklarını bildirdi.
DSİ Genel Müdürü Acu, yaptığı yazılı açıklamada, Balıkesir'in son 14 yılda Orman ve Su İşleri Bakanlığından gerekli desteği fazlasıyla aldığını kaydederek, yapılan ve yapımı devam eden yatırımlarla hem vatandaşların içme suyunun hem de tarımsal su ihtiyacının karşılanmaya çalışıldığını ifade etti.
Yatırımlarla Balıkesir'in değer kazandığını vurgulayan Acu, şunları kaydetti:
"DSİ Balıkesir'e yaptığı yatırımlarla münbit toprakları su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor. Balıkesir'de tarımın gelişmesindeki etkenlerden en önemlisi ise su yapılarıdır. DSİ olarak son 14 yılda Balıkesir şehir merkezine yıllık 53 milyon metreküp içme suyu temin ettik. 17 baraj ve 13 gölet inşa ettik. 546 bin 525 dekar araziyi sulamaya açtık ve çiftçilerimize yıllık 383 milyon lira zirai gelir artışı sağladık. 47 derenin ıslahını tamamladık."
Acu, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun talimatıyla başlatılan ve büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu tarıma geçilmesi ve civardaki içme, kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenen "Gölsu" projesinden Balıkesir'in de nasibini aldığını aktardı.
Bu kapsamda çalışmaları hızla devam eden Balıkesir'in merkez ilçesi Altıeylül'de Sarıalan Dallımandıra Göleti'nin tamamlanması ile 400 dekar zirai arazinin sulanmasının sağlanacağını bildiren Acu, "Temelden yüksekliği 23 metre olan Sarıalan Dallımandıra Göleti'nin tamamlanması ile 2017 birim fiyatlarıyla ülke ekonomisine yıllık 507 bin lira katkı sağlanması hedefleniyor." ifadesini kullandı.
Acu, baraj ve göletler sayesinde işlenebilir toprakların genişlediğini ve vatandaşlara ekonomik gelir olarak suların aktığını belirten Acu, "Amacımız, baraj ve gölet projeleri ile tarımsal üretimi artırmak, tarımla geçimini sağlayan nüfusun refah seviyesini yükseltmek, artan nüfusun besin ihtiyacını karşılamak, sanayinin hammadde ihtiyacını temin etmek, tarımın milli gelir içindeki payını artırmak, kırsal göçü önlemektir." değerlendirmesinde bulundu.
DSİ Genel Müdürü Acu Açıklaması
'Balıkesir şehir merkezine DSİ olarak son 14 yılda 53 milyon metreküp yıllık içme suyu temin ettik. 17 baraj ve 13 gölet inşa ettik. 546 bin 525 dekar araziyi sulamaya açtık ve çiftçilerimize yıllık 383 milyon lira zirai gelir artışı sağladık'