DSÖ Açiklamasi Dünyada 55 Milyon 'Demans' Hastasi Bulunuyor, 2030'Da Bu Sayi 78 Milyona Çikacak

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ), dünya genelinde 55 milyon kisinin halk arasinda "bunama" olarak bilinen "demans" hastaligi ile yasadigini, bu sayinin 2030 yilinda 78 milyona ulasmasinin beklendigini bildirdi.

Tedavisi olmayan ve genellikle ihmal edilen "demans" hastaligina iliskin DSÖ'nün yeni raporu örgütün Isviçre'nin Cenevre kentindeki merkezinde açiklandi.

Raporda, "demansin" alzaymir ve felç gibi beyni etkileyen farkli hastalik ve yaralanmalardan kaynaklandigi aktarildi.

Küresel çapta 55 milyon kisinin "demans" hastasi oldugu belirtilen raporda, mevcut trende göre bu sayinin 2030'da 78 milyona, 2050'de ise 139 milyona çikabilecegi tahmininde bulunuldu.

Dünyada sadece her dört ülkeden birinin "demans" hastalarini ve ailelerini desteklemek için ulusal bir saglik politikasi oldugu belirtilen raporda, diger devletlere bu hastaliga karsi adim atmalari çagrisi yapildi.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, rapora iliskin yaptigi açiklamada, "Demans milyonlarca insanin anilarini, bagimsizligini ve itibarini elinden aliyor ama ayni zamanda tanidigimiz ve sevdigimiz insanlari bizden çaliyor. Dünya, demansli insanlari yüzüstü birakiyor ve bu hepimizi üzüyor." degerlendirmesinde bulundu.

- Alzaymir demansin en sik nedeni

Ilerleyici ve ölümcül bir hastalik olan demansta hafizada bozukluk, günlük yasam aktivitelerinde ilerleyici gerileme, çesitli psikiyatrik semptomlar ve davranis bozukluklari görülüyor.

Yaslilarda sik görülen bir sorun olan hastalik, baslangiçta sinsi bir unutkanlikla baslayabileceginden, yaslilikta izlenen unutkanligin normal olarak görülmemesi gerektigine isaret ediliyor. Alzaymir da demansin en sik nedeni olarak kabul ediliyor.

Genel olarak "erken", "orta" ve "ileri" olmak üzere üç evreye ayrilan demansta hastalar zaman içerisinde erken evreden ileri evreye ilerliyor ve evreler arasi geçis süreleri hastadan hastaya farklilik göstermekle birlikte ortalama 2-5 yil olarak belirtiliyor.

Demans hastaliginda sagligi korumak için düzenli egzersiz, diger medikal hastaliklarin takibi, yillik grip asisi, 5 yilda bir zatürre asisi, agiz ve dis hijyeni, gözlük gereksiniminin karsilanmasi ve isitme problemleriyle basa çikilmasi gerektigi önerilerinde bulunuluyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile