Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) tarafindan Covid-19 asilarinin performansini degerlendirmek için olusturulan Covid-19 Asi Teknik Danisma Grubu tarafindan yapilan yazili açiklamada, asilara dair uyarida bulunuldu. Açiklamada, Covid-19’a karsi hatirlatma dozu uygulamanin, ortaya çikan mutasyonlara karsi uygun bir strateji olmadigi ifade edildi. Açiklamada, "Orijinal asi bilesiminin tekrarlanan takviye dozlarina dayali bir asi stratejisinin uygun veya sürdürülebilir olmasi olasi degildir" denildi.
“Enfeksiyon ve bulasmanin önlenmesinde yüksek etkisi olan Covid-19 asilarina ihtiyaç var"
Elde edilen ön verilerin, mevcut asilarin su anda dünya çapinda yayilan Covid-19’un Omicron mutasyonuna yakalanan kisilerde Covid-19 hastaligini önlemede daha az etkili oldugunu gösterdigi, ancak asilarin özellikle siddetli hastaliga karsi koruma ihtimalinin daha yüksek oldugu vurgulandi. Asilarin insanlari yalnizca agir sekilde hastalanmaya karsi korumakla kalmayip ayni zamanda enfeksiyon ve bulasmayi önleyebilecek ve hatirlatici doz ihtiyacini azaltmak için yeni asi gelistirilmesi tavsiye edildi. Açiklamada, “Agir hastalik ve ölümün önlenmesinin yani sira enfeksiyon ve bulasmanin önlenmesinde yüksek etkisi olan Covid-19 asilarina ihtiyaç var" ifadelerine yer verildi.
DSÖ Açiklamasi 'Bulasmanin Önlenmesinde Yüksek Etkisi Olan Covid-19 Asilarina Ihtiyaç Var'
Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) uzmanlari, agir hastalik ve ölümün önlenmesinin yani sira enfeksiyon ve bulasmanin önlenmesinde yüksek etkisi olan Covid-19 asilarina ihtiyaç oldugunu belirterek yeni asi tavsiyesinde bulundu.