Yildiz, yapimi süren Yusufeli Baraji ve Yusufeli ilçesi yeniden yerlesim yeri sahasini gezerek incelemelerde bulundu.
Yapimi tamamlanan Yusufeli Baraji gövdesi üzerinde gazetecilere açiklamalara bulunan Yildiz, Yusufeli Baraji ve HES projesinin Türkiye'nin devam eden en büyük projelerinden biri oldugunu söyledi.
Çalismalarin araliksiz sürdügünü aktaran Yildiz söyle konustu:
"Cumhurbaskanimizin destekleriyle Tarim ve Orman Bakanligi olarak projemize çok hizli bir sekilde devam ediyoruz. 2012 yilinda baslamis olan ve bugünlere getirdigimiz projede sona yaklastik, meyvelerini almaya baslayacagiz. Dünyada sinifinda en yüksek 3’üncü baraj olacak Yusufeli Baraji ve HES ülkemizin yüz aki olacak. Çoruh Nehri üzerinde hidroelektrik kapasitesi yüksek ve enerji üreten Muratli Borçka, Artvin ve Deriner barajlarimiz var. Faaliyete alindiginda Yusufeli Baraji’miz da bunlara eklenecek. Su anda bitmis haliyle 275 metrelik yükseklige sahip Yusufeli Baraji gövdesinin üzerindeyiz. Ne mutlu ki bu günleri gördük yasiyoruz. Su tuttugumuzda da barajimizin faydalarini ülke ekonomimize yansitmis olacagiz.” dedi.
Yildiz, bugünkü toplantida proje takvimini ve yol haritasini gözden geçirdiklerini ifade ederek, "Hem baraj imalati, hem de yeni yerlesim yeri insaatlarini gezdik. Incelemelerde bulunduk. Tespitlerimizi yerinde yapip eksiklerimiz varsa gözden geçirecegiz. Hedefe ulasma konusunda çalismalarimizi sürdürecegiz." diye konustu.
Artvin Valisi Yilmaz Doruk da Yusufeli Baraji’nin temelden 275 metre gövde yüksekligi ile "çift egrilikli baraj" sinifinda dünyanin 3'üncü, Türkiye'nin en yüksek baraji oldugunu söyledi.
Yusufeli Baraji ve HES projesi kapsaminda bir koordinasyon toplantisi yaptiklarini aktaran Doruk, "Tamamlanan isler, devam eden ve yapilacak isler konusunda bir koordinasyon toplantisi yaptik. Ihtiyaçlari tespit ettik. Proje takviminin saglikli yürümesi için yapilmasi gerekenlerin görüstük. Yusufeli Baraji’nin su tatmasi ve yeni yerlesim yerine tasinma sürecinde planlanan hedef takvimiz var. Çalismalarin bu takvime uygun sekilde yürümesinin gayreti içindeyiz." seklinde konustu.
Yüklenici firma LIMAK Holding Yönetim Kurulu Baskani Nihat Özdemir ise gövde insaatinin tamamlandigini ifade ederek barajin kasim sonu itibariyla su tutmaya hazir olacagini aktardi.
Özdemir, baraj insaatiyla birlikte mevcut Yusufeli ilçesinin yeni yerlesim yerine tasinma sürecinin de oldugunu animsatarak sunlari kaydetti:
"Bugün yapilan toplantida bunun da planlamasi yapildi. Kasim sonu itibariyla barajda su tutmaya baslayacagiz. Insallah 4 ay sonra da bu baraj enerji üretmeye baslayacak. Bu baraj ne kadar erken devreye girerse ülke ekonomimiz için büyük fayda saglar. Barajin geri ödemesi o kadar çabuk olur. Baraji ne kadar erken bitirirsek Türk ekonomisine o kadar büyük katki saglariz. Baraj bitme noktasina geldi. Yusufeli ilçesinin tasinmasini da iyi programlarsak barajda nisan ayinda elektrik üretmek için çalismalarimiz hazir durumdadir."
DSI Genel Müdürü Yildiz'dan Yusufeli Baraji Ve Yusufeli Yeni Yerlesim Yerinde Inceleme
Devlet Su Isleri Genel Müdürü Kaya Yildiz, "Dünyada sinifinda en yüksek 3'üncü baraji olacak Yusufeli Baraji ve HES ülkemizin yüz aki olacak." dedi.